Meseria de hairstylist, sau coafeză, este mereu la mare căutare, mai ales în București, din simplul motiv că aproape toate doamnele și domnișoarele doresc să aibă mereu părul aranjat.
Dacă te gândești să începi o carieră în Capitală în acest domeniu, și încă ai dubii, citește în continuare pentru a afla dacă această meserie este o alegere bună pentru tine.
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să înveți partea teoretică a acestei meserii. Vei face acest lucru înscriindu-te la cursuri de coafor din București unde un specialist în domeniu, adică un hairstylist cu mulți ani de experiență, te va învăța toate tainele acestei meserii.
Un curs de coafor bun costă, în jur de 2.500 lei și are o durată ce variază de la o lună la 3 luni, în funcție de frecvență.
Ai grijă însă ce curs selectezi. Pentru a primi o diplomă la final, care să îți permită să muncești ca hairstylist în țară și în Uniunea Europeană, trebuie să te înscrii la cursuri de coafor autorizate de către Autoritatea Națională pentru Calificări.
De asemenea, dacă timpul îți permite, încearcă încă din timpul cursului să îți găsești un post de ucenic într-un salon din București. Chiar dacă nu este o muncă plătită, vei învăța o mulțime de lucruri de la ceilalți hairstyliști din coafor. În plus, este posibil ca, după finalizarea cursului, să primești o ofertă de angajare din partea salonului respectiv.
Fiind un job care este oricând la mare căutare, salariile sunt pe măsură. După terminarea unui curs de coafor te vei putea angaja pe un post de debutant unde salariul este, de obicei, de 1.500 – 2.500 lei.
După ce vei acumula mai multă experiență, salariul va crește considerabil. Un hairstylist cu 3-4 ani de experiență în domeniu poate ajunge la un salariu de 4.000 lei, iar unul cu peste 5 ani de experiență poate câștiga chiar și 5.000 lei. În plus, ca senior vei primi și procente din încasări.
Dacă alegi să muncești în străinătate, ca debutant vei câștiga peste 1.000 euro pe lună și vei putea ajunge, în câțiva ani, la venituri de două ori mai mari.
Meseria de hairstylist se poate practica în mai multe locuri, nu doar în salon. Iată unde poți lucra:
Pe lângă cursurile de coafor, la început de drum va trebui să mai faci o investiție și în câteva instrumente și accesorii fără de care nu vei putea profesa.
Acestea două sunt cele mai importante instrumente din trusa unui hairstylist. Fără ele, nu vei putea să profesezi.
Vei avea nevoie de o foarfecă de calitate, cu o tăietură exactă, ce îți va oferi precizia de care ai nevoie pentru a realiza tunsori de calitate. Piaptănul trebuie să fie realizat din carbon, astfel încât să nu electrizeze părul. Vei avea nevoie de mai mulți piepteni, de dimensiuni diferite.
Periile sunt esențiale pentru coafatul părului. Va trebui să investești în perii de diverse dimensiuni, atât rotunde cât și plate. Periile trebuie să fie din ceramică pentru a distribui cât mai bine căldura.
Vei avea nevoie de un uscător de păr puternic și de calitate. Acesta îți va permite să usuci rapid toate tipurile de păr.
Dacă te-am convins că meseria de hairstylist este potrivită pentru tine, este timpul să faci primul pas, acela de a te înscrie la un curs de coafor.