Tot ce trebuie să știi despre Keratoconus

Tot ce trebuie să știi despre Keratoconus

Keratoconus este o afecțiune oculară non-inflamatorie, care se regăsește în categoria ectaziilor corneene. Această afecțiune se caracterizează prin deformarea și subțierea progresivă a suprafeței corneene. Astfel corneea protruzioneaza într-o anumită zonă, sub forma unui con.

Care sunt cauzele acestei afecțiuni?

În primul rând, avem de-a face cu factorii genetici, mai exact anumite defecte calitative la nivelul fibrelor de colagen din cornee, care o fac pe aceasta din urmă predispusă la subțiere și deformare.

Printre alte cauze, se mai numără și: factorii de mediu precum radiațiile UV, factorii endocrini și factorii imunologici. 

Cum se manifestă această afecțiune?

Unul dintre simptomele ale acestei afecțiuni este mâncărimea, asociată cu alergii cu implicare oculară. Se pot constata apariția sau agravarea unor probleme de refracție, cum ar fi astigmatismul miopic, fapt care va trimite pacientul la oftalmolog pentru modificarea unei prescripții de ochelari.

În faza incipientă a afecțiunii keratoconus, pacienților le va scădea acuitatea vizuală, astigmatismul necorectat cauzând vederea în ceață, atât de aproape, cât și la distanță. 

Alte simptome sunt fotofobia și halourile, mai ales pe timpul nopții. Fotofobia este decrisă de pacienți ca o stare de disconfort accentuat, în zilele însorite sau la lumină puternică. Halourile își fac apariția la persoanele care conduc pe timp de noapte. Dacă vrei să faci un control pentru keratoconus, apelează cu încredere la  Dr. Holhos

Cum se tratează această afecțiune?

Există multiple opțiuni referitoare la tratamentul pentru keratoconus. Una dintre ele presupune folosirea lentilelor aeriene pentru corectarea astigmatismului. În cazul în care lentilele aeriene nu se dovedesc utile, se vor folosi lentilele de contact moi sau dure, gaz-permeabile. Prin folosirea lentilelor, pacientul își corectează vederea, dar boala nu este tratată complet. 

Există tratament chirurgical pentru această afecțiune?

Da, există tratament chirugical, și acesta presupune, în primul rând, crosslinking-ul foto oxidativ cu riboflavină, ce are ca scop creșterea rezistenței mecanice a corneei prin crearea unor legături noi între fibrele de colagen existente în structura corneei.

O altă variantă este implantarea unor inele intracorneene, aceasta fiind o intervenție chirurgicală care are ca scop modificarea razei de curbură a corneei, prin aplicarea unor forțe mecanice la nivelul acesteia. 

O altă variantă este transplantul de cornee, care reprezintă ultima încercare de restaurare a acuității vizuale. De obicei se recurge la această metodă atunci când celelalte au eșuat. Și este singura variantă pentru momentul în care au apărut complicațiile keratoconusului. 

Oricare ar fi problemele oftalmologice de care suferi, nu ezita să îți faci o programare la un specialist. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial