Ligamentele sunt benzi de țesut conjuctiv, dur și elastic, care înconjoară o articulație pentru a o consolida din punct de vedere mecanic, pentru a o izola și pentru a-i limita unghiul de mișcare în concordanță cu parametrii fiziologici ai acesteia.
Ligamentele sunt benzi de țesut conjuctiv, dur și elastic, care înconjoară o articulație pentru a o consolida din punct de vedere mecanic, pentru a o izola și pentru a-i limita unghiul de mișcare în concordanță cu parametrii fiziologici ai acesteia. În articulație genunchiului, există patru ligamente care îi asigură structura anatomică normală.
Atunci când ligamentele sunt deteriorate, suferind deprecieri care le afectează integritatea structurală și chiar anatomică, articulația genunchiului poate deveni instabilă. Un ligament rupt limitează extraordinar de mult mișcarea genunchiului, ducând la incapacitatea de a te sprijini în picior, de a-l întoarce sau răsuci.
Descoperă tipurile de tratament la care poți apela în caz de ruptură de ligament a genunchiului.
În funcție de gravitatea accidentării, care are loc de obicei în timpul activităților sportive, trebuie să acționezi rapid înainte de a apela la o clinica ortopedie. Odihna este absolut esențială, deoarece previne orice alt șoc mecanic sau tensiune care ar solicita, de altfel, genunchiul. Deși la început ar putea părea suportabilă, ruptura de ligament poate fi deosebit de dureroasă.
Pentru a reduce inflamația și tumefierea care apar, de obicei, la câteva ore de la accidentare, poți aplica gheță pe articulație. Compresiile cu un bandaj elastic sau cu orteză sunt, de asemenea recomandate, cel puțin până la intervenția specialiștilor în astfel de traumatisme. De asemenea, este important ca genunchiul afectat să fie imobilizat și să nu fie folosit.
O ruptură a ligamentelor genunchiului poate fi tratată prin mișcare. Însă nu este vorba despre orice tip de mișcare, ci despre mișcare susținută, sub coordonarea unui specialist. Kinetoterapia reprezintă o formă viabilă de profilaxie a diferitelor afecțiuni ale sistemului locomotor, bazându-se pe exerciții terapeutice, realizate sub atentă observație.
Astfel, sunt recomandate exerciții de întărire a mușchilor, de corectare a poziției articulației și de lubrifiere a capsulei articulare. Lichidul sinovial care căptușește capsula articulară joacă un rol esențial în asigurarea amplitudinii de mișcare. Clinicile de medicina sportiva Bucuresti îți oferă toate tipurile de tratament necesare pentru a rezolva o astfel de afecțiune.
Dacă celelalte tipuri de tratament nu dau rezultate, intervenția chirurgicală reprezintă o altă soluție eficientă. Aceasta poate corecta diferite traumatisme ale genunchiului, cum ar fi cea de ruptura de ligament încrucisat anterior, care pot avea drept rezultat instabilitatea articulației și imposibilitatea de a efectua mișcări normale de răsucire sau întoarcere.
Intervenția chirurgicală pentru a corecta un ligament rupt implică înlocuirea ligamentului cu o bucată de tendon sănătos. Evident, acest lucru se stabilește în funcție de gravitatea traumatismului. Un tendon este grefat în locul său pentru a reda integritatea structurală a articulației. Grefa de tendon poate proveni de la aceeași persoană sau de la o altă persoană.
Evident, tipul de tratament se recomandă în funcție de gravitatea traumatismului și de răspunsul specific la celelalte tratamente, iar acest lucru necesită stricta observație a unui specialist în domeniu, care trebuie să aibă în vedere foarte multe variabile: timpul de recuperare, gradul de traumatizare a țesuturilor adiacente și cât de complicată este intervenția chirurgicală.