(P) Vrei permis auto? Iată de unde trebuie să începi!

Permisul de conducere, acea bucățică de plastic, îți poate oferi un sentiment enorm de libertate și independență. De aceea, una dintre bucuriile principale ale tinerilor ce ating vârsta majoratului este că pot să dea examenul pentru obținerea permisului.

(P) Vrei permis auto? Iată de unde trebuie să începi!

Dacă ai 18 ani împliniți și îți imaginezi că ești la volan încă de la prima mașină de jucărie, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a îți transforma visul în realitate.

1. Înscrie-te la o școală de șoferi


Acesta este primul pas pe care trebuie să îl faci pe drumul către permisul de conducere. Pentru înscrierea la o școală de șoferi ai nevoie de cartea de identitate, de un aviz psihologic și de achitarea taxei de școlarizare. Aceasta din urmă diferă în funcție de fiecare școală în parte.

  • recomandările celor experimentați sunt să optezi ca mașina pe care vei face școala să fie una ce are cutie de viteze manuală. Tot aceștia sunt de părere că este mult mai greu să conduci o mașină manuală dacă nu ai condus niciodată una. Pe de altă parte, trecerea de la o mașină manuală la una automată sau invers se face mult mai ușor dacă ești familiarizat cu cutia de viteze manuală.

În timpul orelor petrecute la școala de șoferi vei învăța, pe lângă șofatul în sine, și noțiuni ce țin de legislație și cunoașterea mașinii.

2. Înscrierea pentru examen

Odată ce ai terminat școala de șoferi, poți depune dosarul pentru susținerea examenului. Pentru ca dosarul tău să fie complet și să nu fii nevoit să te întorci din drum, el trebuie să conțină următoarele:

  • Fișa medicală. Medicină internă, ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie și ORL sunt cele 6 consultații care alcătuiesc fișa medicală. Există clinici acreditate de Poliție în cadrul cărora le poți efectua pe toate deodată în aproximativ o oră și jumătate iar costurile variază în jur de 150 de lei;
  • Fișa de școlarizare pe care o obții după ce ai efectuat orele obligatorii la școala de șoferi. Aceasta are ca termen de valabilitate un an;
  • Avizul psihologic;
  • Certificatul de cazier judiciar;

  • Două fotografii tip;
  • Copie după CI/BI și după diploma de studii;
  • Chitanța de plată a taxei de examen auto;
  • Chitanța de plată a permisului de conducere.

3. Susținerea examenului

Examenul se împarte în două categorii:

  • Proba teoretică

Aceasta este reprezentată de un chestionar cu întrebări cu variante de răspuns. Numărul de întrebări diferă în funcție de categoria permisului pentru care dai examenul. Pentru permis de conducere categoria B, C sau D, ai un număr total de 26 de întrebări iar timpul alocat examenului este de 30 de minute. Dacă ai răspuns corect la cel puțin 22 dintre ele, ești considerat admis și poți trece la proba următoare. Pentru categoria de permis CE, ai 15 minute la dispoziție să răspunzi corect la cel puțin 9 întrebări din cele 11 prezente pe chestionarul de examen.

Ca să nu te poticnești la această probă și pentru a trece cu ușurință peste întrebările din examen, sunt câteva lucruri pe care le poți face în plus pe lângă participarea la orele de la școala de șoferi.

  • Achiziționează-ți cărți de legislație rutieră din care să înveți legislația rutieră și din care să faci chestionare zilnic. Majoritatea cărților de legislație au după partea teoretică și chestionare cu răspunsurile corecte la finalul cărții. Le poți repeta pe fiecare în parte până când cunoști extrem de bine toate informațiile.
  • Pe internet există programe care simulează examenul auto. Aceasta poate fi un test binevenit pentru a vedea cât de bine stăpânești legislația rutieră.

În cazul în care nu ai fost admis, poți repeta examenul după minimum 15 zile.

  • Proba practică

Aceasta este ultima probă și se dă, de cele mai multe ori, pe mașina pe care ai făcut și școala de șoferi. În dreapta ta vei avea alături un polițist iar traseul este unul bine stabilit. În cadrul acestei probe se urmăresc: respectarea regulilor de circulație, pornirea de pe loc, parcările, dar și oprirea. Ca și în cazul probei teoretice, în cazul în care ai picat poți repeta proba după cel puțin 15 zile. În cazul în care ai trecut, felicitări, ai obținut permisul de conducere!

După cum observi, nu este atât de greu să obții permisul de conducere mult dorit. Pentru acest lucru însă este nevoie de seriozitate. Fii atent la orele petrecute cu instructorul și alocă timp pentru învățarea legislației rutiere. Astfel, dacă în timpul ambelor probe nu te grăbești și calculezi fiecare răspuns și mișcare, șansele să obții permisul din prima sunt extrem de mari!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle