(P) Puterea dezinfectantilor în igienizarea mâinilor

Trăim vremuri la care nu ne-am așteptat, iar acum, mai mult ca oricând, se recomandă o mai mare atenție asupra igienei personale. Cel mai accesibil dezinfectant este săpunul, însă atunci când nu avem acces la el, trebuie să ne asigurăm că avem parte de o igienă cât mai corectă și că găsim substituienti eficienți.

(P) Puterea dezinfectantilor în igienizarea mâinilor

Am ajuns astfel purtăm cu noi zilnic șervețele umede antibacteriene sau gel dezinfectat mâini, însă câți dintre noi cunoaștem cu precizie la ce ne ajută acesta mai exact?

Dezinfectant pentru mâiniacțiune de bactericid, fungicid, virucid

Deși unii specialiști în dermato-cosmetică recomandă utilizarea pe corp a produselor din ingrediente naturale, în a căror compoziție chimică nu sunt incluse ingrediente active, acizi sau alcool, în cazul dezinfectantului facem o excepție.

Pentru a ne asigura eliminăm bacteriile de pe mâini, este nevoie de compuși special creați în acest sens. Iar în cele mai multe cazuri, etanolul este compusul principal, întrucât este o substanță organică din clasa alcoolilor, care poate fi folosit ca dezinfectant și antiseptic cu acțiune eficientă.

Formula chimică a etanolului poate fi scrisă în diferite moduri, una dintre ele fiind:

CH 3 CH 2 OH

Asemeni altor alcooli, etanolul este un compus volatil, inflamabil și incolor, cu un miros specific. Acesta are proprietăți psihoactive, însă se consideră a fi mai puțin toxic față de alte forme de alcool. Mai mult decât atât, acesta poate fi folosit sub diverse forme, având numeroase forme de aplicare.

În cazul dezinfectantilor, pentru o mai mare acțiune a produsului, alcoolul trebuie fie într-o cantitate cât mai mare, astfel încât cu o singură aplicare, microbii fie înlăturați. O cantitate de 70% alcool într-un dezinfectant poate părea mare, însă de cele mai mult ori, în lista de ingrediente se mai numără și glicerină, aloe vera, elemente care asigură o aplicare fără reacții adverse.

Aplicânduse direct pe mâini, dezinfectantul trebuie intre în piele prin frecare și trebuie lase pielea cât mai curată și mai proaspătă. Aplicarea nu trebuie urmată de spălarea mâinilor, tocmai de aceea trebuie găsim un produs blând, care intră rapid în piele și care nu lasă mâinile lipicioase.

Pe lângă faptul igienizarea frecventă a mâinilor ne ajută înlăturăm bacteriile, alegând produsul adecvat putem ține la distanță chiar și virusurile sau ciupercile parazite ce se pot instala la nivelul pielii. Deși adoptăm un dezinfectant, esențial este atunci când avem posibilitatea, dezinfectăm mâinile și cu apă curată și săpun.

Cât de des trebuie folosim un dezinfectant mâini?

O regulă fixă cu privire la igienizarea mâinilor nu există, însă recomandat este o facem cât mai des. În aer există mii de substanțe dăunătoare, iar nivelul de poluare este tot mai mare pe zi ce trece. Tocmai de aceea, chiar și atunci când în mod direct nu atingem un obiect murdar, important este ne dezinfectam.

Nu putem fi niciodată siguri asupra obiectelor pe care le atingem, iar important este ținem bacteriile la distanță, pentru a ne menține starea de sănătate optimă pe termen lung. Bacteriile se instalează destul de rapid pe piele, iar din neatenție putem duce mâna pe față, la gură sau putem da mâna cu alte persoane, moment în care bacteriile sunt transmise. Așadar, printre cele mai importante cazuri în care este necesar ne dezinfectam, enumerăm:

  • Înainte, în timpul și după prepararea mâncării

  • Înainte și după ce am consumat alimente

  • Înainte și după îngrijirea unor răni, tăieturi

  • Înainte și după îngrijirea unei persoane bolnave

  • Imediat după ce facem curățenie sau ducem gunoiul

  • Când ne întoarcem de la cumpărături

  • După ce atingem spații ce au fost atinse de mai multe persoane, cum ar fi ușile din spațiile comerciale, barele din mijloacele de transport în comun

  • După ce tușim sau strănutăm, cât și după ce ne suflăm nasul

  • După ce folosim toaletă.

Dezinfectarea corectă se face atât cu apă și săpun, cât și cu o soluție special concepută în acest sens. Este imperativ folosim un dezinfectant de mâini atunci când suntem într-un spațiu public și nu avem acces la o toaletă pentru o igienizare completă a mâinilor.

Important însă este găsim un dezinfectant mâini avizat de către Ministerul Sănătății, întrucât așa avem certitudinea produsele sunt întradevăr eficiente și nu dăunează pielii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle