(P) Amenajarea grădinii: ponturi și reguli de care să ții cont

(P) Amenajarea grădinii: ponturi și reguli de care să ții cont

Dacă îți dorești o grădină impecabil amenajată, care să arate ca în revistele de specialitate, trebuie să știi, în primul rând, de unde să începi. Experții noștri îți spun clar: cu pavajele! Este mult mai ușor și eficient să te ocupi de plantarea copacilor, a florilor și de amenajarea gazonului după ce ai construit deja câteva alei de acces și poate chiar o terasă sau un loc de grătar.

Îți prezentăm în continuare câteva ponturi simple și utile de la specialiștii noștri, de care ar fi bine să ții cont atunci când te pregătești să amenajezi grădina.

Alege pavelele potrivite

Atunci când trebuie să alegi dintr-o gamă variată de modele de pavaj pentru curte, misiunea ta poate fi una dificilă. Iată care este secretul: nu te orienta numai după forma și culoarea pavelelor, pentru că există alte criterii, mai importante. 

Spre exemplu, dacă vei amenaja alei pietonale, poți alege dale cu o grosime mai mică, însă dacă vrei să construiești un loc de parcare în curte și alei de acces auto, atunci trebuie să cumperi pavele speciale, care sunt mai groase și mai rezistente.

De asemenea, dacă vrei să amenajezi alei mai înguste, evită pavelele de dimensiuni mari, pentru că acestea ar trebui să fie tăiate pentru a se potrivi. Poți alege de la bun început pavele mai mici, ideale pentru grădinile în care spațiul este limitat. În acest fel, montajul lor va fi mult mai simplu, iar rezultatul te va mulțumi cu siguranță.

Ține cont de stilul de amenajare dorit

Pavelele pe care le vei folosi pentru construirea aleilor și tesarei din curte trebuie să se integreze armonios în stilul de design exterior al grădinii. Asta înseamnă că ar trebui să ții cont în primul rând de arhitectura casei și de culoarea tencuielii decorative. 

Astfel, dacă ai o casă construită în stil rustic, este indicat să alegi pavele care imită cât mai bine piatra naturală. Aleile le poți amenaja într-un stil liber, fără forme geometrice, astfel încât curtea ta să lase impresia unei zone sălbatice, dar totuși îngrijite.

În schimb, dacă ai o casă elegantă, ridicată într-un anumit stil arhitectural, va trebui să amenajezi atent aleile și fiecare colț al grădinii. Alege pavele în culori sobre, cum sunt nuanțele de gri, alb sau crem și formează modele geometrice elaborate, prin jocuri de tonuri și texturi. Nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării!

În privința culorii pavelelor, poți opta pentru un ton în contrast cu nuanța tencuielii de pe casă sau dimpotrivă, poți să alegi o culoare similară. Contează foarte mult ce efect estetic vrei să obții, dar ține cont și de faptul că pavajul închis la culoare atrage lumina soarelui și, în timp, se poate decolora.

Angajează profesioniști pentru montaj

Pavelele din beton vibropresat se pot monta foarte ușor și poți face chiar și singură acest pas. Totuși, pentru a obține cele mai bune rezultate, experții noștri îți recomandă să angajezi o echipă specializată pentru montaj. În acest fel, amenajarea va decurge mult mai repede, iar firma cu care vei colabora îți poate oferi și garanție pentru serviciile prestate. Prin urmare, dacă vei observa anumite probleme după finalizarea montajului, acestea vor fi remediate gratuit.

Ține cont de sfaturile noastre și te vei putea bucura de o grădină frumos amenajată, care va deveni micul tău paradis!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle