Durerile de spate nu vin și pleacă. Lor le trebuie acordată atenție pentru că, de cele mai multe ori, pot fi un simptom pentru diferite boli sau afecțiuni – de la hernii de disc, până la inflamații ale nervilor spinali sau chiar boli genetice.
Măduva spinării se întinde de la coccis până la nivelul gâtului, iar astfel durerile de spate pot fi localizate în mai multe zone, de aici și legătura cu anumite afecțiuni. În cazul în care durerea este persistentă, aceasta poate iradia sau se poate extinde și către alte zone ale corpului.
Durerile de spate reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni de care suferă omul modern, care duce un stil de viață sedentar, mânâncă pe apucate și își petrece mai mult de 8 ore la birou, în fața unui calculator. De asemenea, durerile de spate pot fi cauzate și de poziția de dormit, de saltea și chiar de perna folosită.
Persoanele care se confruntă în mod constant cu dureri de spate pot apela la o gamă variată de produse pentru ameliorarea durerii. De ajutor sunt antiinflamatoarele, care tratează sau estompează durerea resimțită pe o perioadă scurtă de timp. La fel de utile sunt corsete lombare, care susțin coloana vertebrală în poziție naturală.
În cazul în care durerea persistă vreme îndelungată și crește în intensitate, iar la nivelul picioarelor apar înțepăturile, cel mai probabil vorbim despre afectarea discului herniat – în traducere liberă, hernie de disc.
Hernia de disc este o deplasare a discurilor intervertebrale care susţin coloana și se manifestă prin dureri lombare, ce iradiază pe membrele inferioare, slăbiciune musculară, amorţeală la nivelul mâinilor sau în degetele mari de la picioare ori senzaţie de presiune în călcâi.
Discurile intervertebrale se deteriorează din cauza unei posturi incorecte sau a ridicării de greutăți, dar și odată cu înaintarea în vârstă. Cel mai adesea, în cazul tinerilor, hernia de disc afectează persoanele care au un stil de viață sedentar și care petrec peste 8 ore la birou, în fața calculatorului.
Durerea de spate poate apărea și din cauza leziunilor sportive, a artritei, a efortului sau chiar din cauza traumatismelor cauzate de accidente auto sau lovituri și căzături. Totodată, durerea de spate este diferită în funcție de afecțiune – spre exemplu, în cazul unei persoane care suferă de artrită, durerile apar și în alte părți ale corpului și poate conduce chiar la pierderea controlului vezicii urinare.
Afecţiuni serioase care pot duce la dureri de spate: anevrismul aortic, atacul de cord, litiaza renală sau alte afecţiuni renale (inclusiv infecţii sau tumori), mielomul multiplu, pancreatita sau cancerul pancreatic, cancerul de prostată, tumorile benigne sau maligne ale coloanei vertebrale.
Durerile de spate nu trec de la sine, de aceea este indicată vizita la un medic specialist. Totodată, eficiente sunt și terapiile de reflexo și kinetoterapie, inclusiv masajul terapeutic, mai ales dacă durerea persistă.
De asemenea, se recomandă păstrarea unei greutăți normale, dar și exerciții precum Tai Chi, yoga sau pentru controlul motor si de aerobic.