Experiența de poveste a capitalelor imperiale din timpul Imperiului Otoman

Când luăm în considerare o vacanță în Turcia, gândul ni se îndreaptă automat către Antalya și Istanbul, două orașe turistice și istorice.

Experiența de poveste a capitalelor imperiale din timpul Imperiului Otoman

Când luăm în considerare o vacanță în Turcia, gândul ni se îndreaptă automat către Antalya și Istanbul, două orașe turistice și istorice care au multe experiențe minunate de oferit. Însă dacă ne gândim la experiențe noi, la străzi, mâncare, oameni și locuri care îți aduc aminte de supremația unui imperiu, aceste orașe sunt locurile pe care trebuie să le pui pe 'wishlist'.

Pentru a crea puțin context, Imperiul Otoman a cunoscut apogeul între secolele XVI-XVII fiind unul multinațional și multilingvistic care s-a întins pe trei continente, pe o suprafață de circa 5,2 milioane de km².

Înainte de a pleca în Turcia ține cont de faptul că ai nevoie de pașaport valid de minim 6 luni. Este important de știut că 99% din populația Turciei este de origine musulmană și că în majoritatea moscheelor și bazilicelor, femeile trebuie să aibă capul acoperit și să poarte mâneci și fuste lungi, iar bărbații să poarte pantaloni lungi. În orașele mai mici sunt puse la dispoziție turiștilor, fuste, eșarfe și pelerine lungi cu glugă, însă în Istanbul acestea se plătesc, deci cel mai bine să fii pregătit. De asemenea, la intrarea în locurile de rugăciune cum ar fi bazilicile și moscheele, este obligatoriu să fii descălțat.

De asemenea, puține muzee sau locuri turistice au panouri cu informații pe care să scrie în engleză, așa că fie îți faci temele de acasă, fie optezi pentru un ghid turistic care să îți povestească despre principalele obiective.

Nu în ultimul rând, moneda oficială a statului este lira turcească, care este echivalentul a 0,27 de lei, iar în magazine rareori comercianții primesc euro.

Recomand turiștilor să schimbe în România leii în euro iar când ajung în Turcia să schimbe euro în moneda lor oficială (lira turcească). Ca idee, 100 de euro înseamnă aproximativ 1.885 de lire turcești. Dacă ajungi prin bazare sau piețe uită de metodele alternative de palată (card contactless, wallet sau ceas digital). Acolo se plătește rar cu cardul iar cel mai bine este să ai bani cash.

Bilecik

Dacă îți dorești o experiență imperială, de excepție, este bine să pornești de la începutul istoriei și să mergi pe urmele otomanilor, în Bilecik, care este primul oraș în care au emigrat otomanii, ei fiind nomazi. Bilecik este orașul care a răsărit odată cu marele Imperiu, fiind locuit încă de la 3000 î.Hr.

History of Ottoman Sultans Museum

După cum îi spune și numele, muzeul este dedicat istoriei otomanilor. Aici vei descoperi cu ce își ocupau ei timpul, ce stil de viață și ce obiceiuri aveau. De origine nomazi, otomanii trăiau în corturi construite chiar de ei din piele și blană de animale, în special capră.

Un lucru interesant despre aceste corturi, care erau suficient de mari pentru 4 persoane, este că la intrare erau atârnate 3 clopote. Primul era cu un sunet mai lin și era folosit atunci când intra o femeie în cort, al doilea suna foarte dur și zgomotos și era utilizat pentru a anunța intrarea în cort a unui bărbat, iar ultimul era sunat atunci când intra cineva din familie.

Tot aici vei putea afla mai multe despre Osman Gazi și bătăliile sale, el fiind considerat fondatorul Imperiului Otoman. În zonă poți vizita și Şeyh Edebali Tomb, primul judecător al Imperiului Otoman și tatăl lui Bala Hatun, soția lui Osman Gazi, al cărui mormânt îl poți vizita, de asemenea, în Bilecik. În Söğüt poți vizita Ertuğrul Gazi Tomb, unde este tatăl lui Osman Gazi.

Termenul de tomb provine de la cuvântul arăbesc turab care înseamnă pământ, deși termenul este asociat deseori cu oamenii sfinți, acesta definește și locurile sfinte în care au fost înmormântate personalitățile marcante ale poporului. „Tomburile' sunt amplasate în locuri unde oamenii pot experimenta spiritualitatea la un nivel foarte înalt, întrucât se consideră că cei decedați au fost prieteni apropiați ai lui Allah. Ce vedeți jos, în acele cutiuțe de lângă mormânt, sunt punguțe cu pământ din fiecare țară cucerită de otomani, inclusiv România.

Nu în ultimul rând, nu ar trebui să ratezi Open-Air Museum of Ottoman Sultans din Bilecik, unde intrarea este liberă. Acesta este amenajat în formă de semicerc și prezintă informații, imagini și portrete ale fiecărui sultan otoman care a existat. Muzeul se află în inima naturii, fiind înconjurat de munți și este organizat precum un parc, cu flori, gazon și copaci oferind o atmosferă liniștită și plină de istorie.

Ottoman Costumes Workshop

Pentru a intra cu adevărat în atmosfera de poveste, nu trebuie să ratezi această experiență oferită de Ottoman Costumes Workshop, unde ai ocazia să te costumezi în haine făcute manual, care reamintesc de perioada de glorie a unui Imperiu. De asemenea, poți vizita și atelierele unde iau naștere costumele pentru seriale turcești, dar unde au fost concepute și vestimentațiile pentru serialele Vikings și Game of Thrones. Dacă dorești să vezi mai multe din lucrările lor, dă-le un follow pe Instagram aici: @hansanat_

Bursa

Bursa este al patrulea cel mai locuit oraș din Turcia și este prima capitală a Imperiului Otoman. Orașul a fost martorul unei creșteri urbane considerabile de-a lungul secolului al XIV-lea și a reprezentat sursa majorității produselor regale din mătase. Iar în prezent, Bursa este unul dintre marile centre industriale ale țării.

Panorama 1326 Bursa Conquest Museum

Chiar dacă nu ești fan muzee, îți recomandăm să nu îl ratezi pe acesta când vizitezi Bursa. La parter vei găsi o expoziție cu picturi care prezintă în ordine cronologică evoluția Imperiului Otoman, cât și costume tipice din perioada respectivă. De asemenea, este și un mic amfiteatru unde poți viziona câteva filmulețe despre istoria otomanilor.

La etej, însă, vine partea interesantă și unică. Aici, ziua cuceririi orașului Bursa de către otomani este descrisă într-o panormă de 360 de grade. Este măgulitoare prima senzație pe care ți-o dă acest peisaj. Pe lângă muzica de fundal, poți urmări în detaliu activitățile zilnice ale localnicilor din acea vreme și poți admira și obiecte 3D care îți dau senzația că te afli chiar în acel loc. Acesta este cel mai mare muzeu complet panoramic din lume și este deschis între 9:00 și 18:00 în fiecare zi în afară de luni. Așadar, dacă te hotărăști să ajungi aici, încearcă în prima parte a zilei pentru a nu întâmpina aglomerație și pentru a realiza niște fotografii instagramabile.

Green Mosque and Green Tomb

Moscheea Verde a fost constuită la ordinul sultanului Mehmed I, care a fost înmormântat în Tombul Verde din apropierea Moscheei, construit de fiul său Murad II după moartea tatălui.

Clădirea Tombului Verde este construită pe o formă hexagonală și este decorată în culori de verde, albastru și auriu. Ferestrele, ușile și toate decorațiunile inspiră o atmosferă plină de sacralitate, dar și de respect pentru conducători și Imperiu.

Tombul verde

Moscheea este un lăcaș maiestuos, care te măgulește de cum intri. Are o fântână superbă de marmură în mijloc, mai multe locuri de rugăciune și diverse încăperi precum bucătărie și baie. Căci, înainte de a fi moschee, reprezenta un loc în care călătorii se puteau odihni timp de 3 zile gratis, după care trebuiau să plătească. Era atât un loc de socializare, cât și de ședere, iar fântâna din centru anula ecoul și diminua zgomotele, astfel încât o persoană care se ruga nu era deranjată de alte persoane care purtau o discuție.

Moscheea Verde

Grand Mosque

Această moschee este cea mai mare din Bursa și a fost construită la comanda lui Baiazid I pentru a comemora marea victorie a bătăliei de la Nicopole. Și aici se regăsesște o fântână în centru, luminată de singura fereastră din moschee, aflată chiar deasupra fântânii. Pereții sunt decorați cu o caligrafie superbă a literelor arabe și a versurilor din coran. Aici doar bărbații au voie să se roage aproape de altar, iar femeiele se pot ruga doar din partea opusă a moscheei.

Grand Bazaar

Raiul shoppingului turcesc. Dacă vizitezi Turcia nu ai cum să nu treci și printr-un bazar pentru că este uimitor. Aglomerația, forfota, diversitatea produselor, mirosurile de condimente și dulciuri efectiv te vrăjesc. De la haine, blănuri, piele, aur până la fructe și legume, dulciuri, cafea, ceaiuri și condimente cu sigurnță vei fi tentat să cumperi multe, mai ales că sunt și foarte ieftine în comparație cu prețurile din România. Deci asigură-te că pleci cu un rucsac gol în Turcia, pentru că te vei întoarce cu el plin. Nu uita că în bazar vânzătorii sunt dispuși să negocieze.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial