Cum ai grijă corespunzător de bijuteriile tale?

Într-o formă sau alta, fiecare dintre noi avem bijuterii chiar dacă este vorba de cercei, un lanț sau un inel. Bijuteriile sunt un element de baza în lista de accesorii a oricărei persoane.

Cum ai grijă corespunzător de bijuteriile tale?

Paradoxal, în ciuda faptului ca acest lucru este atât de obișnuit, rămâne mereu aceasta listă de întrebări referitoare la întreținerea lor, iar asta din cauza că nu deținem suficient de multe informații despre cum să avem grijă de bijuteriile noastre în mod corespunzător.

E drept că puteți să alegeți o variantă rapidă și ușoară pentru a atinge acest scop. Puteți apela periodic la un profesionist din domeniul bijuteriilor, specializat pe curățări și îngrijiri. 

Dar de ce să cheltuiți periodic o sumă de bani pentru acest lucru? De ce să faceți asta, mai ales când este atât de simplu să vă întrețineți singuri bijuteriile dragi ?

Mai jos aveți câteva sfaturi foarte utile pentru îndeplinirea acestei misiuni, fără să implicați un profesionist, costurile serviciului dar nici timpul acesta pierdut cu „du-te, vino'. 

Ca și reguli generale:

  • obișnuiți-vă să vă puneți bijuteriile numai după ce v-ați aplicat fixativul, crema de corp, parfumul, etc.
  • seara când le dați jos, creați-vă obiceiul nelipsit de a le șterge cu o cârpă moale, bucățică cu bucățică, astfel o să îndepărtați uleiul și transpirația emisă de organism.
  • depozitați-le separat în săculeți speciali de bijuterii sau într-o cutie de depozitare căptușită cu material textil, fixate separat pentru a evita zgârieturile. 
  • să nu purtați niciodată bijuteriile atunci când faceți activități fizice, fie că vorbim de un sport, fie că faceți curățenie în casă sau că lucrați prin grădină.

Trebuie să evitați neapărat expunerea bijuteriilor la produsele de curățat de uz casnic, dar ele nu trebuie expuse nici la apă din piscină sau in căzile cu hidromasaj pentru ca acestea conțin mult clor și alte soluții de igiena.

Pe lângă clor sau produsele de uz casnic, există mult mai multe soluții care trebuie evitate neapărat, printre care amintesc: alcoolul denaturat, acetona, amoniacul, terebentina, dar și pasta de dinți, fiind din păcate, doar un simplu mit celebru de curățare al bijuteriilor, în mod special al celor din argint. 

Pentru a menține aspectul de „nou' al bijuteriilor tale, lustruiește-le în mod regulat folosind o cârpă moale de curățat, de preferat din bumbac. Pentru a le usca, amintiți-vă să nu le ștregeți cu servețele sau cu prosoape de hârtie ci folosiți în schimb, același fel de cârpă moale.  

Când nu le folosiți mai mult timp este de preferat să le depozitați într-un loc uscat și răcoros. Geanta cu fermoar și pungile (săculeții) individuale din pânză sunt cele mai ideale pentru depozitare și o să ajute foarte mult la prevenirea zgârieturilor dar și la menținerea culorilor, evitând chiar și petele care pot apărea. 

Nu purtați niciodată bijuteriile la plajă sau la piscină, evitați apa sărată, clorul sau loțiunea de plaja.  Evitați curățarea abrazivă dar și detergenții din comerț, mai ales daca piesele au un finisaj oxidat, design antic. Utilizarea soluțiilor dure de curățare și lustruire, o sa modifice aspectul antic al acestor bijuterii.  

Mai ales dacă doriți să curățați pietrele prețioase, în mod special cele opace, nu folosiți niciodată vreo metodă de curățare cu ultrasunete, vreun detergent cu amoniac sau orice altă soluție chimică, pentru că aceste pietre au o capacitate de a absorbi substanțele chimice și astfel, acumulându-se puțin câte puțin în interiorul pietrelor, inevitabil o sa provoace decolorarea și subțierea lor.

Fie că sunt din aur sau din argint, ca o alternativă la excluderea detergenților chimici,  folosiți tehnica aceea veche cu bicarbonat de sodiu și oțet. Funcționează de minune!  

Metoda aceasta este valabilă doar la bijuteriile care nu conțin pietre prețioase! Folosiți aceste 2 ingrediente într-o măsură mai concentrată de bicarbonat (aproximativ o parte oțet și 3 părți bicarbonat).  Scufundați bijuteriile în ea și lăsați-le să stea așa timp de minim 5 minute – maxim 10, după care le clătiți cu apă și le lăsați la uscat.

Faceți asta periodic și o să vă păstrați bijuteriile într-o stare bună pentru un timp îndelungat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial