Ce este terapia de cuplu și de ce poate fi cât se poate de necesară?

Ce este terapia de cuplu și de ce poate fi cât se poate de necesară?

Într-un cuplu există momente frumoase, dar și momente mai dificile. Trăim într-o epocă în care, din cauza agitației cotidiene, tindem să rezolvăm problemele prin căile simple, fără să ne gândim la consecințe sau la o lupta comună ce ar avea un rezultat diferit.

Adesea cuplurile, în loc să găsească o soluție, ajung pe drumul despărțirii și al regretelor. De aceea, în multe situații, este recomandată terapia de cuplu. Terapia de cuplu a devenit una dintre cele mai populare și necesare abordări în ultima vreme. Mersul la psiholog este adesea calea de urmat.

În ce constă terapia de cuplu? Este o metodă de psihoterapie pe care cuplurile o aleg pentru a experimenta mai multă satisfacție și fericire în relațiile lor. Acest tip de terapie are rolul de a îmbunătăți modul în care două persoane care au probleme comunică.

Deși este o formă de terapie solicitată, mai ales de cuplurile căsătorite, pot veni și cuplurile care nu și-au oficializat relația.

Scopul principal al terapiei de cuplu este de a face ca relația cuplului respectiv să fie mai funcțională. La o ședință de terapie de cuplu problemele sunt gestionate și cei doi încearcă să ajungă la o soluție.

Terapia de cuplu este diferită de terapia individuală. Dacă prima se concentrează pe individ, terapia de cuplu se concentrează pe relația dintre două persoane. Cuplurile construiesc relația împreună, iar dacă există o problemă, aceasta îi privește pe amândoi. De aceea, este important să colaboreze atât între ei, cât și cu terapeutul care îi va ajuta să ajungă la normalitate.

Psihologul care efectuează terapia de cuplu colaborează cu ambele părți pentru a aborda problema din relație. Unii terapeuți se pot întâlni din când în când doar cu una dintre părți.

Din păcate, ratele divorțurilor cresc pe zi ce trece. Odată cu numeroasele probleme cu care se confruntă oamenii care trăiesc împreună în viața de zi cu zi, experții au început să se ocupe și să lucreze în acest domeniu pentru a ajuta cuplurile ce nu se mai regăsesc.

A avea probleme în mod constant în relație va fi supărător pentru ambele părți și va provoca o deteriorare mentală. Din acest motiv, este necesar să se aducă în discuție problemele legate despre blocaje, convingeri false și așteptări reciproce în relație.

Principiul de bază al terapiei de cuplu este să se caute soluții pentru a atinge obiectivele pe care cuplurile le stabilesc împreună. Deși primul lucru care ne vine în minte când vorbim despre terapie este să salvăm o căsătorie și să se renunțe la decizia de a divorța, de fapt, terapia de cuplu poate fi adesea mult mai benefică înainte de căsătorie, logodnă sau atunci când încă cuplul nu se gândește la marele pas. Deși întâmpinăm multe probleme în viață când suntem singuri, acest lucru se întâmplă și când vorbim de un cuplu. Există viziuni de viață diferite, stiluri de viață și așteptări ce pot duce adesea la conflicte.

Cel mai important lucru în relații este să se găsească un echilibru. Pentru că fiecare relație are un drum diferit, s-ar putea să nu fie întotdeauna posibilă atingerea fericirii într-o relație cu stereotipuri și așteptări. 

Scopul principal al terapiei este de a-i învăța pe indivizi să se înțeleagă pe ei înșiși și pe partenerii lor și să dezvolte un limbaj comun prin folosirea unor modalități eficiente de comunicare în fața situațiilor. A învăța să comunicăm este primul și cel mai mare pas de făcut în rezolvarea problemelor. Desigur, o relație sănătoasă este aceea în care cuplurile au și o ceartă sau o problemă. Însă cuplurile trebuie să învețe să împărtășească idei diferite și să discute atunci când este necesar. Astfel se ajunge la un echilibru. Multe probleme iau naștere în special în momentul în care în cuplu apar copiii. Un copil necesită atenție și adesea partenerul se poate simți neglijat și de aici rezultă probleme. Sau, când vorbim de copii mai mari, părinții se pot simți copleșiți de anumite situații și din neputință în fața meseriei de părinte ajung la frustrări în cuplu. De aceea, este necesar să se facă terapie de cuplu si terapie pentru parinti intr-un singur loc, în care cei doi să se simtă relaxați și să își deschidă sufletul cu încredere. 

Rezolvarea problemelor va fi mai rapidă și mai ușoară atunci când cuplurile se simt în siguranță cu terapeutul lor. În unele cazuri, încheierea relației poate fi, de asemenea, o opțiune. Totuși, terapeutul poate ajuta cuplurile să încheie relația într-un mod sănătos, fără conflicte, în special când la mijloc sunt și copii.

A merge la un psiholog, specialist în terapia de cuplu sau pentru părinți va fi un pas în față și o decizie eficientă pentru a face față problemei în loc să facem situația de nerezolvat, pe măsură ce lupta argumentelor crește, liniștea se pierde, comunicarea partenerilor se înrăutățește și chiar se întrerupe. În plus, nu este necesar să ajungeți la finalul unei relații și să întâmpinați probleme majore pentru a apela la terapia de cuplu. Dimpotrivă, a apela la un specialist înainte de apariția problemelor majore va fi o mișcare eficientă pentru sănătatea și continuitatea relației.

Problemele în relație pot fi uneori cauzate de problemele individuale ale partenerilor. Terapia de cuplu va fi o modalitate eficientă de a rezolva această problemă.

O altă problemă comună sunt problemele sexuale. Faptul că partenerii sunt în armonie între ei și comunicarea lor este bună, asta își poate pune amprenta pe liniștea relației. 

Va fi mai ușor să se depășească problemele din relație dacă cuplul este dispus să lucreze și să depună efort. Deși totul pare perfect la începutul relației, acest lucru se poate schimba în timp. Ideile indivizilor, punctele de vedere asupra vieții și așteptările de la viață se pot schimba. Aceasta și situații similare vor afecta și dinamică relației. Partenerii trebuie să fie deschiși și flexibili. În terapia de cuplu, cei doi au posibilitatea de a-și împărtăși sincer opiniile despre gândurile și comportamentele lor și vor ajunge la o soluție favorabilă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial