Aparat dentar peste implant sau coroană: sfaturi de luat în considerare

Multe persoane se întreabă dacă pot purta aparat dentar în condițiile în care au deja implanturi sau coroane.

Aparat dentar peste implant sau coroană: sfaturi de luat în considerare

Multe persoane se întreabă dacă pot purta aparat dentar în condițiile în care au deja implanturi sau coroane. Răspunsul la această întrebare este unul pozitiv, pentru că, în general, aparatul dentar poate fi montat chiar dacă pacientul a suferit în trecut intervenții pentru inserarea de implanturi sau de coroane. 

Aparatul dentar, o metodă de aliniere a dinților din punct de vedere funcțional și estetic

În cazul dinților care nu sunt aliniați sau al malocluziei, singura metodă de tratament este purtarea unui aparat dentar. Montarea unui astfel de dispozitiv medical se poate face la orice vârstă. În schimb, nu există o perioadă fixă ​​de tratament, timpul necesar pentru alinierea dinților putând varia, în funcție de vârsta pacientului – cei mici au un grad mai mare de maleabilitate a maxilarului -, dar și de nivelul de corecție necesar.

Aparatul dentar poate ajuta la rezolvarea multor tipuri de probleme stomatologice, la nivel funcțional, dar ajută pacientul și din punct de vedere estetic. Atunci când dinții nu sunt aliniați ori mai și lipsesc, purtarea unui aparat dentar în asociere cu tratamentele de îngrijire, precum inserarea de implanturi sau coroane, face posibilă obținerea acelui zâmbet frumos pe care și-l dorește pacientul.

Tipuri de aparate ortodontice

În prezent, există pe piață mai multe tipuri de aparate dentare, iar ele se împart în două mari categorii, fixe și mobile. Cele fixe pot fi vizibile, precum cele metalice, din ceramică ori safir, și invizibile. Aparatele dentare fixe sunt alcătuite din brackeți – ce pot fi metalici sau transparenți -, care se cimentează pe dinți, și un arc care trece prin mijlocul acestora și este prins cu piese elastice. 

Pe de altă parte, pentru cazurile mai puțin complexe, pacienții pot utiliza aparatele dentare mobile. Compus dintr-o placă de material acrilat și elemente metalice, acest tip de aparat dentar are avantajul că poate fi îndepărtat în timpul mesei și al periajului. 

În prezent, nivelul de confort și aspectul discret al aparatelor dentare sunt mult mai ridicate decât înainte, când purtarea unui astfel de dispozitiv medical era un proces lung și foarte incomod. 

Care sunt problemele ce influențează  capacitatea de a purta aparat dentar

La prima vizită la specialistul ortodont, pacientul va afla dacă purtarea unui aparat dentar influențează alte proceduri din zona cavității orale și, totodată, care este cel mai potrivit dispozitiv pentru alinierea dinților săi. Mulți pacienți au suferit deja intervenții stomatologice, de exemplu, extracții, un implant dentar, plasarea de coroane, albire ori montare de fațete. În general, aceste proceduri de îngrijire și tratament nu constituie o problema pentru montarea unui aparat dentar. Însă fiecare caz este diferit și numai medicul este cel care poate decide în acest sens. 

Aparatul dentar și implanturile

Implanturile dentare sunt cea mai bună metodă de a înlocui dinții care au fost grav deteriorați sau pierduți. Implantul este format dintr-o rădăcină artificială, din titan, inserată în osul maxilarului, peste care se plasează o coroană. Implantul are, din punct de vedere funcțional și estetic, aspectul unui dinte natural. 

Aparatul dentar poate fi purtat dacă dinții care trebuie să fie aliniați nu se află în zona implantului, de exemplu, dacă acesta este la nivelul unui molar. În schimb, rezultatul nu va fi unul perfect dacă implantul este la nivelul incisivilor, pentru că poziția acestuia nu va putea fi modificată. Este recomandat în acest caz ca tratamentul ortodontic să fie efectuat înainte de montarea implantului.

Aparatul dentar și coroanele 

Coroana este un dinte „fals' din ceramică, porțelan sau alte materiale biocompatibile și este plasată, de obicei, pe dinții care au fost crăpați sau rupți, dar ale căror rădăcini au putut fi salvate. Întrucât rădăcina naturală a dintelui rămâne în aceeași poziție, purtarea aparatului dentar este posibilă, fără niciun fel de probleme.

În concluzie, dacă vrei să apelezi la un tratament ortodontic, acest lucru este, în general, posibil, chiar și în cazul în care ai implanturi sau coroane dentare. Medicul stomatolog îți poate oferi cele mai bune soluții, astfel încât tratamentul ortodontic să fie unul de succes. 

Sursa foto: Freepik

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial