Sophie Marceau sau viata de-adevaratelea

Sophie Marceau nu este un star ca toate celelalte. Isi iubeste primele riduri, se teme de celebritate, vorbeste fara ascunzisuri si nu triseaza...

Sophie Marceau sau viata de-adevaratelea

Dar cred ca, totusi, ramin accesibila. Iar faptul ca fac roluri destul de diferite este un semn pentru public ca nu caut succesul cu orice pret. Poate ca oamenii simt si ei ca nu ii oblig sa faca ceea ce fac eu, ca libertatea este reciproca.

ELLE: Ai decis sa nu ti se retuseze toate ridurile de pe fotografii. De ce? Daca ne luam dupa discursul ratat de la Festivalul de la Cannes, din 1999, si dupa breteaua de la rochie, care a alunecat cind tocmai urci treptele, am putea deduce ca nu prea iubesti mediul cinematografiei… Cel putin aceasta ar fi parerea unui psiholog, care ar categorisi cele doua intimplari drept acte ratate.

S.M.: Nu-mi place sa fac parte dintr-un mediu! Am doar nevoie sa simt ca fac parte dintr-un mediu anume, dupa care o iau la fuga. Nu-mi place ideea de grup, dar, in acelasi timp, iubesc echipele de pe platourile de filmare, familiile care se creeaza in lumea cinematografiei. Am nevoie de sentimentul de apartenenta, dar, odata obtinut, acelasi sentiment ma sperie. Trebuie sa ma pun mereu sub semnul intrebarii. Asa sint eu, plina de contradictii!

La inceput, am cerut cu toata puterea acea parte a identitatii care imi fusese trecuta sub tacere: apartenenta sociala. Intrasem la 13 ani in aceasta lume, veneam dintr-un mediu modest, de suburbie, iar aici era alta lume – oamenii rideau mereu, nu aveau probleme materiale, erau toti fiica sau fiul cuiva cunoscut, se cunosteau intre ei. Eu nu aveam codurile, cheile acestei lumi, iar lumea nu a fost blinda cu mine: a trebuit sa ma descurc singura.

Locuiam intr-o suburbie si veneam in fiecare zi cu metroul in Paris, iar seara ma intorceam acasa singura, tirziu. Nu aveam haine, pentru ca parintii mei nu isi permiteau sa dea banii pe asa ceva, deci pozam in hainele de strada! socul a fost brusc, dar, din fericire, sint o luptatoare, am fost crescuta de parinti muncitori si curajosi. Aveam si am si acum impresia ca nu fac parte din aceasta lume favorizata. Dar nu sint singura si, de fapt, nici nu vreau sa intru in acest univers.

Uneori, ca sa il citez pe Vincent Lindon, „sint aproape uricioasa'. Se poate, dar eu asa functionez bine, in conditii dificile, de conflict. Azi, insa, sint inconjurata de mai multi oameni in care am incredere, de oameni cu calitati reale.

ELLE: Ai decis sa nu ti se retuseze toate ridurile de pe fotografii. De ce? Celebritatea tulbura echilibrul familial?

S.M.: Schimbarea mediului este sinonima cu aruncarea unei bombe nucleare: regulile din familie sint date peste cap, toata lumea este destabilizata, cei apropiati se simt inutili si au impresia ca nu le mai apartii. Sigur, am avut conflicte, momente cind fiecare traia cu impresia ca are dreptate absoluta, apoi momente cind cadeam la pace. Norocul nostru a fost ca fiecare avea propriul mod de viata, propria libertate, si ca respectam spatiul celorlalti.

ELLE: Ce i-ai spune fetei tale adolescente daca miine ti-ar spune ca vrea sa se faca actrita?

S.M.: Un „nu' catego­ric! Nu sint un exemplu bun, caci in meseria asta putini sint cei care rezista atita vre­me fara pauze. Iar copiii mei au deja un bagaj pe care eu nu il aveam nici la 30 de ani, au ca­latorit, au citit, au ascultat, au vor­bit, sint relaxati, extro­ver­titi. Eu asteptam cu sufletul la gura sa se mai intimple ceva in suburbia in care locuiam. Nu stiam ni­mic despre restul lu­mii. Dar eram o fiinta cu picioa­re­le pe pa­mint.

ELLE: Exista o latura cruda a celebritatii?

S.M.: Sigur, exista mereu pericole, trebuie sa te protejezi, altfel celebritatea iti ia mintile fara sa-ti dai seama. Exista riscul de a te rupe de micile detalii ale vietii, de a incepe sa traiesti intr-o lume falsa, care nu are legatura cu existenta reala, o lume in care e de ajuns sa-ti doresti ceva si acel ceva a si aparut! (poc­neste din degete)

Timpul joaca un rol important in viata noastra, el ne da sansa de a intilni oameni, de a face lucruri nebanuite. Ei bine, cind esti celebru, totul este planificat dinainte, cu un singur scop: sa-ti mentii statutul de celebritate – stii cu ce ziarist te intilnesti, ce haine imbraci, cu ce actor joci (se stie si ca intre voi doi se va naste o idila mediatica!).

Asta nu e viata! Iar eu fac eforturi ca sa nu ma las prinsa in capcana: evit evenimentele mondene, nu vreau sa am un stil anume, prefer sa iau lucrurile asa cum vin.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people