Interviu cu Damian Draghici – „Jazz-ul a fost, este si va fi pasiunea mea”

La 10 ani de la spectacolul "Damian's Fire", care 70.000 de oameni in faţa Palatului Parlamentului, Damian Draghici, artistul care a adus naiul în muzica jazz, revine, pe 8 mai, in Piaţa Constitutiei alaturi de Nigel Kennedy, recunoscut de 25 de ani ca unul dintre violonistii cei mai importanti ai lumii.

ELLE: In cadrul evenimentului "Classical Meets Jazz" vei canta impreuna cu Nigel Kennedy, unul dintre cei mai importanti violonisti ai lumii. La ce sa se astepte cei care vor veni la concert?

Damian Draghici: Nigel si cu mine ne-am propus sa aratam publicului ca muzica clasica, jazz-ul si muzica romaneasca traditionala exprima in egala masura aceleasi vibratii din care se naste muzica mare din intreaga lume. Ne gandim la « Classical Meets Jazz » ca la un dialog al contrastelor, o alaturare neobisnuita a unor genuri muzicale care sunt percepute in general ca fiind straine unul de celalalt. Vrem sa onoram marii artisti romani de la inceputul secolului trecut. Cine mai vorbeste astazi in Romania despre Grigoras Dinicu, compozitorul « Ciocarliei » si a « Horei Stacatto », despre Fanica Luca, marele naist roman care a format o intreaga generatie de interpreti sau de Georges Boulanger, creatorul piesei « Avant de mourir », reeditata de peste 40 de artisti internationali, printre care Tom Jones, Ella Fitzgerald, Glenn Miller sau Roy Orbison? Pe 8 mai vom face sa rasune din nou pe o scena din Bucuresti melodii romanesti care au facut inconjurul lumii.

ELLE: Ce te-a convins sa te intorci la nai si la jazz?

D.D.: Jazz-ul a fost, este si va fi pasiunea mea, niciodata nu am renuntat la el, iar naiul este instrumentul prin care am reusit sa ma exprim in modul cel mai apropiat de sufletul meu. Este, de fapt, formatia mea muzicala de baza – am studiat jazz la nai la Berklee College of Music in Boston. M-am implicat pana acum in proiecte de promovare a muzicii si culturii tiganesti, pentru ca am vrut ca lumea sa ne cunoasca altfel, prin muzica si dans. Damian & Brothers si Filarmonika Romanes au fost proiecte de suflet pentru mine, dar am promis de la bun inceput ca ma voi întoarce la jazz.

ELLE: Naiul este un instrument atipic pentru jazz. De ce ai facut aceasta alegere?

D.D.: Naiul ascunde un sunet special, cu care am incercat sa imbogatesc registrul jazz intr-un mod spectaculos. Confirmarea a venit din partea colegilor mei de breasla din New York care au fost impresionati si incantati de naturaletea si expresivitatea aparte cu care se integreaza naiul in repertoriul de jazz. Acest lucru m-a incurajat sa merg mai departe si am cautat sunetul perfect al naiului – asa s-a nascut naiul electroacustic, creat si patentat de mine.

ELLE: Canti la foarte multe instrumente. Care iti este cel mai drag?

D.D.: Naiul….. Am petrecut peste 10 ani reinventand naiul. Cum spuneam, este instrumentul cu care am abordat muzica de jazz si cel care mi-a adus cele mai multe satisfactii ca artist. Deci pot spune ca este instrumentul cel mai drag mie si sper ca pe 8 mai, la Bucuresti, sa arat acest lucru si publicului din Piata Constitutiei.

ELLE: De ce publicul roman are atat de putine ocazii sa te auda cantand?

D.D.: Muzica de jazz nu este una comerciala, de aceea orice artist, chiar si din afara, va poate spune ca organizarea unui spectacol de jazz este intotdeauna o provocare. « Classical meets Jazz » vine la jumatate de an dupa concertul « Jazz in the City ». Pentru mine este o mare bucurie sa vad ca publicul roman, mass media si companiile private din Romania sustin intr-un interval de sase luni doua concerte de jazz, de mari dimensiuni. Nu pot decat sa promit ca voi canta jazz in Romania de fiecare data cand publicul o va cere.

ELLE: Din tot ce ti-ai propus sa faci pana acum, exista ceva ce nu ai reusit?

D.D. : Bineinteles. Face parte din experienta fiecarui artist … Consider ca au fost experiente si nu m-am dat batut.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people