Andi Vasluianu – In continua schimbare

In caz ca ati lipsit de la ultimele premiere românesti featuring Andi Vasluianu, o sa va enumar eu citeva: Weekend cu mama (regia: Stere Gulea), Cea mai fericita fata din lume (regia: Radu Jude), Intilniri incrucisate (regia: Anca Damian), Calatoria lui Grüber (regia: Radu Gabrea). Pe 11 decembrie, urmeaza Cealalta Irina (regia: Andrei Gruzniczki), film in care Andi joaca (uraaa, in sfirsit!) rolul principal.

In acest timp, este angajat la Teatrul din Ploiesti (putem sa-l numim, asadar, „navetist”, pentru ca locuieste in Bucuresti), apare in reclame (dar nu exagerat de mult) si prin reviste glossy (dar numai daca este absolut necesar) si pregateste tinere sperante pentru examenul de la Actorie. Iar daca intr-o zi il veti vedea jucind „Ratele si vinatorii“ prin Herastrau in compania altor actori celebri, sa nu va speriati! Dupa cum veti vedea mai jos, este felul lui de a-si mentine energia si inocenta…

Andi Vasluianu – In continua schimbare

ELLE: Imi amintesc o faza de la un festival de film, cred ca de la Next, cind criticul de film Andrei Gorzo a facut o gluma, spunind ca ti-ai construit cariera din roluri secundare… Avea dreptate?

Andi Vasluianu: Eu ma consider un norocos, orice ar fi, pentru ca sint foarte multi actori care nu fac meseria asta si care si-ar dori sa joace orice rol. Eu am avut multe roluri secundare in lungmetraje, dar am avut si foarte multe roluri principale in scurtmetraje. Dar nu mi-am luat rolurile ca fiind secundare. Oricum, nu numar paginile si replicile cind citesc scenariul, ma gindesc daca imi place sau nu-mi place ce mi se ofera. Am fost norocos, am avut citeva intilniri frumoase si datorita lor am ajuns sa fac niste lucruri, pentru ca de unul singur n-as fi facut nimic.

ELLE: si cum iti explici acest „noroc”?

A.V.: De exemplu, te cheama cineva la un casting. Asta e primul pas. Daca in drum spre casting n-ai bani, nu poti sa te urci in troleu… Toate lucrurile astea, unul dupa altul, fiecare eveniment in parte ti se asaza ca sa ajungi acolo. E o metafora stupida, dar cam asa stau lucru­rile; eu cred ca toate lucrurile se asaza in momentul in care tu trebuie sa faci rolul ala…

ELLE:
Dar, totusi, cit tine de destin si cit de ceea ce poti sa faci tu? Cum se imbina lucrurile astea ca sa te duca undeva?

A.V.: Evident ca eu alerg sa ajung acolo. si, in plus, e vorba de diferenta intre actori si ac­tori… Daca ai avut norocul sa iei casting-ul si mai iei inca unul si inca unul, capeti experienta si, evident, aprofundezi, incepi sa privesti altfel un text, incepi sa te uiti mai atent, sa lucrezi real. Asta e diferenta dintre un actor experimentat si unul mai putin experimentat. Cind nu ai experienta, o faci dintr-un anumit soi de instinct…

ELLE: De la ce punct s-a transformat instinctul in experienta, in cazul tau?

A.V.: Eu in continuare sper sa-mi folosesc instinctul. Sigur ca e si o mare doza de experienta. Eu mi-am permis sa gresesc, stii? Cind esti la inceput, iti permiti sa gresesti, dar nu ai aceasta relaxare.

ELLE: Dar probabil ca relaxarea ti-o da tocmai experienta…

A.V.: Cred ca experienta iti mai aduce si faptul ca incepi sa concurezi cu tine. si atit, nimic mai mult.

ELLE: In ultimii 11 ani ai avut peste 50 de roluri. Numai anul asta, la toate filmele românesti la care m-am dus, erai prezent pe ecran!

A.V.: Eu nu fac altceva decit sa ma duc la probe. Bine, acum au inceput sa mi se propuna direct roluri. In alta ordine de idei, e meseria mea, eu din asta traiesc. si decit sa fac altceva ce nu-mi place, mai bine fac asta.

ELLE:
Ce a insemnat rolul din Cealalta Irina pentru tine? A fost, in primul rind, primul tau rol principal…

A.V.: Andrei Gruzsniczki (n.r. regizorul) m-a chemat la o proba, dar am dat mai multe probe, pentru ca din prima nu reusisem sa-l conving, desi, culmea!, eu sint mult mai apropiat de genul asta de rol decit de cele de bad guy pe care le-am jucat inainte. Ei, pina la urma, la una dintre probe am venit mai bine pregatit si l-am convins. E ceva mai special, pentru ca povestea din film e reala, l-am si cunoscut pe cel caruia i s-a intimplat totul (trebuia sa joace si el un rolisor in film) si am fost foarte atent la el. E fascinant ca si semanam foarte mult la ochi, la expresivitate.

ELLE:
Deci te-ai documentat chiar de la sursa, cum s-ar spune…

A.V.: Am urmarit un personaj foarte interesant: un om calm, care nu reactioneaza obisnuit, care are un soi de blindete, dar care-si iubeste foarte mult sotia si care merge pina-n pinzele albe pentru asta. A fost foarte important pentru mine si mi-am pus toata energia in rol.

ELLE: Am inteles ca esti un etern nemultumit in ceea ce priveste felul in care ti-a iesit un rol…

A.V.: Pai, daca m-as multumi, iti spun cinstit ca m-as lasa de meserie… Eu pur si simplu nu ma simt impacat ca as fi facut ceva extraordinar. si nici nu cred ca m-am intilnit real cu Rolul Meu. Mai am mult pina acolo si nu depinde de mine. Aici e partea grea a meseriei de actor, ca tot timpul asteapta…
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din people