Festivalul Filmului Rus, 50 de ani de capodopere cinematografice in sapte zile

Festivalul Filmului Rus,  50 de ani de capodopere cinematografice in sapte zile

In perioada 22-28 octombrie 2010 se va desfasura, la Cinema Studio si la Cinemateca Eforie din Bucuresti, Festivalul Filmului Rus.

Aflat la prima editie, evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Arhiva Nationala de Film, Uniunea Cineastilor si Studiourile MOSFILM.

Vor fi proiectate 21 de lungmetraje, de la Zboara cocorii, premiat cu Palme d’Or la Festivalul International de Film de la Cannes in 1958, pana la productii lansate in acest an. Festivalul include si o proiectie de filme de animatie realizate in perioada 1930 – 1970.

Festivalul va incepe vineri, 22 octombrie, la ora 19, la Cinema Studio, cu o seara de gala la care va fi proiectat filmul Lacasul ingerului (2008). Vor lua cuvantul Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, presedinte in exercitiu al EUNIC, si regizorul Nikolay Dreyden.

Alaturi de opere faimoase ale unor regizori consacrati, precum Andrei Tarkovski, Andrei Koncealovski, Nikita Mihalkov, Serghei Bondarciuk, Vasili Suksin, Pavel Lunghin, Andrei Zviaghintev, evenimentul programeaza filme semnate de nume reprezentative pentru noile generatii de cineasti din Rusia, distinse la festivaluri internationale importante: Ivan Viripaev, Nikolay Dreyden, Valeriya Gay Germanika, Alexei Popogrebski.

Festivalul va fi prefatat joi, 21 octombrie, ora 18, la Cinemateca Union, de vernisajul unei expozitii de desene semnate de Serghei Eisenstein. Expozitia, organizata de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Muzeul Filmului Rus si cu Arhiva Nationala de Film, va putea fi vizitata pana pe 28 octombrie. La vernisaj vor fi prezenti Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, si directorii Muzeului Filmului Rus, Naum Kleiman si Maxim Pavlov.

Joi, 21 octombrie, de la ora 11.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va fi organizata o conferinta de presa la care vor participa Horia-Roman Patapievici, Nikolay Dreyden, Naum Kleiman, Maxim Pavlov, Marian Tutui (Arhiva Nationala de Filme), Alina Salcudeanu (Centrul Naţional al Cinematografiei), Constantin Pivniceru (vicepresedinte al Uniunii Cineastilor din Romania), Carmen Zamfirescu (Uniunea Cineastilor din Romania) si Stefana Marmureanu (Institutul Cultural Roman).

Detalii despre program si despre filmele proiectate: www.icr.ro/fest_film_rus_2010

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle