Volodimir Zelenski i-a propus lui Vladimir Putin o discuție față în față: „De ce îți este frică?”

Volodimir Zelenski i-a propus lui Vladimir Putin o discuție față în față, pe fondul războiului din Ucraina.

Volodimir Zelenski i-a propus lui Vladimir Putin o discuție față în față: "De ce îți este frică?"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a transmis lui Vladimir Putin că este pregătit să poarte o discuție față în față, pe măsură ce conflictul din Ucraina se intensifică. După 9 zile de la primul atac al forțelor rusești, armata ucraineană rezistă eroic, iar liderul țării luptă alături de soldați și civili.

Volodimir Zelenski îl provoacă la discuții pe Vladimir Putin

Zelenski a făcut apel către liderii mondiali să pună presiuni asupra Rusiei și să limiteze acțiunile militare. Cu toate acestea, președintele Ucrainei i-a propus direct liderului rus să stea de vorbă, față în față. Acesta i-a transmis că nu vrea să stea la o masă mare, unde distanța este de 30 de metri, așa cum a fost la întâlnirea dintre Putin și Macron.

„Nu atacăm Rusia și nu intenționăm să o atacăm. Ce vreți de la noi? Lăsați-ne pământul! Dacă nu vrei să pleci acum, așază-te la masa negocierilor. Sunt liber. Să stăm, dar nu la 30 de metri, așa cum ai stat cu Macron sau Scholz. Sunt vecinul tău. Nu trebuie să fiu la 30 de metri distanță. Nu mușc. Sunt un tip normal. Stai cu mine și vorbește. De ce îți este frică?”, i-a spus Volodimir Zelenski lui Vladimir Putin.

De asemenea, președintele ucrainean i-a avertizat pe liderii din Vest că dacă Ucraina este cucerită, atunci Putin va avea deschidere către restul continentului, sugerând că atacurile se pot extinde și dincolo de țări precum Letonia, Lituania, Estonia.

„Dacă dispărem, Doamne ferește, atunci vor fi Letonia, Lituania, Estonia etc., până la Zidul Berlinului, credeți-mă”, a spus Zelenski.

Propunerea lui Zelenski vine în timp ce regiunea Brest, la graniţa dintre Belarus şi Polonia, a început o nouă rundă de discuții între Rusia și Ucraina. Este a doua discuție de la izbucnirea atacurilor, însă se desfășoară la nivel de adjuncți ai miniștrilor de externe ai celor două state.

Statele Unite a declarat că acordă „statut de protecție temporară” ucrainenilor aflați în prezent în țară. Statutul se va aplica pentru următoarele 18 luni și înseamnă că ucrainenii din SUA nu vor fi deportați.

„Atacul premeditat și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei a dus la un război în desfășurare, violențe fără sens și ucraineni forțați să caute refugiu în alte țări”, a declarat secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, într-un comunicat.

Citește și:
Mesajul lui Putin pentru Mihail Gorbaciov, ultimul lider URSS, laureat cu Nobel pentru pace pentru contribuția la încheierea războiului rece

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle