Viata de cuplu si nasterea unui copil

„A avea sau a nu avea copii“ – echivalentul lui to be or not to be pentru muritorii de rind. Fiindca nu e nevoie sa fii printul Danemarcei pentru ca viata ta sa fie teribil de complicata.

Viata de cuplu si nasterea unui copil

Inevitabil, orice cuplu ajunge, mai devreme sau mai tirziu, sa se loveasca de aceasta imposibila problema. Si asta e, din start, cam ciudat. Ce-o fi asa de complicat? La urma-urmelor, un copil e ceva normal, natural, sintem adulti si a trecut ceva vreme de cind credeam povestile cu baieteii iesiti din varza, cu copilasii adusi de barza sau alte legende cu fond lingvistic geto-dac. Acestea fiind zise, ce-o mai fi de discutat? Pai, nu mare lucru – am fi tentati sa spunem. Iar cei care si cred chestia asta risca sa ajunga foarte repede intr-o situatie in care si-ar dori ca legendele sa fie adevarate si sa poata minca numai barza pe varza ca sa-si razbune soarta cruda.

Planning familial

Doamne, iar chestia asta? Toata ziua, unde te-ntorci, cum nu esti putin atenta, la scoala sau in magazin sau la farmacie sau pe strada, apare cite cineva super-doct cu un prezervativ in mina si te face de ris strigind in gura mare dupa tine: „Domnisoara, v-ati luat pilula? Lucrurile nu stau chiar asa, dar poate ca n-ar fi rau ca cele scrise mai sus sa fie imagi­nea exacta a ceea ce se intimpla. Si asta pentru ca, desi toata lumea e informata, desi toata lumea stie foarte exact cu ce se maninca planning-ul, statisticile arata tot mai rau in fiecare zi.

Tot mai multe romance fac avorturi, tot mai multi copii sint abandonati de mame care nasc „din greseala, tot mai multe prietene de-ale tale, a-tot-stiutoare pina ieri, au astazi „surprize. In toata povestea asta dusmanul cel mai ma­re este o mentalitate pacatoasa care a inceput sa fie promovata ca dogma po­li­tica dupa 1965, si-a incheiat cariera prin 1990, dar isi pastreaza influenta si la gene­ra­tiile care abia vedeau lumina zilei pe vremea cind politica de control al natalitatii isi dadea ultima suflare. Cert este ca in Romania anului 2011 este inca „rusinos – din pun­ctul de vedere al educatorilor si parintilor – sa vor­besti despre asa-ceva: profesoare de biologie de 25 de ani rosesc impreuna cu elevii cind programa ajunge la lectia des­pre „reproducere iar adultii se hranesc cu le­gen­da ca, la capitolul acesta, co­piii lor stiu mai bine decit ei ce si cum. As­ta pina cind co­piii cu pricina ajung cifre in vreo statistica.

N-o sa te jignesc acum vorbindu-ti despre me­todele contraceptive, despre care, nu-i a­sa, stii deja totul. Nu e nici momentul, nici lo­cul, poate altadata. Pina atunci, daca, din intimplare mai sint citeva lucruri pe care nu le-ai aflat consultind un specialist (si nu ma refer aici la prietena ta care se pricepe la toate), exista suficient de multe locuri unde poti sa te informezi. Ce este important de retinut este faptul ca vorbim despre planificare familiala. Adica lucrurile trebuie sa se desfasoare exact asa cum le planuiesti chiar tu, iar aparitia unui copil nu are voie in nici un caz sa fie o surpriza sau o intimplare. Esti un adult si, daca lucrurile ies pe dos, nu poti da vina nici pe barza, nici pe varza.

Voi doi si…

Primul lucru care trebuie adus in discutie inainte de a hotari conceperea unui copil este soliditatea cuplului in care acesta ar urma sa apara. Felul in care arata relatia voastra este, din multe puncte de vedere, exact felul in care va arata adultul pe care va pregatiti sa-l propuneti lumii. Oricit ti-ar parea de savanta – sau superficiala – afirmatia de mai sus, ea nu face decit sa reflecte o realitate simpla, dar de multe ori neglijata.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle