Un pamint, mai multe raiuri, de Alex. Leo Serban

Mi-amintesc de o dimineata foarte fericita, foarte luminoasa, cind ma duceam in haine de duminica spre bi­serica. Inca mai vad cerul albastru si, in cer, virful bisericii. Clopotele – le aud. Si exista cerul, si exista pamintul, nunta desavirsita a cerului si pamintului.“

Un pamint, mai multe raiuri, de Alex. Leo Serban

Acest fragment din Eugène Ionesco („Intre viata si vis“) se refera la acei citiva ani din copilaria sa petrecuti in La Chapelle-Anthenaise, un satuc din Mayenne unde „timpul nu exista“.

Cartea „Portretul scriitorului in secol/Eugène Ionesco 1909-1994“ (ed. Huma­nitas) a fost scrisa de Marie-France Ionesco (fiica scriitorului) in replica la altele doua: „Ionesco in tara tatalui“ a Martei Petreu si „Cioran, Eliade, Ionesco: l’oubli du fascisme“ a Alexandrei Laignel-Lavastine.

Ca polemica, este usturatoare – desi autoarea reuseste, cel mai adesea, sa-si pastreze singele rece si sa prezinte, ca-ntr-un proces, „dovezile“: faptele seci si marturiile tatalui. Gindita initial ca un interviu, cartea se citeste pe nerasuflate, iar juxtapunerea citatelor – care abolesc temporalitatea pentru a revela continuitatea – face ca imaginea unui Ionesco vulnerabil si profund sa se imprime viu si convingator.

Dincolo de acestea, insa, exista citeva amanunte din viata cotidiana (de pilda: Cioran privind la tv finala Cupei Davis intre Borg si Nastase – si tinind, fireste, cu Nastase!) care sint inestimabile. O carte necesara si emotionanta. Daca pentru Ionesco raiul a ramas unul singur, legat de copilarie, „Paradis se­rial“ – spectacolul conceput de Cosmin Manolescu la sala Rapsodia a Centrului Cultural European – promite „raiuri in serie“…

Ce-i drept, paradisul (postmodern) e un pic mecanizat, un pic plasticat, dar jubilatia spectatorului este autentica! Trei capete de por­cusori, trei perechi de boxeri (cu stea­gurile SUA, UE si Romaniei), un filmulet de animatie (Matei E. Branea), karaoke live si… Phil Collins: Cosmin, Eduard Gabia si Mir­cea Ghinea reusesc un show surprinzator, inventiv, relaxat si jovial, de la care pleci intr-un picior. Paradisul (din care nu lipsesc nudurile!) n-a fost niciodata mai aproape!

Articol publicat in ELLE Iulie 2003
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle