Sunteți stresați și relația voastră are de suferit. Iată de ce și ce e de făcut pentru a gestiona mai bine situații pe care nu le puteți evita.
Sunteți stresați fiecare în parte. Că sunt probleme concrete la serviciu, părinți în vârstă și bolnavi, copii care vă apasă butoanele, gânduri anxioase care vi se învârt în cap fără o bază reală neapărat, legate de sănătate sau partea financiară, toate se adună într-o încărcătură emoțională teribilă. Și ce faceți cu ea? Aveți nevoie să o descărcați cumva, și ajungeți să o descărcați unul asupra celuilalt în cuplu. Nu ca o modalitate de conectare, în care să vă arătați vulnerabili, să căutați refugiu, un spațiu sigur în cuplu. Ci cu furie, poate cu dispreț urmat de distanțare, iar aceștia sunt inamici serioși ai relației.
Stresul nu e mereu continuu. Sunt perioade mai agitate, mai grele, și perioade medii ca provocare sau chiar ușoare. Dar și atunci funcționați pe acel pilot automat al supraviețuirii, în care sunteți pregătiți de luptă, încordați, și ajungeți să vă luptați unul cu celălalt din nimicuri. Țineți un jurnal și monitorizați evenimentele din viața voastră, ce simțiți în corp, ce emoții vă vizitează, cum catalogați evenimentele respective și dacă așa stresante sunt ele de fapt. Observați și conștientizați absența relaxării, mobilizarea permanentă care vă consumă resursele. Căci aceste resurse cum pot fi ele altfel realimentate decât prin odihnă și relaxare.
Uneori este nevoie de acest dialog interior în care pur și simplu să vă dați voie să luați o pauză, să vă simțiți bine, să dormiți sau să și stați degeaba fără a fi productivi. Poate fi dificil la început, mai ales dacă perspectiva este cea a performanței și premiului. Adică am voie să mă relaxez doar dacă am făcut x sau y lucruri, dar cum vocea ta exigentă setează noi și noi standarde, niciodată nu va fi suficient. Antrenați împreună această permisiune a relaxării, reamintiți-vă reciproc despre ea.
Vocea aceasta exigentă care vă înșiră o mulțime de lucruri care îl au pe trebuie în față la nivel de exprimare pune extrem de multă presiune. Iar pentru ea nimic nu este suficient. Ca presiunea să fie luată vine o altă parte care vă determină să vă dați peste cap, să vă străduiți să atingeți acea performanță. Care ar fi un minim necesar realist de făcut? Care ar fi o prioritizare corespunzătoare? Ce ar merge amânat fără consecințe? Oare unul dintre voi e mai exigent decât celălalt? Care ar fi un cuvânt de siguranță pe care îl puteți folosi când partenerul exigent vine cu extrem de multă presiune? Iar acel cuvânt să semnaleze că e necesar să facă un pas în spate și să își recalibreze cerințele.
De câte ori nu ați amânat ce vă aduce plăcere, bucurie, relaxare? Ba că nu aveți timp, ba că nu există fonduri suficiente, ba că aveți altele mult mai importante de rezolvat. Dacă vă este dificil să integrați natural în viața voastră activitățile care în mod obișnuit reduc stresul, atunci depuneți efort să le faceți loc activ. Cu rezervări făcute la restaurant în avans, bilete la teatru sau concerte cumpărate cu multă vreme înainte, cazări sau bilete de avion deja plătite.
Foto: PR