Tipuri de jurnale pe care să le ții în fiecare zi și sunt benefice atât pentru starea ta de bine cât și pentru cuplu

Aceste tipuri de jurnale sunt utile pentru dezvoltarea ta personală și un instrument care impactează pozitiv cuplul.

Tipuri de jurnale pe care să le ții în fiecare zi și sunt benefice atât pentru starea ta de bine cât și pentru cuplu

Ideea de jurnal probabil că te duce cu gândul la copilărie sau adolescență când așterneai pe hârtie diverse gânduri pe care le doreai a fi secrete. Ascundeai jurnalul de părinți, te certai cu fratele sau sora dacă îți încălca intimitatea și citea jurnalul. Ai jurnale pe care le-ai păstrat până acum? Cu siguranță va fi o experiență interesantă să le citești, să vezi ce era în mintea și în inima ta acum 15 ani sau mai mult. Ei bine, jurnalul este o unealtă terapeutică folosită intens în procesele de psihoterapie, iar impactul său benefic poate fi proiectat și asupra cuplului.

Jurnalul gratitudinii

În fiecare seară notează 3 lucruri pentru care ești recunoscătoare în ziua respectivă. Sigur că domeniile pot varia. Poți fi recunoscătoare pentru apusul minunat pe care l-ai văzut, pentru că ești sănătoasă, ori ai reușit să aplanezi o ceartă cu părinții. În listă la un moment dat vei menționa și aspecte care țin de relația de cuplu, și ca atare te vei conecta la pozitiv, observând și ceea ce face bine partenerul, nu doar lucrurile care te enervează sau frustrează.

Jurnalul calităților lui

Îl poți ține dimineața sau seara, când timp de câteva minute partenerul de cuplu va deveni centrul atenției tale. E folositor dacă ai tendința să fii critică, să îi găsești constant nod în papură. Scrie 3 calități ale sale sau 3 lucruri care îți plac la el. Poate că este generos, grijuliu, bun cu animalele, priceput cu copiii, săritor cu prietenii, un bun bucătar etc.

Jurnalul îngrijorărilor

Timp de 20-30 de minute, cu cel puțin două ore înainte de culcare, așează-te la masă și scrie exact cum îți vin toate acele îngrijorări care te apasă. Că rămâi fără job, că nu vei găsi grădiniță pentru cei mici, că partenerul tău poate păți ceva în trafic deoarece ți se pare că are un stil abrupt de condus. Consumă îngrijorările care pot avea nuanțe legate și de cuplu. Iar pe măsură ce trec zilele și tu notezi, scade și activarea emoțională.

Jurnalul predicțiilor

În felul acesta ai o viziune mai clară asupra modului în care îngrijorările tale îți afectează starea de bine și cât sunt de reale. Întâi descrie elementul activator. Să spunem că ți-ai sunat partenerul când era în timpul programului și nu a răspuns la telefon. Ce ai gândit, care a fost predicția? Că te înșeală. Cât crezi în ea? 70%. Ce impact are? Tristețe, furie, disperare. Ce s-a întâmplat de fapt? Era într-o ședință. Ce simți în momentul rezolvării situației? Liniște.

Jurnalul realizărilor

Uiți câte lucruri minunate ați făcut împreună? Înregistrează-le pe hârtie. Descrie succint situația și cum te-ai simțit. Să spunem că o vacanță într-o destinație la care visai de multă vreme, în care te-ai simțit foarte fericită. Achiziționarea sau renovarea unui apartament și asta ți-a adus liniște și siguranță. Te-a învățat să mergi pe bicicletă și ai simțit că primești atenție etc.

Citește și:
Ești nemulțumită că partenerul tău de cuplu gândește logic și e prea puțin emoțional? De ce acesta este un avantaj prețios

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle