Taylor Swift a fost agresata sexual si ar trebui sa ne pese mai mult

Procesul intentat de Taylor Swift unui DJ care ar fi pipait-o a ajuns in faza depozitiilor. Iar ce a spus vedeta in fata juriului ar trebui sa ne dea de gandit.

Taylor Swift a fost agresata sexual si ar trebui sa ne pese mai mult

Taylor Swift se afla chiar in aceste zile in mijlocul unui proces pentru hartuire sexuala. Este o chestiune cat se poate de serioasa, iar cazul ei este unul cu care putem sa empatizam toate – pana la urma, ce femeie se poate lauda cu faptul ca nu a fost pipaita vreodata, fara voia ei, de un dubios?

Pentru putin context, Taylor Swift se afla, in 2013, la o intalnire cu fanii, cand David Mueller, un DJ la postul de radio local KYGO-FM, a… ce mai incoace, incolo, a apucat-o de fund. Pe sub fusta. Cel putin asta este ceea ce sustine ea. De atunci, evenimentele s-au derulat exact asa cum ai presupune.

Postul de radio a facut propria ancheta si l-a concediat pe Mueller, acesta a acuzat-o pe Swift ca a pus presiune ca sa fie dat afara si i-a intentat un proces (in 2015) pentru daune in valoare de trei milioane de dolari. De-abia atunci Swift a decis, si ea, sa intenteze proces – conform unor surse, se pare ca Swift ar fi declarat: Nu a fost un accident, a fost un act complet intentionat, nu am fost mai sigura de ceva niciodata.' Asa ca Taylor si-a asumat acest proces – in urma caruia, daca va castiga, va obtine un dolar in daune, ca sa serveasca drept exemplu pentru alte femei care ezita sa retraiasca in fata publicului astfel de incidente scandaloase si umilitoare.'

Acum, Swift a si depus marturie in fata juriului, repetand ceea ce mai anuntase si inainte: M-a apucat de fund pe sub fusta. Mana lui era sub fusta', a subliniat cantareata. Apoi a continuat: Dupa aceasta intamplare, a fost ca si cum ceva s-ar fi stins in personalitatea mea.'

Momentul agresiunii a fost, de altfel, si imortalizat de un fotograf prezent la eveniment, dar judecatorul a avut indoieli cu privire la utilizarea imaginii drept proba in proces, pentru ca aceasta a fost aratata publicului de site-ul de gossip TMZ inainte de inceperea audierilor, putand astfel sa influenteze juriul.

Gabriel McFarland, avocatul lui Muller, a incercat sa conteste marturisirile lui Swift, spunand ca, daca clientul sau ar fi pus mana pe posteriorul cantaretei, atunci fusta acesteia ar fi trebuit sa fie ridicata in imaginea despre care va povesteam. De ce nu este, a intrebat el. Swift a raspuns promt: Pentru ca fundul meu se afla in partea din spate a corpului.' Apoi, avocatul a continuat, intreband-o pe Swift de ce nu a luat o pauza in timpul intalnirii cu fanii, din moment ce a fost atat de deranjata de gestul lui Muller. Taylor a replicat: Clientul dumitale ar fi putut sa faca o poza normala alaturi de mine.', adaugand ca nu si-a dorit sa strice momentul pentru fanii ei prezenti la intalnire.

Avocatul a incercat chiar sa obtina reactii de mila de la Taylor, intreband-o daca ii pasa de tot ceea ce i s-a intamplat clientului sau dupa incident, referindu-se la concedierea acestuia. Nu am sentimente pentru o persoana pe care nu o cunosc. Cred ca ceea ce a facut a fost oribil si infricosator. Totusi suntem aici, ani mai tarziu, tu si el ma acuzati pe mine si eu sunt invinovatita de evenimentele care au avut loc in viata lui. Dar ele sunt produsul deciziilor sale, nu alor mele.'

Supusa multor intrebari, Swift a reusit sa isi pastreze cumpatul si sa ii spuna, in final, avocatului lui Mueller: Ma poti intreba un milion de lucruri, si nu o sa spun nicicand ceva diferit. Nu am spus niciodata ceva diferit.'

Ei bine, se pare ca Swift si-a expus cat se poate de calm si de coerent punctul de vedere. Dar ce ar trebui sa ne intereseze la acest proces este chiar cauza lui, pentru ca astfel de agresiuni se intampla zilnic – dar si faptul ca o vedeta de calibrul lui Swift isi ia timp si energie ca sa il duca pana la capat, mergand zi de zi la tribunal. Dupa cum se poate vedea din daunele pe care le-a cerut, cantareata nu a intentat procesul pentru bani. Ci, cum e firesc, pentru un soi de reparatie morala – pentru ca orice femeie care trece prin astfel de experiente sa isi faca curaj si sa isi infrunte agresorul.

Citeste si:
A inceput procesul de agresiune sexuala intentat de Taylor Swift

Si ce e inca si mai interesant? Faptul ca sustinerea vedetelor lipseste aproape cu desavarsire. Daca multe alte femei au fost aparate de agresorii lor (va mai aduceti aminte de Kesha si de procesul ei cu casa de discuri?), e ciudat ca aproape nimeni nu isi exprima solidaritatea cu Taylor Swift. Iar asta ar trebui sa ne dea de gandit.

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle