Reportaj: Cum am castigat 30 de dolari la videochat

„Studio, angajam modele pentru activitate de videochat legala, garantam cistiguri de la 500 la 4.000 de dolari, in functie de imaginatia fiecareia.” Asa suna cea mai intilnita oferta de munca din Romania! Alina Baisan a patruns intr-un studio de videochat si va povesteste ce se afla in spatele celui mai prolific job autohton, chiar si pe timp de criza.

Esti in cautarea unui loc de munca sau banii de la actualul job nu iti a­jung nici macar pentru intre­ti­ne­re? Ei bi­ne, stii si tu ca exista oricind o so­lu­tie pentru prob­lema ta, in cazul in care esti dis­pu­­­sa sa o accepti! Ia orice ziar de mi­ca pub­­li­­citate din Romania; deschide-l la pagina cu oferte de munca si ai sa constati ca, pe linga cele ci­te­va posturi de con­fec­tio­ne­re, os­pa­ta­ri­te sau secretare, piata abun­da in locuri de mun­­ca pentru mode­le dispuse sa faca vi­deo­­chat. Program fle­xi­bil, cistigu­ri con­­­sis­ten­te, posibilitatea con­­tinuarii studiilor etc., ofer­­ta pare tentanta si ne­verosimila, nu-i asa?

Inarmata cu un nivel avansat de limba engleza, prezenta fizica si spirituala pla­cuta, imi iau inima in dinti si imi sun prietena din copilarie, despre care stiam ca si-a deschis anul trecut un astfel de studio in Iasi. Dupa care propun in sedinta de redactie subiectul, stirnind confuzie si exaltare in rindul fetelor. Urmeaza pragul doi: „Iubitule, o sa ma duc sa fac un articol despre videochat, mai exact… o sa fac videochat”. Iubitul isi face pe deplin datoria, vinturindu-mi prin fata perspectiva ratarii iremediabile in cazul in care filmulete cu mine la videochat vor face inconjurul lumii, via YouTube. Lucru care ma pune nitel pe ginduri, mai ales cind Adriana imi cere, pentru a-mi crea cont pe site-urile cu care lucreaza, trei poze cu mine alaturi de cartea de identitate. Buuuun! Deja incep sa am emotii, asa ca o pun pe prietena mea sa imi repete de mai multe ori ca singurele persoane care vor avea acces la aceste poze sint admi­nistratorii site-ului, care sint obligati sa pas­treze confidentialitatea datelor. O cred pe cuvint, trecind sub tacere in fata iubitului faptul ca cei de la livejasmin au deja poze cu fata mea lipita de buletin.

In ziua plecarii, strecor in bagaj citeva piese de rezistenta din garderoba, un ruj rosu si ceva farduri mai puternice. A, era cit pe ce sa uit Belle de Jour. Aventurile intime ale unei prostituate de lux londoneze, carte pe care o prietena mi-a imprumutat-o cu ceva timp in urma, insa pe care am ignorat-o cu desavirsire pina acum. Si iata-ma in rapidul Bucuresti-Iasi, tintuita intr-un scaun incomod timp de sapte ore, citind despre faptul ca „anal sex is the new black”, in timp ce domnul venerabil de alaturi mesteca tacticos fistic si isi face semnul crucii in dreptul fiecarei bise­rici care apare la orizont.

Ajunsa la Iasi, dau de o alta amica din studentie care, aflind motivul vizitei mele inopinate, imi marturiseste ca si ea a facut videochat in facultate, pentru ca avea nevoie de bani. „Am furat buletinul colegei de camera ca sa imi fac poza pentru site. Oricum, nu e asa o mare chestie videochat-ul asta. Stateam ceva mai sumar imbracata, intr-un tricou mai mulat si niste pantaloni scurti si vorbeam cu toti ciudatii. Unii imi cereau sa stau in virful picioarelor pentru ca aveau ei un fetis cu balerine, sau sa le arat arcuirea gitului sau” – tineti-va bine – „sa fac pipi in fata lor.” OK!!!

Cu aceste informatii pretioase, ajung in cele din urma si la studioul Adrianei, casa cu numarul 29, undeva intr-un cartier de la marginea Iasiului. Studioul se afla in curtea parintilor prietenului Adrianei, care stiu despre ce e vorba in propozitie. Patrund cu emotii (nu glumesc, chiar simt cum imi bate inima mai tare) pe usa studioului, pe care stau lipite citeva reguli: „Nu deschideti usa nimanui; nu intrati in vorba cu cei care ciocane la usa; anuntati cind parasiti studioul!”.

Doua fete lucreaza deja intr-o camera, din care se aude muzica data tare. „Se stiau de la fostul loc de munca, tot un studio de videochat, si acum prefera sa lucreze impreuna. Atrag mai multi clienti asa, chiar daca mai mult mimeaza un sarut sau un act sexual”, imi spune Adriana, pe care inca nu mi-o pot imagina in postura de matroana. Cu toate astea, pare o matroana de treaba. De regula, ea sta de vorba cu fetele si le explica ce trebuie sa faca. Daca la alte studiouri programul e unul fix, de opt ore, in trei ture pe zi, la ei lucrurile nu stau asa. Desi ziarele abunda in anunturi de angajare, fetele dispuse sa faca videochat sint putine, mai ales intr-un oras ca Iasiul, unde piata e plina de astfel de studiouri.

Acum lucreaza cu sapte fete, majoritatea studente, si un cuplu (sot si sotie). Mode­lele vin cam cind vor ele si rareori stau opt ore pe zi. „De multe ori zic ca vin la o anumita ora si apoi nu mai dau nici un semn timp de mai multe zile. Asa ca preferam sa pastram un program flexibil, numai sa vina sa lucreze. Nu le impunem nimic.” Fetele sint angajate in baza unui contract de comision, prin care lor le revin 50% din veniturile incasate de studio in urma activitatii de model.

Sa va explic: studioul incheie colaborari cu mai multe site-uri straine de videochat, precum livejasmin (probabil cel mai cunoscut), camhot, myfreecams si altele. Site-urile sint, de fapt, interfata „prietenoasa” prin care fetele ajung in direct la utilizatori. Majori­tatea studiourilor din România lucreaza cu site-uri care au drept clienti cetateni americani si, uneori, europeni. Exista optiunea blocarii accesului pentru utilizatorii romani, asa ca probabilitatea sa fii descoperita de cunoscuti tinde spre zero. Site-urile sint cele care incaseaza banii de la utilizatori, prin intermediul cardurilor bancare. Ac­cesul pe chat-ul comun e gratuit, insa atunci cind un client intra in „privat” cu unul dintre mode­le, conturile incep sa scada cu o frecventa de doi dolari pe minut. Din veniturile totale, 65% revin site-ului, iar restul de 35% se impart intre studio si model. Banii vin in contul studioului, care are si obligatia de a plati impozitul pe venit.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle