Primul pas spre jobul tău în IT: dezvoltarea abilităților soft

Primul pas spre jobul tău în IT: dezvoltarea abilităților soft

Te-ai întrebat care este secretul vedetelor care au reușit în domeniul IT? Atât actorii Ashton Kutcher și Justine Bateman, cât și modele Lyndsey Scott și Karlie Kloss nu aveau abilități tehnice când au făcut primul pas în programare, dar au mizat pe abilitățile soft, precum curiozitatea de a învăța și spiritul de inițiativă. Și au dus mai departe pasiunea lor, sub diferite forme, prin înființarea unor ONG-uri, a unei companii de producție digitală sau a unei tabere de codare.

Într-o perioadă în continuă schimbare, în care abilitățile hard se schimbă în funcție de evoluția tehnologiei, merită să urmezi exemplul celebrităților și să investești în abilități care nu se vor demoda. De altfel, și autorii Harvard Business Review, lideri globali în resurse umane, spun că dezvoltarea abilităților soft este cel mai bun pariu pentru a evolua în carieră și pentru a rămâne competitivă. 92% dintre angajatori vor crește cererea pentru aceste abilități, conform LinkedIn. Descoperă ce competențe de viitor să dezvolți acum, pentru a-ți pregăti cariera în IT pentru 2022!

Text: Mihaela Pascari

Dezvoltarea abilităților soft, prin cursurile în IT

Începe să deprinzi abilități tehnice și soft, prin înscrierea la cursuri IT, organizate în România de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Trebuie doar să alegi ce curs ți se potrivește. Dacă ești atentă la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege Cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator JavaScript.

Cele mai importante abilități pe care le vei dezvolta la cursurile IT

Vei învăța cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. Vei contribui la crearea celor mai tari website-uri sau vei crea pagini web, cu ajutorul JavaScript, HTML, CSS.

Informații practice despre cursurile în IT

• Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
• Au loc de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs)
• Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
• Se întâmplă 100% online
• Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
• Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020
Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID
proiect: POCU/726/6/12/135988
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
SILVIU PETRESCU
[email protected]
0729.729.843

Abilități soft care te aduc mai aproape de un job în IT

Rezolvarea creativă a problemelor

Gândirea critică și găsirea unei soluții creative pentru o problemă legată de software este probabil principalul motiv pentru care o companie te-ar angaja. Poate părea că rezolvarea problemelor necesită doar o combinație de abilități și experiență. Dar, rezolvarea excelentă a problemelor implică și creativitatea.

Statisticile arată că grupurile care au avut o anumită pregătire în creativitate și rezolvarea problemelor produc cu 350% mai multe idei decât un grup care nu are aceste abilități, iar ideile pe care le produc sunt mult mai originale.
Să fii creativă este cheia pentru rezolvarea unei probleme. Cel mai bun mod de a dezvolta creativitatea este să descurajezi orice obstacol. Să-ți permiți să faci greșeli. Să fii încrezătoare în tine și să oferi aceeași perspectivă nouă și oamenilor alături de care lucrezi.

Reziliența și adaptabilitatea

Kodak a presupus că filmul său va avea întotdeauna un loc în lume, Yahoo a rămas doar pe e-mail, în timp ce Google a deschis calea pentru mai multe căi de comunicare și lucru în echipă.

Toate aceste situații arată că pentru a menține succesul, trebuie să te adaptezi. În această perioadă este important să gestionezi incertitudinea, să-ți adaptezi comportamentul înțelegând provocările și nevoile colegilor tăi. Prin adaptare, rezolvi situațiile mult mai ușor și găsești motivația de a merge mai departe. Iar această abordare te ajută să avansezi în carieră.

Pentru a deprinde aceste abilități, încearcă să-ți lansezi zilnic provocarea de a lucra în circumstanțe și medii nefamiliare.

Inteligență emoțională

Este capacitatea de a percepe, de a reacționa și de a răspunde la emoțiile tale, precum și ale celorlalți. Și contează mult să păstrezi un echilibru al emoțiilor atunci când lucrezi cu oamenii deoarece emoțiile tale îi pot afecta.

De regulă, managerii caută acei profesioniști care își modelează inteligența emoțională în timp ce primesc critici constructive. În plus, multe studii arată că un EQ (emotional quotient) ridicat se corelează direct cu satisfacția în muncă.

Gestionarea eficientă a timpului și organizarea

Deadline-urile fac parte din viața unui bun dezvoltator de software. Liderii de echipă își doresc estimări precise despre momentul în care va fi finalizat un proiect. Acest lucru poate fi adesea dificil atunci când lucrezi cu întreruperi. De aceea, este esențial să ai o strategie de gestionare a timpului.

Ia în considerare o situație din activitatea ta. Să presupunem că ai fost desemnată să dezvolți aplicații de comunicare similare cu Discord. Tehnica Pomodoro ar putea fi o modalitate excelentă de a-ți organiza programul de lucru. Funcționează împărțind ziua în segmente de 25 de minute și luând o pauză de 5 minute între fiecare.

De exemplu, primele 25 de minute ar putea implica cercetarea aplicațiilor similare Discord, următorul segment ar putea fi dedicat elaborării unui plan, iar al treilea segment ar putea fi dedicat scrierii codului. Principalul beneficiu este că previne epuizarea dezvoltatorului și multitasking-ul și îți permite să te concentrezi punctual pe câte o sarcină.

Tehnica Pomodoro este excelentă pentru a organiza timpul, însă e important să te asiguri că sarcinile pe care le faci sunt cu adevărat semnificative. Cercetările arată că petrecem cam 80% din ziua de lucru îndeplinind sarcini mici, fără un impact mare, de aceea este important să evaluezi dacă îți petreci timpul în mod semnificativ. De exemplu, soluțiile de reutilizarea a codului existent sunt modalități excelente pentru dezvoltatorii de software de a economisi timp și de a se dedica inovației.

Abilitatea de a învăța din greșeli

Greșelile sunt inevitabile în jobul tău. Și știind că ai această libertate, de a greși, ai șanse mari de a veni cu idei creative. Dar, uneori, erorile pot avea impact și, dacă nu sunt verificate, pot fi foarte costisitoare pentru o companie.

De aceea, este important să ceri și să oferi feedback. Să lauzi, dar să oferi și critici constructive în mod privat și să le permiți colegilor să facă același lucru. Astfel previi situațiile în care cineva se suprapreciază sau se subapreciază, care pot avea consecințe atât asupra modului în care oamenii se raportează la greșeli, cât și asupra ta.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle