Premieră în lumea științei: Au fost clonate două maimuțe folosind metoda prin care a fost creată oaia Dolly

O echipă de cercetători chinezi de la Institutul de Neuroștiință din Shanghai a reușit să cloneze două maimuțe, folosind aceeași metodă prin care a fost creată oaia Dolly.

Premieră în lumea științei: Au fost clonate două maimuțe folosind metoda prin care a fost creată oaia Dolly

Oamenii de știință din Shanghai au reușit să cloneze două maimuțe, folosind aceeași metodă prin care a fost creată oaia Dolly, în 1996. Este o reușită remarcabilă în lumea științei, fiind pentru prima dată când se reușește clonarea unor primate prin această metodă.

Cele două maimuțe sunt din specia macac, au fost botezate Hua Hua și Zhong Zhong și sunt identice din punct de vedere genetic. Pentru clonarea celor două maimuțe cercetătorii chinezi au folosit tehnologia numită transfer nuclear de celule somatice (SCNT), o tehnică prin care s-au clonat deja 20 de animale, printre care broaște, șoareci, porci, vaci, iepuri și câini.

Echipa de cercetători a lucrat timp de trei ani la perfecționearea tehnicii care, în 1996, a dus la crearea oii Dolly: „Prin această metodă, am obținut 79 de embrioni, care au fost implantați la 21 de maimuțe surogat', au declarat oamenii de știință implicați în acest experient. Din acestea, au rezultat șase sarcini, iar cele două maimuțe s-au născut la finalul anului 2017.

„Cele două maimuțe sunt active și sănătoase. Se dezvoltă foarte rapid; asemenea bebelușilor. La fiecare două zile, devin tot mai active. Nu prezintă semne de anormalitate', a declarat Qiang Sun, unul dintre cercetători, citat de CNN.

Acest succes ar putea deschide drumul către clonarea umană, deși cercetătorii chinezi au declarat că nu intenționează să încerce un astfel de proces.

Nu este însă prima dată când oamenii de știință reușesc să cloneze maimuțe. În 1999, a fost clonată Tetra, o maimuță din specia rhesus. printr-o tehnică mult mai simplă decât cea folosită acum, tehnică ce imita modul în care gemenii iau naștere în mod natural.

Citește și:
Aplicația „Arts and Culture' de la Google îți spune cu ce pictură faimoasă semeni cel mai bine

Foto: Chinese Academy of Sciences

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle