Portret Hilda Peter

Cum probabil filmul Katalin Varga va numara in curind mai multe premii decit zile de filmare, ne-am hotarit sa aflam mai multe de la (si despre) Hilda Peter, actrita din rolul principal.

Portret Hilda Peter

Trebuie spus din capul locului ca acest film ascunde in spate o poveste incarcata cu o aura de aventura, ne­bunie si neprevazut care nu-l poate lasa sa treaca neobservat. Este scris si regizat de Peter Strickland, un englez aflat la debut, ca­ruia norocul i-a suris sub forma unei mos­te­niri de la un unchi. Nu una fabuloasa, ci doar atit cit sa poata filma in România, timp de 18 zile (din care una a fost ziua libera…) o poveste care il obseda de mult, o poveste atemporala despre razbunare pe fundalul unui peisaj transilvan fabulos si aproape mi­tic.

Pe scurt, daca nu ati vazut inca filmul, Ka­talin Varga (interpretata de Hilda Peter) re­deschide un capitol teribil al trecutului ei si por­neste intr-un soi de calatorie initiatica pe ur­mele celui care, cu 11 ani in urma, a violat-o. Este de ajuns sa o vezi pe Hilda in „scena de pe lac” fixindu-si fostul-agresor-devenit-viitoare-victima, cu razbunarea lucindu-i in priviri, in timp ce barca se roteste ametitor pe un lac tulburat de picaturi de ploaie, ca sa intelegi ca ai de-a face cu o actrita de o forta extraordinara. O spun rolurile din teatru, pentru care a fost si recompensata, printre altele, cu un premiu Uniter in 2006 (pentru ro­lul Lucky din Asteptindu-l pe Godot de Sa­muel Beckett in regia lui Tompa Gabor).

Cu toate astea, Hilda este o prezenta mai degraba discreta, care se insufleteste brusc atunci cind vorbeste despre meseria ei si despre cele 17 zile de filmari la Katalin Varga, alaturi de o echipa mica, dar foarte apropiata. A fost ca o excursie rustica: s-a filmat in sate din apropierea oraselor Sibiu, Sf. Gheorghe si Tirgul Secu­iesc, s-a calatorit cu caruta, toata echipa a dormit pe saltele, in casa unui prieten, Hilda s-a ocupat singura de coafura si machiaj, iar multe scene au fost improvizate pe parcurs („Probabil de multe ori ne-a calauzit cineva acolo sus!”). Poate tocmai lucrurile astea au dat povestii un aer de auten­ticitate si credibilitate care se simte inca de la primele cadre. „Aveam timp de gindire numai cind ne plimbam cu caruta”, isi aminteste Hilda zimbind. „M-au inspirat mult natura, satenii, locurile uitate de lume in care filmam. Cel mai mult m-a preocupat sa inteleg starea de dupa omor, un lucru pe care – cred eu – constiinta umana nu-l poate suporta.”

Inainte de acest film (debutul in cinema), Hilda a mai fost, fara succes, pe la casting-uri si era convinsa ca nu e deloc o prezenta telegenica.

Cele 17 zile de magie din vara lui 2005 s-au terminat repede si, odata cu ele, si banii pe care Peter Strickland ii mostenise. Mai mult, dupa cum de­c­lara chiar el, Peter a ramas somer si a trebuit sa se intoarca in Anglia, fara ni­ci o speranta de a mai duce la bun sfirsit povestea Katalinei Varga. No­rocul le-a suris din nou, de data asta sub forma lui Tudor si a Oanei Giurgiu de la Libra Film, care au devenit co-producatori si au gasit fi­nan­tarea necesara pentru ca filmul sa poata fi terminat in conditii excelente.

Ur­­ma­rea este ca, incepind cu anul trecut, filmul Katalin Varga a primit o mul­time de premii in competitiile internationale (Ursul de Argint pentru sound editing la Berlin, Marele Premiu la Festivalul de la Copenhaga, Premiul de regie la Festivalul de Film din Muntenegru, Marele Premiu la Festi­va­lul de Film din Piestany si Premiul pentru cel mai bun film strain la Festivalul International de Film de la Calgary), iar Hilda a fost recompensata cu Premiul pentru cea mai buna interpretare, in cadrul Festivalului de Film de la Bru­xelles, cu trofeul Golden Orange la Festivalul de Film din Antalya si cu Premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Arad. Plus o nomina­lizare la Premiile Academiei Europene de Film, sec­tiu­nea Descoperirea Europeana a Anului, premii ce se vor decerna pe 12 de­cembrie, i­n Ruhr Metropolis, Germania. Ceea ce nu e deloc putin lucru…

Despre Hilda mai trebuie spus ca a implinit 31 de ani, ca deocamdata joaca la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca si ca meseria de actrita (pe care o vede ca pe o continua calatorie) ii ocupa aproape tot timpul… Cit despre Peter Strickland, lucreaza linistit la urmatorul sau scenariu.

Text: Adina Rosetti  Foto: Iulian Nan
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle