O nunta eco

Rochie din bumbac veritabil, invitati carora li s-a interzis sa vina cu masina… In Anglia, tinerii ecologisti se casatoresc in acelasi mod in care traiesc, respectind planeta. Principii sanatoase in urma carora incep sa se puna bazele unui nou tip de agentii matrimoniale.

O nunta eco

“Este prima mea nunta verde”, se entuziasmeaza o invitata, delectindu-se cu delicatesele din produse ecologice la nunta prietenilor sai. De aceasta data, ea nu si-a mai cumparat o rochie noua pentru fe­ri­ci­­tul eveniment si si-a lasat, la rugamintea mi­ri­lor, masina in garaj. Mandy (30 de ani) si Jonathan (29 de ani) isi doresc ca nunta lor, celebrata in provincie, sa coste cit mai putin posibil si sa fie cit mai ecologica. „|n cursul anului, incercam sa traim ecologic atit cit se poate”, explica Jonathan. El merge la serviciu cu bicicleta, Man­dy recicleaza tot ceea ce poate, iar fiul lor poarta scutece lavabile.

„Vrem sa limitam la maximum emisiile de CO2 in aceasta zi”, continua mirele. „La o nunta cu 150 de invitati, care vin cu automobilele, la care se mai adauga si cele doua bilete de avion pentru calatoria din luna de miere, se estimeaza ca se emit circa 14, 5 tone de CO2”, explica Michael Buick, specialist al companiei britanice Climate Ca­re. Aceeasi sursa sustine ca, folosita zi de zi, masina unui cetatean englez degaja in jur de 4 tone de dioxid de carbon pe an. In consecinta, Mandy si Jonathan i-au incurajat pe invitatii lor din alte localitati sa vina la nunta cu trenul. Mirii au dat tonul acestei nunti ecolo­gice, trimitind invitatii din hirtie reciclata si folo­sind confetti biodegradabile.

Mandy a cum­parat doua rochii albe de la o licitatie de caritate, le-a combinat si si-a confectionat singura o rochie de mireasa simpla si eleganta. La rindul sau, Jonathan a purtat un costum mai vechi, alcatuit din trei piese. La biserica, mireasa a coborit dintr-o masina cu pro­pulsie hibrida, care foloseste un motor normal si unul electric, reducind foarte mult emisia de CO2. Cu verighetele pe degete (cum­parate de la un magazin de antichitati de pe eBay), tinerii casatoriti s-au indreptat catre sala de petrecere pe tricicleta, Jo­nathan fiind cel care pedala. La cocktail, s-au savurat bauturi naturale si un aperitiv alcatuit din produse ecologice de sezon.

Invitatii au fost foarte incintati de meniu. Aceste sarbatori „cimpenesti” foarte sic, suta la suta ecologice, sint, in ultima vreme, foarte la mo­da in Anglia. „Toata lumea este de parere ca, in ma­terie de mariaj, verdele este noul alb”, sus­tine Katie, care a avut o „nunta verde” in 2005. Tinara doamna detine chiar un site de profil, www.ethicalweddings.co.uk, unde incurajeaza astfel de evenimente si recomanda liste cu furnizorii care pot fi contac­tati. Ea nu este, insa, singura.

In ultimii ani, au apa­rut multe site-uri care pledeaza pentru astfel de nunti. Exista forumuri de discutii, unde viitorii miri sint ajutati sa-si organizeze petreceri „eco” reusite. Rosie Ames organiza in Devon nunti clasice. Urmind ultimele tendinte, ea s-a reorientat si si-a deschis Green-Union, un cabinet de consiliere pentru viitorii miri care isi doresc o nunta „eco-sic”. „Am din ce in ce mai multe cereri de acest fel, insa o astfel de nunta implica efort si energie, mai mult decit in cazul nuntilor clasice”, explica ea. Totul se face ca la carte. Spre exemplu, Rosie a refuzat sa colabo­re­ze cu o patiserie ai carei patroni nu au la­mu­rit-o de unde se aprovizionau cu faina si oua. De asemenea, ea nu a fost de acord sa co­laboreze cu un bijutier care importa produse din China, fara sa stie nimic despre con­ditiile de fabricare sau despre aliajele fo­lo­site.

Partenerii sai trebuie sa indeplineasca cel putin patru dintre numeroasele exigente pe care le implica o astfel de colaborare: trebuie sa fie colectori de apa de ploaie, sa aiba lo­ca­tii salubre si bine izola­te, sa tina legatura cu or­ganismele de caritate si sa fie aparatori si pastratori ai traditiilor locale. „Cel mai greu este sa gasesti buni prestatori de servicii”, confirma si Katie, de la Ethical Weddings. Mandy si Jonathan nu au apelat la o a­gen­tie. Ei s-au ocupat singuri de organiza­rea nuntii lor. „Am gasit un pescar care isi afu­ma singur pestii, un macelar ecologic si un intreprinzator specializat in fabricarea de bu­chete din flori de cimp”, povesteste Jo­nathan.

Pentru dulciuri, domnisoarele de o­noa­re au dat o mina de ajutor. „Ideea e ca acest tip de nunta trebuie sa aiba un impact mi­nim asupra mediului in­con­jurator si unul ma­jor fata de economia locala, in sustinerea micilor producatori si a co­mertului echitabil”, precizeaza Katie, amintind ca este necesar sa ne schimbam comportamentul si sa re­ducem consumul de energie pentru a lupta im­potriva incalzirii globale. Invitatii care au venit la nunta sustin modul de viata ecologic? „O nunta de acest gen poa­te sa-i sensibilizeze, fara sa le dea o lectie.” In gene­ral, invita­tii a­pre­ciaza, mai ales ca din exterior nunta eco­logica este per­ce­pu­ta la fel ca orice nun­ta.

Faptul ca totul a fost facut artiza­nal, sanatos si ecologic, fa­ra sa cos­te o avere, nu poa­te sa fie decit apreciat. Mandy si Jo­nathan au chel­tuit 6.000 de lire. „De trei ori mai putin decit pentru o nunta clasica en­g­lezeas­ca”, subliniaza proas­­patul sot. Cei doi si-au progra­mat nunta din timp si s-au ocupat cu entu­ziasm de pregatirea ei. „De­si­gur ca se poate ajun­ge la cheltuieli mult mai mari, insa este mult mai economic daca cei implicati se ocupa de pregatirea unor feluri din meniu sau de alte lucruri necesare in astfel de situatii. Cel putin, in acest caz, stiti de unde provin produsele folosite. Noi vrem sa dovedim ca o astfel de nunta nu este deloc mai scumpa decit una clasica”, sustine Katie.

Rosie Ames marturiseste ca multi dintre cli­en­­tii sai au venituri destul de confortabi­le.„Ei au intre 25 si 45 de ani si practica diverse profesii”. Chiar daca mireasa alege sa fie in pi­cioarele goale si poarta o rochie din bum­bac sau cumparata de ocazie, aceste nunti nu sint ge­nul hippie”, ne asigura patroa­na agentiei de ma­riaj. In general, adeptii lor nu sint genul celor care calatoresc in luna de miere in Seychelles sau in Insulele Mauritius. Jenny, o viitoare mireasa eco, viseaza sa mearga in China, insa se simte vinovata: „N-ar trebui sa gasim o destinatie care sa im­pli­ce un consum mai mic de carburant? Pu­tem sa ne permitem aceasta aventura?”, se int­reaba ea pe forumul de la ethical-weddings.co.uk. Mandy si Jonathan au gasit so­lu­tia. Ei vor pleca in Spania cu trenul si vor munci o sap­tamina la o ferma ecologica, unde li se va o­feri, in schimb, cazare si masa, urmind apoi sa se relaxeze la plaja inca o saptamina.

Tips-uri utile pentru o nunta eco

  • Invitatii. Trimiteti oaspetilor un e-mail sau creati un site special pentru acest eve­ni­ment.
  • Petrecerea. Alegeti un loc in apro­pie­re de biserica, astfel incit majo­rita­tea invitatilor sa fie avantajati.
  • Verighetele. Renuntati la diamantele „patate de singe” aduse din tarile afri­cane aflate in razboi. Daca totusi nu puteti sa concepeti o nunta fara ele, pro­curati unele din Canada sau din Australia. Puteti opta si pentru niste veri­ghe­te mai vechi, din familie, sau cautati prin magazinele de antichitati.
  • Rochia de mireasa. Daca aveti una vintage, adaugati citeva accesorii. In ca­zul in care optati pentru o rochie noua, alegeti o tesatura naturala si un model pe care sa-l mai puteti purta si cu o alta oca­zie.
  • Buchetele. Florile naturale, proaspete, sint cea mai buna alegere. Dupa petrecere, le puteti dona unui spital sau unei case de batrini.
  • Un bun simt al masurii: ingredientele meniului trebuie sa fie naturale si proaspete. Va fi apreciat un bufet suedez din produse de sezon, achizitionate de la producatorii locali. 
  • Amintirile. Cu siguranta, fotograful va folosi un aparat digital, asa ca faceti o selectie inainte de a printa fotografiile pe hirtie fotografica.
  • Cadourile. Sint binevenite produsele na­turale, biodegradabile, dar si obiectele de arta achizitionate la un pret bun din magazinele de antichitati.
  • Luna de miere. Mergeti cu trenul sau cu va­porul si contactati o agentie de eco-tu­rism! Daca nu va suride ideea de camping, cazati-va la un hotel care sustine ecologia si actioneaza in aceasta directie. Pentru mai multe sfaturi, vizitati www.ethical- weddings.co.uk; www.greenunion.co.uk;
Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle