N-a lucrat decat o vara..

Iti doresti foarte mult sa lucrezi intr-o companie cosmetica? Sau in publicitate? Sau crezi ca ai fi un foarte bun crainic TV? Adevarul e ca nu poti sti ce job ti se potriveste. Cel putin pina nu incerci.

N-a lucrat decat o vara..

As incerca, dar, vezi tu, n-am unde”, imi spune suparata verisoara mea, care tocmai a absolvit o facultate de relatii publice. „Pentru ca, de cele mai multe ori, angajatorii cer experienta. Dar de unde sa capat experienta daca nimeni nu ma angajeaza? Si cum pot sti daca job-ul asta e ceea ce caut? Daca as afla din vreme ca nu e, as avea timp sa ma reorientez… E un cerc vicios. Si nu stiu unde poate fi solutia.” Chiar asa, cum poti sa „incerci” un job? Cum poti capata experienta (fie ea si de scurta durata) pentru a putea candida si la alte job-uri? Raspunsul este: practica. Job-uri de vara. Proiecte pe perioade limitate de timp. Stagiatura. Voluntariat. Iti suna cunoscut vreunul din acesti termeni? NU?

„Putine facultati au un program bine stabilit de practica, elaborat impreuna cu firme din domeniul de activitate pentru care se pregatesc studentii lor. Teoretic, fiecare student ar trebui ca in­ca din timpul facultatii sa faca practica la o com­panie – macar citeva saptamini. Insa in Ro­mania invatarea a fost bazata cel mai mult pe acumularea unor cunostinte teoretice. Doar ci­te­va facultati cu profil tehnic, in special automati­zari, calculatoare, telecomunicatii sau unele facul­tati cu profil de relatii pu­blice au astfel de pro­grame. Insa lucrurile incep sa se schimbe. Pentru ca si mediul economic s-a schimbat si e ne­voie de alte mentalitati”, spune Andreea Di­ma, consultant resurse umane la agentia de recrutare AIMS Romania.

Uneori, chiar si practica „mi­ni­ma”, obligatorie sau chiar realizarea unei lucrari de diploma bazata pe un studiu real sint destul de greu de finalizat, in conditiile in care putine firme accepta „intrusi” in cadrul companiei. Motive? „Avem destula treaba ca sa-i mai dadacim si pe incepatori“, spun unii. „Cind internii reusesc sa inteleaga cite ceva din activitate, se termina vacanta de vara si incep cursurile. Apoi vin tot mai rar, au examene… Nu se mai implica”, spun altii.

De aceea, cei care angajeaza studenti ii prefera, in general, pe cei din anii terminali. Poate pentru ca siguranta implicarii in activita­te e mai mare… „De multe ori, chiar daca accep­ta ca studentii sa-si efectueze practica obligatorie in firma sau sa stringa date pentru lucrarea de diploma, reprezentantii respectivei companii nu au suficient timp sa se ocupe de acestia. Iar practi­ca de vara (care se poate intinde doar pe perioada vacantei sau poate dura mai mult) nu e intotdeauna platita. Astfel incit interesul de­vine scazut de ambele parti: nici studentul nu-si da silinta sa performeze – practica devine o obligatie mai putin placuta –, nici firma nu urmareste activitatea acestuia indeajuns de aproape, asa cum poate ar face-o daca ar trebui sa il remunereze”, spune Madalina Vircolacu, manager al agentiei de recrutare Business Intelligence Agency (BIA). 

De multe ori, viitorii angajati nu asteapta doar indrumarea scolii. Cu sau fara profesori, cu sau fara sponsori, studentii au invatat deja lectia cu „ajuta-te singur. Dupa modele occidentale, asociatia studenteasca AIESEC Bucuresti in parteneriat cu HR Solutions, a „inaugurat” un centru de planificare a carierei, Assessement Center. Cum functioneaza acest centru? Aici studentii sint pusi sa rezolve un set de exercitii reprezentind simulari ale unor situatii reale din viata de zi cu zi. Cei care iau parte la proiect vor avea si posibilitatea de a participa la Programul International de Practica al AIESEC. Sau pot fi recomandati pentru stagii de internship in diverse firme romanesti. Acesta nu e singurul proiect facut de studenti pentru a suplini lipsa practicii in companii.

O alta rampa de afirmare pentru studenti a fost creata la Timisoara: Centrul de Dezvoltare a Carierei a demarat proiectul „100 Job-uri ­– Omul potrivit la locul (de munca) potrivit“, care ofera diverselor companii posibilitatea recrutarii si selectiei de personal din rindul studentilor din Timisoara (atit angajatorul, cit si studentul in cautarea job-ului ideal trebuie sa se inregis­treze pe site-ul www.careercenter.ro ).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle