Muza in actiune (de Mihaela Radulescu)

Cu siguranta vreti sa stiti care sint muzele Mihaelei Radulescu si cine sint eroinele sale. Personalitati din mass-media, mame de copii educati, actrite, cintarete… si, pentru ca e mereu in cautare de surse de inspiratie, lista ei ramine deschisa.

Motto: Am invatat atit de multe din greseli, incit abia astept sa mai fac altele…

Nu stiu exact in ce moment al vietii apare sentimentul ca cineva te inspira, dar stiu ca e unul dintre cele mai folositoare pentru evolutie. Ne alegem de mici modele, persoane sau perso­naje cu care vrem sa semanam si incepem prin a-i copia in diverse mo­duri. Cele mai la indemina sint aspectele exterioare, dar, pe masura ce crestem, pricepem si rostul insusirii calitatilor ceva mai consistente, morale, comportamentale…

Incerc sa-mi aduc aminte care e prima persoana care m-a inspirat in vreun fel anume si cred ca nu gresesc cind ma gindesc la Mama, la bunicile si strabunica mea. Fiecare in parte mi-a lasat urme in felul in care ma comport, ma imbrac, reactionez, imi gospodaresc casa. Mai tirziu, prin adolescenta, imi consumam portia de inspiratie din vietile cintaretelor sau actritelor care-mi placeau. Cred ca am inceput s-o iau pe un drum mai direct abia cind m-am trezit influentata de personaje din carti importante si filme clasice. In mod firesc, regasirea in viata sau intimplarile altora te pune mai rapid pe traiectoria inspirationala, ti se pare mai la indemina sa te duci in aceeasi directie, de vreme ce mintea ta nascoceste atitea puncte comune sau… macar posibile. Cella Delavrancea „m-a urmarit” ani de zile si i-am si multumit, in gind. Cred ca am profitat cu adevarat de pe urma altora, desigur, inspirational vorbind, abia cind mi-am indreptat a­ten­tia catre femei care au reusit in domenii in care-mi doream, la rindu-mi, sa stralucesc.

Am studiat toate interviurile Barbarei Walters si ale lui Oprah, pina am avut senzatia ca pot si eu. Am procedat la fel si cu Eugenia Voda si sint sigura ca am avut doar de cistigat. Lista femeilor care m-au inspirat si a celor care apar frecvent in lumina admiratiei mele e bogata si nu pentru ca nu ma hotarasc la o „muza” definitiva, ci pentru ca-mi place mult mai mult colectionarea elementelor favorabile vietii mele, de la fiecare. In ultima vreme, ma inspira si ma fascineaza ma­me­le cu copii bine educati si reusiti, caci stiu cit de mult depinde aura unor astfel de copii de priceperea si dedicatia acestor mame. Citesc frec­vent biografiile femeilor pe care le admir, caut informatii suplimentare despre autoarele cartilor care-mi plac, cu alte cuvinte fac toate demersurile necesare pentru a avea mereu surse de inspiratie.

Cita vreme nu limitam urmarirea modelelor doar la copierea lor, cred ca folosim cum se cuvine darul de a admira. Poate ca pare mai important sa fii inspirat ca SA FACI ceva pe cont propriu, dar imi place mai mult sa cred ca inspiratia relevanta e cea care te indeamna SA FII o varianta mai buna, mai prolifica a fiintei tale. Am si gresit, de multe ori, admirind „la prima vedere”, ca sa traiesc apoi dezamagirea de a da peste detaliile nevazute ale unei fiinte. Asta se intimpla adesea cind ridici pe soclurile imaginatiei persoane publice, celebritati a caror imagine te fascineaza in toate pri­vintele, pina la prima greseala scapata de sub controlul PR-ului. Dar si de aici am reusit sa extrag invatamintele utile, directionindu-mi admiratia doar spre prestatiile profesionale ale acestor celebritati – nu mi se pare fair sa le reneg talentul, doar pentru ca am descoperit ca se drogheaza, beau, se poarta urit sau au alte defecte.

A fi inspirat de cineva mai bun ca tine in macar o privinta nu poate fi decit un cistig, indiferent pe ce nivel se situeaza admiratia ta. Nu e deloc aiurea sa-ti doresti un trup ca al actritei sau cintaretei tale preferate si asta sa te mine mai mult catre sala de sport, decit spre frigider. Cum nu e nimic deplasat in a fi inspirat de un peisaj sublim, de o muzica ravasitoare, de o buburuza tenace sau un arbore impunator. Nu mi se pare ridicol nici sa te inspire doar personaje si nu persoane sau doar persoane din trecut si nu contemporani. E o alegere care nu se discuta, dar o poti pune chiar tu la indoiala, cind simti ca ceva nu seamana cu nuantele in care ai desenat prima schita a „WOW“-ului tau. Mai ramine de rezolvat doar problema aplicatiei pe viata ta. Cine sau ce te inspira inseamna o alegere intima, care creeaza un echilibru intre ce poti si ce vrei.

Dar ce provoaca aceste surse de inspiratie in viata ta e infinit mai acaparant, mai provocator. Trebuie sa stii sa continui ce a inceput instinctul, ochiul, mintea, sufletul, trebuie sa-ti folosesti toate filtrele discernamintului si ale ambitiei si sa te duci in directia visului tau. N-ajunge sa porti doar un tricou cu slogane sau fete de oameni pe care-i adori, ar trebui sa incerci sa obtii un final fericit pentru tine, eventual si pentru altii, din povestea sursei tale de inspiratie.

Nadia Comaneci, Printesa Marina Sturdza, Principesa Margareta, Jane Green, Marian Keyes, Alexandra Nechita, Oana Pellea, Katha­rine Hep­burn, Maia Morgenstern, Inès de la Fressange, Angela Gheor­ghiu, Andreea Esca, Dana Budeanu, Jane Fonda, Isabel Allende, Sophie Ayad, Leyna Cohen, Ana Berger, Birgita Westin, Crina Mar­dare, Dida Dragan, Angela Similea, Mirabela Dauer, Coco Chanel, Lady Diana, Maica Tereza, Demi Moore, Matilda Pascal Cojocarita, Christiane Amanpour, raza de luna, stincile inconjurate de apa, mirosul padurii, florile de pri­mavara, sculpturile, violoncelul, ochii de copil, intrebarile si zimbetul copilului meu, ba chiar si lacrimile lui… si, oricit ar parea de banala formularea, lista ramine deschisa, pentru ca eu sint mereu deschisa sa caut surse de ins­pi­ratie, chiar daca obtin din ele doar o zi frumoasa sau un somn linistit…

Mihaela Radulescu Schwartzenberg – facebook
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle