Mituri comune in relatii, analizate si demontate

A fi intr-o relatie este o responsabilitate. In plus, este si o obligatie. Iar succesul oricarei relatii este rezultatul atitudinilor, modelelor comportamentale si preferintelor personale a doua sau mai multe persoane implicate.

Mituri comune in relatii, analizate si demontate

Iata cateva mituri legate de relatii pe care oamenii tind sa le creada. Si, daca e si cazul tau, nu vrem sa te expui unor viitoare dezamagiri, alegand sa crezi astfel de lucruri.

1. Exista un suflet-pereche/dragoste adevarata pentru fiecare persoana


E un mit evident si, desigur, o greseala sa crezi ca fiecare persoana in parte are propriul suflet-pereche. Intri intr-o relatie cu o persoane nu pentru ca el/ea e singura persoana care se potriveste asteptarilor tale. Acea persoana e doar una din randul altora de acelasi tip. E din cauza faptului ca l-ai intalnit la timpul si la locul potrivit, de asta esti cu el intr-o relatie. Daca te-ai fi nascut intr-o alta tara, probabil ca alta ar fi fost persoana care ti s-ar fi potrivit si cu care ai fi avut o relatie. Prin urmare, e destul de posibil sa existe mai mult decat un singur suflet-pereche pentru fiecare persoana in parte. Iar asta e o veste buna!

2. Cele mai bune relatii sunt cele dintre oamenii cu personalitati asemanatoare

Nu putine persoane considera ca cine se-aseamana, se-aduna. Dar acesta este un mit si o notiune gresita! Nu mentalitatea sau personalitatea sunt cele care atrag oamenii! Dupa cum stim deja ca fiecare om e unic, nimeni nu se aseamana nimanui. Oamenii care merg mana in mana cu referire la anumite aspecte, pot fi complet diferiti intr-altele. De exemplu, cei care prefera acelasi timp de mancare pot avea mentalitati politice diferite. Asemanarea e doar un concept vag. Daca doi oameni sunt identici in ceea ce priveste atitudinea lor, atunci conceptul individualitatii nu are sens.

3. Dragostea e totul intr-o relatie

Un alt mit al relatiilor este acela ca oamenii considera dragostea ca fiind totul in orice relatie. Relatiile pot incepe doar din atractie si pot inflori cu dragoste. Dar dragostea nu inseamna chiar totul intr-o relatie – si probabil ca ai inteles deja asta. Sunt o multitudine de alte aspecte precum responsabilitati, obligatii, dedicare, sacrificii care fac ca relatia sa fie una de durata. Temperamentul, rabdarea etc. sunt totodata la fel de importante in relatii. Toate, insa, se desfasoara pe fundalul dragostei. Daca esti suficient de norocoasa!

4. Activitatile sexuale stimuleaza relatiile

Sexul si nevoile fizice satisfacute stimuleaza relatiile, dar sa crezi ca sexul e factorul esential al fiecarei relatii e un concept gresit. Relatiile sunt mai mult decat simple cerinte fizice si satisfactie. Unitatea mentala si atasamentul emotional sunt intotdeauna cerute in cadrul unei relatii, sexul e doar una dintre modalitatile prin care le intretii. Chiar si fara a avea relatii sexuale, doi oameni pot ramane intr-o relatie de lunga durata si pot extrage fericirea si satisfactia din ea. Sa crezi ca sexul e totul intr-o relatie poate dauna intensitatii legaturii. Nu intotdeauna ambii parteneri sunt pregatiti sau interesati de activitatile sexuale.

5. O noua relatie e cel mai bun tratament dupa o despartire

Un alt mit des intalnit e sa crezi ca tratamentul perfect dupa o despartire este sa intri intr-alta fara sa mai astepti nicio clipa. Expertii spun ca e nevoie de timp petrecut singura dupa o despartire pentru a analiza motivele si totodata, pentru a gasi o cale prin care sa nu fie repetate greselile in viitoarele relatii. Uneori, motivele despartirii sunt de gasit chiar la tine. A intra intr-o alta relatie fara a repara problema sau fara a-ti schimba deloc atitudinea poate rezulta intr-o alta despartire. De aceea, e intotdeauna recomandat un anumit timp in care sa iti revii dupa o despartire. Noile relatii chiar nu reprezinta un leac pentru despartiri.

Text: Denisa Matei

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle