Lunga istorie a clipului, de Alex. Leo Serban

Departe de-a fi „un gen muribund” – s-au gasit si unii care sa sustina ca, asa cum „MTV killed the radio star”, acum „Radio kills MTV”... –, videoclipul este singurul monument de televiziune de care chiar n-ar trebui sa-i fie rusine.

Lunga istorie a clipului, de Alex. Leo Serban

Si pe care n-ar trebui sa ne fie rusine ca-l contemplam, 24/24, 7 zile pe saptamina, 52 de saptamini pe an.

In 20 de ani de „clipangeala” exista – deja – „clasici in viata”, precursori, pionieri, inovatori geniali, imitatori banali, epigoni anemici, mici histrioni si mari hahalere. Combatanti si tombatere. E de toate (pentru toti)! Si, daca lucrurile proaste fac regula (desi nici asta nu e o regula), lucrurile bune, exceptionale, sint exceptia care-o intaresc. Si care dovedesc ca nici o regula nu face – pina la urma – regula. In orice caz, nu la televi­ziune.

Dovada: pe VH1, la interval de nici zece minute, vad aceasta minune discreta de clip – „Nine Million Bicycles”, al lui Katie Melua –, in care cintareata este „trasa de par” de pe o pajiste londoneza pina la Beijing si-napoi: un plan-secventa „vertical”, virtuoz si smecher (adica dindu-ti impresia ca-i fara taieturi), care curge precum melodia: fara obstacole (alaturi de „You’re Beautiful” al lui James Blunt, mi se pare unul din cele mai frumoase clipuri vazute in anul care a trecut).

Or, intr-o rasturnare cronologica pe care numai televiziunea o poate face acceptata, acestui clip al lui Melua ii urmeaza un „clasic” al videoclipurilor – antologicul „And She Was”, al celor de la Talking Heads. 19 ani le separa (Melua e de anul trecut, Byrne & Co. e din 1986), formula este total diferita (planul-secventa acum, colajul fotografic atunci), dar gratia e-aceeasi!

Ba chiar si subiectul: o fata aluneca blind prin spatii – razant cu pamintul, in 2005, „drifting through the clouds”, in 1986… Unii pot vedea, aici, o simpla coincidenta. Sau, poate, un semn ca orice „innoire” nu e decit reciclarea a ceva vechi. Dar cei cu adevarat televizionari stiu: nu exista coincidente, nu exista „ha­zard al zaparii” si nu, teoriile atotstiutoare nu ajuta la nimic. „Coincidenta” nu este decit un alt nume al Poeziei, care se travesteste – uneori – in pura si simpla intimplare pentru a fermeca.

„And She Was” a pornit, pur si simplu, de-acum aproape douazeci de ani, intr-o lunga calatorie in jurul globului si-a ajuns, abia acum, sa numere cele „Nine Million Bicycles” din Beijing. Poate ca, pur si simplu, in tot acest timp a dormit. Poate ca noi am dormit.

Am inchis ochii si, cind i-am redeschis, pe acelasi ecran de televizor, clipul continua: alte fete, alte glasuri, alte incaperi… Ni s-a parut c-am zapat, dar nu: de fapt, n-am facut decit sa ne trezim.

Articol publicat in ELLE Februarie 2006

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle