Lucrezi intr-un birou fara ferestre? Iata ce efect negativ are asupra corpului tau!

Un studiu efectuat recent a devaluit ca lumina naturala, de la soare, este foarte importanta pentru organism. In plus, deprivarea de aceasta lumina iti poate afecta sanatatea si micsoreaza speranta de viata.

Lucrezi intr-un birou fara ferestre? Iata ce efect negativ are asupra corpului tau!

Daca intampini probleme cu somnul si iti este greu sa adormi noaptea, laptele caldut sau cititul nu vor ajuta. Secretul unui somn linistit poate avea legatura cu locul in care este situat biroul tau.

Un studiu recent arata ca persoanele care lucreaza intr-un birou fara ferestre dorm mai putin cu pana la 46 minute pe noapte. Acelasi studiu a aratat ca persoanele care au biroul langa o fereastra si se folosesc de lumina de afara nu numai ca au parte de un somn mai bun dar si calitatea vietii lor creste semnificativ.

Cercetatorii sustin ca birourile cu un design mai bun pot spori sanatatea fizica si mentala a persoanelor angajate. Din nefericire, noptile nedormite contribuie la cresterea semnificativa a riscului de a te imbolnavi de inima sau diabet, micsoreaza speranta de viata si duc la obezitate.

Cercetatorii de la universitatea din Illinois au facut echipa cu oamenii de stiinta de la universitatea de Nord Vest din Chicago si cu cei de la Insitutul de Tehnologie Hwa-Hsia din Taiwan si au decis sa investigheze rolul pe care ferestrele si lumina naturala la locul de munca il ocupa in abilitatea angajatilor de a dormi mai bine. Pentru acest experiment, 49 de voluntari au fost recrutati, dintre care putin mai mult de jumatate lucrau in birouri fara ferestre, in timp ce restul se bucurau frecvent de expunere la lumina zilei.

Fiecare participant a fost interogat in ceea ce priveste calitatea somnului, activitatea fizica si stilul de viata in general. Ei au purtat si ceasuri ce masurau expunerea la lumina naturala, nivelul de activitate fizica si de cate ori se trezeau pe noapte. Rezultatele au aratat ca voluntarii care erau expusi mai mult timp la lumina naturala dormeau in medie cu 46 minute mai mult decat colegii lor deprivati de lumina naturala pe timpul zilei. In plus, ei au avut un scor mai mare in ceea ce priveste calitatea somnului, au raportat mai putine treziri si au facut mai multe exercitii fizice.

In lucrarea finala, cercetatorii au raportat ca angajatii care au fost expusi la lumina naturala pe parcursul intregii zile dorm mai bine, fac mai multe exercitii fizice si au un stil de viata mai bun. Ca rezultat al acestui studiu, cercetatorii au sugerat ca este foarte important sa se puna mai mare accent pe ferestre in arhitectura cladirilor de birouri.

de Roxana Panaite

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle