Iubitule, simt ca imbatrinesc!

Pe undeva intre 35 si 45 de ani, imaginea din oglinda nu mai poate sa insele: un rid, trei fire albe! Ei da, imbatrinim! Cum traiesti aceasta faza sub ochii barbatului tau? Iti este el un sprijin incontestabil sau un judecator fara mila? Analiza si marturii…

Iubitule, simt ca imbatrinesc!

Nu e chiar usor sa imbatrinesti chiar sub ochii lui! Un rid sub ochiul sting, fie el si invizibil pentru restul lumii, corpul care incepe sa-si piarda tonusul, kilogramele care se pun unul dupa altul. Un soi de balanta dezechilibrata ne face sa nu ne simtim inca batrine, dar nici chiar tinere.

Daca unii tin la firele lor albe, ca semne indubitabile ale bogatiei, trecerea timpului mai inseamna si lipsa din ce in ce mai acuta de energie, riduri in jurul ochilor si al gurii, indicii care ne fac sa spunem: „Gata, a inceput!”. Dar este o dovada de forta sau o slabiciune sa traiesti perioada aceasta sub ochii celui cu care iti imparti zilele?

Totul depinde de modul in care te priveste el: cu bunavointa sau cu o umbra in ochi, ecoul sau opusul lucrurilor pe care le auzeai de la mama ta, pe cind erai copil: „Esti frumoasa, fata mea!” sau „Mi se pare mie sau te-ai cam ingrasat?”.

Isabelle, 42 de ani, cu trei fire albe de par pe care le afiseaza cu mindrie, zimbeste cind isi aduce aminte de remarca pe care a facut-o sotul ei in timpul unei cine in familie: „Dintr-o data, imi dau seama ca Philippe a facut ochii mari la mine. Mi-am spus ca poate mi-a ramas o bucatica de salata intre dinti… Zice: «Incepi sa imbatresti! Esti din ce in ce mai frumoasa!»”.

Trebuie sa recunoastem ca nu avem toate un astfel de barbat acasa. Cele mai norocoase au sansa sa auda, cind suspina in fata oglinzii, citeva vorbe de incurajare de genul: „Nu, iubita mea, esti foarte frumoasa si asa!”. „La un moment dat, am inceput sa ma gindesc la chirurgia estetica pentru ridurile de pe burta”, ne povesteste Claudia, in virsta de 44 de ani. „Dar sotul meu nu credea deloc ca este necesar. Am luat-o ca pe un compliment: «Sa nu schimbi absolut nimic!».“

Dar realitatea ne forteaza sa acceptam ca lucrurile nu stau asa in toate curtile. Simpla descoperire a unui fir de par alb sau a unui rid este primita foarte rau uneori. „Daca un barbat ii spune sotiei sale ca s-a ingrasat putin, chiar daca pe urma completeaza ca i se pare foarte draguta, efectul va fi multiplicat la vederea altor femei care si-au pastrat constanta greutatea sau rasfoind revistele”, spune Maryse Vaillant, psiholog si autoare a cartii Cum iubesc femeile (Editura Curtea Veche). „Bine ar fi ca femeile sa poata relativiza cu intelepciune importanta semnelor de batrinete. Un barbat poate foarte bine sa vada un rid si sa-i placa.”

Sinii mai putin fermi, pulpele din ce in ce mai flasce, fruntea mai putin neteda? Nu e sigur ca iubitii nostri vad toate aceste schimbari cu aceiasi ochi critici ca ai nostri. Cu atit mai bine! „Dragostea ne uneste!”, ne aminteste Maryse Vaillant. „Avem o imagine de an­samblu despre o persoana. Se poate sa nu ne adu­cem aminte daca ultima oara cind a fost la coafor ‰ avea cararea pe stinga sau pe dreapta. Pentru ca iubim persoana respectiva in totalitatea ei!”

Haideti sa le dam dreptul la tacere! „Cele care se asteapta ca sotii lor sa le fie un sprijin narcisistic constant se inseala pe toata linia”, continua Maryse Vaillant. „Au si ei alte griji. Nu sint nici ei niste oglinzi. Atita vreme cit nu-i hartuim cu intrebari despre imbatrinire, majoritatea barbatilor nu prea se gindesc la asta.” Imaginea pe care o au despre noi nu este conforma cu cea pe care o avem noi insine. „Eu nu cred ca Laurent isi da seama ca am 38 de ani, ci ma vede mult mai tinara, asa cum o vad eu pe prietena mea din copilarie.”

Mai repede decit cuvintele si decit frazele de genul „Esti inca frumoasa”, care pot avea si consecinte incalculabile, gesturile vorbesc de la sine. Nimic nu e mai elocvent decit dorinta pe care o simti in celalalt. „Am cunoscut un cuplu”, isi aduce aminte Marie Teillac, psihanalista, autoare a cartii Iubeste-te ca sa ii iubesti pe ceilalti. „Ea avea 37 de ani si trecuse printr-o extirpare a sinului, cauzata de un cancer. Barbatul a inteles foarte repede suferinta partenerei sale. Ii arata o tandrete si o afectiune ce nu se pot exprima in cuvinte. I-a daruit o viata sexuala in care ea nu mai credea deloc, din cauza mutilarii si a rusinii pe care o simtea. Este cea mai buna tehnica: siguranta pe care i-o transmiti femeii prin gesturi si aratindu-i ca o doresti.”

La polul opus sint barbatii care judeca si care observa fara pic de toleranta urmele lasate de trecerea timpului. De la „rochia asta te intinereste”, pina la „ce bine aratai atunci” si chiar pina la sfatul de a merge la plastician. „Vad din ce in ce mai multi barbati in jurul meu care le cer sotiilor sa-si refaca sinii”, observa Marie, in virsta de 42 de ani, care se intreaba cind o sa-i vina si ei rindul. „Cererea asta ar trebui sa fie refuzata categoric!”, transeaza Martine Teillac.

Daca vrei sa-ti refaci sinii, fa-o, dar fa-o pentru tine! Corpul nostru nu trebuie sa apartina altcuiva si nici sa fie la dispozitia sotilor nostri. „Unii barbati incearca in zadar sa opreasca procesul de imbatrinire, avind o sotie tinara, sau care pare tinara, doar ca sa evite in felul asta sa infrunte imaginea din oglinda a unui om batrin.” Dar apare o intrebare: privim in acelasi fel faptul ca imbatrinim? Femeile se uita oare cu aceeasi teama la sotii care imbatrinesc?

„Un barbat care ii va spune sotiei sale sa-si traga burta tine, in primul rind, la imaginea pe care aceasta i-o reflecta”, explica Maryse Vaillant. „Este ca un fel de sprijin narcisistic: e ca si cum si-ar dori un ceas scump, o masina de lux, o femeie slaba pe care s-o afiseze in fata prietenilor. In schimb, daca o femeie ii va spune sotului ca are burta, de obicei este din instinct matern, pentru ca se ingrijoreaza ca nu cumva sa fie bolnav. In ambele cazuri, nici unul, nici altul nu au incredere si nu sint indeajuns de liberi in relatia de cuplu ca sa-l lase pe celalalt sa-si asume responsabilitatea.”

Atunci cind ochiul interior si cel al sotului nu te ajuta sa accepti micile semne ale trecerii timpului, unele femei au tendinta de a cauta o privire admirativa in alte parti. Catherine, in virsta de 43 de ani, divortata de un an, si-a reinceput de curind viata, dupa o lunga pe­rioada in care, in cel mai bun caz, se simtea invi­zibila, in cel mai rau – „grasa si urita”. „Sotul meu nu m-a privit niciodata cu tandrete. Si cind aveam 22 de ani si 52 de kilograme imi spunea ca am fundul mare. La 37 de ani, dupa nasterea celui de-al treilea copil, mi-am dat seama ca ajunsesem ca o mamaie. Am inceput sa ma ingrijesc. Privirea celorlalti barbati m-a facut sa inteleg cit de importanta a fost transformarea fizica. Pentru a ne simti bine in pielea noastra avem nevoie sa vedem asta in ochii celorlalti.”

„Pentru mine, a imbatrini este egal cu a nu mai place celorlalti”, explica Stéphanie. „Sotul nu ne poate linisti, pentru ca ne gindim ca e obisnuit cu infatisarea noastra. Trebuie sa fie altcineva care sa ne spuna.” Simplu joc al seductiei sau trecere la fapte? Fiecare cu strategia ei. „Intre 35 si 45 de ani e perioada infidelitatilor”, observa Marie Teillac. „Chiar daca ne iubim sotii, putem simti nevoia sa ne uitam la alti barbati, sa cautam confirmarea ca sintem inca seducatoare.”

Hélène, in virsta de 42 de ani, a refuzat vreme indelungata sa-si testeze puterea de seductie. „Dar acum simt ca am inceput sa imbatrinesc. Am nevoie de siguranta pe care ti-o da puterea seductiei. Am nevoie sa fiu sigura ca inca plac barbatilor si simt impulsul de a trece chiar la fapte. Imi da senzatia ca stochez un soi de antidot impotriva imbatrinirii si asta pentru multa vreme”.

Atentie, totusi, la caracterul iluzoriu al sigurantei pe care o da privirea plina de dorinta a sotului sau a altor barbati. „Valoarea ar trebui cautata in noi insine!”, spune Martine Teillac. „Vulnerabilitatea depinde foarte mult de modul in care ne privim noi insine. O femeie care mizeaza mult pe aspectul fizic nu are nimic de cistigat. Mai devreme sau mai tirziu, timpul tot o va prinde din urma.” Maryse Vaillant confirma: „Calitatile unei femei nu se gasesc intr-o trusa de machiaj. Nici vorba de asta!”.

CE VIRSTA AI?

Trecerea anilor se poate asuma destul de usor. Isabellei ii place sa spuna ca are 42 de ani si jumatate. Pentru Catherine „e mai degraba valorizant sa spui ca ai 43 de ani, pentru ca aud deseori spunindu-mi-se ca nu arat de 43 de ani. Nu este o replica pe care o astept, dar trebuie sa recunosc ca-mi face placere sa o aud. Nu am nici un motiv sa-mi ascund virsta, nu este un defect”.

Dimpotriva, minciuna este un semn al batrinetii. Stéphanie a „gresit” o singura data: „Aveam 29 de ani si am spus ca am 25 cu atita curaj ca pina si eu insami am crezut! Dupa aceea, m-am simtit atit de ridicola incit n-am mai indraznit sa-i spun persoanei respective adevarata mea virsta”.

Ridem cu pofta cind auzim ca o persoana spune de zece ani ca are tot 39. Charlotte, in virsta de 44 de ani, isi permite niste mici aranja­mente in ceea ce priveste datele ei personale: „Mi se mai intimpla sa trisez cind raspund la sondaje. De la 42 de ani mi se pare ca sintem incadrati in categoria celor de peste 50 de ani. In cazul asta ma intineresc si eu putin, ca sa nu intru in categoria superioara”. Si o sa mai trisati de acum inainte? „Poate cu citiva ani, ca sa intirzii transa de virsta intre 50 si 60 de ani. Zecimile astea pot fi teribile. Dar ar fi mai degraba cochetarie decit un semn ca nu ma simt bine in pielea mea…”

Corinne Renou-Nativel
Traducere si adaptare de Ileana Buzea
Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle