Impreuna, la bine si la rau

Acesta e darul nostru de nunta. Speram sa te ajute sa supravietuiesti tuturor incercarilor din cea mai fericita zi a vietii tale.

Impreuna, la bine si la rau

„Dragostea e o stare de nebunie temporara, ce se vindeca prin casatorie, scria Ambrose Bierce (scriitor satiric american) la inceputul secolului trecut, iar spusa lui este deseori vehiculata (nu fara motiv), ca o gluma amara (uneori proasta), in cele mai nepotrivite momente. La nunta ta, de exemplu. E adevarat ca prima lovitura a dragostei te cam rupe de realitate (ca plecarea intr-o vacanta mult asteptata). si e la fel de adevarat ca, uneori, casatoria te aduce cu picioarele pe pamint (ca intoarcerea la serviciu). Dar, personal, nu vad nimic rau in asta. Tocmai de aceea mi se pare absolut normal ca, atunci cind iti iubesti „slujba, sa muncesti din greu ca sa o pastrezi. Iar acest efort trebuie inceput din prima zi. De cind iti organizezi nunta.

In conceptia generala, pregatirea unei nunti este o experienta mai grea si mai solicitanta decit escaladarea Everestului. Exista un anume tip de isterie publica (intotdeauna bine intentionata), ce coboara ca o negura asupra tuturor femeilor care urmeaza sa se casatoreasca (in­diferent de virsta). De cind cercetatorii au inceput sa inteleaga legatura intre stres si aspectul fizic al unei femei, intre stres si sistemul imunitar, intre stres si viata sexuala, intre stres si capacitatea de reproducere, incercarea apropiatilor de a te izola pe tine, mireasa, de orice potential factor de risc (uneori chiar de mirele tau!) a devenit o obsesie.

Toti vor sa-ti asigure o nunta perfecta. Dar ce inseamna o nunta perfecta, la urma urmei? Habar nu am. Pot presupune doar ca e o nunta la care toata lumea s-a simtit minunat, socrii nu au schimbat amabilitati, ci s-au distrat impreuna din toata inima, mireasa a fost superba si a dansat pina in zori, cind s-a trezit cu capul in nori (ca dupa o vacanta mult asteptata) si nimeni nu a incercat sa o aduca cu picioarele pe pamint. Ei bine, repet, daca iti doresti asa ceva, trebuie sa muncesti din greu. Dar sa incepem cu inceputul :

Frumusetea vine din interior

Oricine stie ca stresul iti pune la grea incercare organismul si iti poate distruge complet aspectul fizic. Iar cind trebuie sa schimbi juraminte in fata a 400 de oameni, sa iti legi viata de alesul tau sau sa te certi cu fami­lia (a ta sau a lui), stresul e urias, iar mecanismele „lupta sau „fugi se activeaza. Potrivit medicinei chineze, energia vitala, care in mod normal traverseaza organismul pentru a ne mentine sanatosi, incepe sa stagneze. Potrivit medicinei vestice, stresul determina cresterea nivelului de cortizol, declanseaza o seama de procese inflamatorii, creste oxidarea celulara si toate acestea contribuie la formarea ridurilor, pierderea tonusului muscular si caderea parului. Dar daca stresul are un efect atit de devastator, de ce nu ar functiona si reversul medaliei?

Oare gindirea pozitiva nu ar putea face o femeie (o mireasa in cazul nostru) sa arate… asa cum trebuie? Adica tinara, frumoasa, luminoasa? Ei bine, raspunsul este da. Psi­ho­dermatologii (o ramura stranie din zona medicinei cosmeti­ce, care combina dermato­logia cu psihologia) sint convisi ca intre trup si minte exista o legatura intrinseca: un om fericit e frumos. Gindeste pozitiv, spun ei, si toate tratamentele de infrumusetare practicate, toate cremele aplicate, toate pastilele antioxidante inghi­ti­te, absolut totul va func­tiona perfect. Iar tu vei fi mai frumoasa ca oricind, adaugam noi. Efectul placebo a tre­cut deja barierele gindirii medicinei moderne, dovedind ca spera­nta si increderea au rezultate mult mai spectaculoase decit medicamentele. Atunci de ce regula nu ar functiona si in tratamentul cosmetic, acolo unde mintea este mult mai implicata?

Ideea infrumusetarii prin puterea gindului nu e noua. In secolul XII, mistica Hildegarde recomanda tuturor femeilor ce se vor frumoase sa spuna de doua ori Tatal Nostru si de doua ori Sfinta Nascatoare de Dumnezeu. Mult mai recent, Bonnie Downing, in cartea sa Peculiar Beauty, Three Centuries of Char­­ming Absurd Advices, a dedicat un capitol intreg gindirii magice, iar John Koo, vicepresedintele catedrei de dematologie de la University of California San Francisco Medical Center, un reprezentant al psihodermatologiei moderne, a re­cu­noscut public faptul ca „pacientii fericiti au un ten mai curat si mai luminos decit cei stresati.

Ce poti face atunci pentru a fi o mireasa frumoasa… peste poate? Trebuie sa transformi iarna in vara, sa faci florile sa infloreasca mai devreme, sa faci soarele sa stea in loc… Glumesc! E suficient sa incepi sa-ti simplifici viata. De exemplu, cind te trezesti dimineata, intreaba-te ce iti doresti sa faci cu adevarat (de exemplu, sa stau in pat sa privesc soarele cum se strecoara prin fereastra, sa ma cufund in asternut si sa beau o cana de cafea aromata cu mult, mult lapte…) si fa exact ce-ti dicteaza sufletul. stiu ca mintea iti fuge mereu inainte si ai o multime de lucruri de rezolvat, dar trebuie sa incepi sa-ti stabilesti prioritatile (chiar daca asta inseamna sa nu mai participi la intilnirile de la restaurant sau sa-ti trimiti mama inapoi acasa).

Construieste-ti echilibrul interior

Nu-ti lasa mintea sa alunece asupra lucurilor rele ce se pot intimpla, pentru ca vei vedea lumea in culori mai intu­necate decit e in realitate. Daca te vei concentra asup­ra lucrurilor bune si frumoase din viata ta, vei ve­dea ca paharul e pe jumatate plin, nu gol. Deci, nu merge niciodata la culcare suparata sau incar­ca­­ta de ginduri negre. Scrie in fie­­ca­re seara pe o bucata de hirtie trei lucruri care ti-au umplut sufletul de bucurie in acea zi, pentru care esti re­cunos­catoare. In felul acesta vei realiza ca visele frumoase nu se primesc, ci se construiesc.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle