Gelozia – cum ne eliberam de acest sentiment

Una dintre cele mai acute probleme in relatiile de cuplu este gelozia. Unul dintre cele mai complexe sentimente, aceasta poate cauza comportamente lipsite de rationament. Aparitia si instalarea geloziei poate duce la nenumarate certuri si la pierderea sentimentului de intimitate.

Gelozia – cum ne eliberam de acest sentiment

Pentru a ajuta sa construiesti o relatie bazata pe intimitate si sinceritate si sa elimini gelozia din relatia de cuplu, iti oferim cateva sfaturi.

Adesea, gelozia este justificata, insa uneori acest sentiment pare, pur si simplu, lipsit de rationament. Incearca sa iti pui intrebarea De ce simt acest lucru?' Un exercitiu care ti-ar putea fi de folos este sa iti etichetezi sentimentele pe masura ce acestea apar. Deconecteaza-te de situatia care le-a cauzat si incearca sa iti dai seama daca acestea sunt justificate. Sa-r putea sa fii surprinsa sis a realizezi ca, de fapt, cauza gelozieie tale nu este comportamentul iubitului tau, ci o alta problema interioara pe care trebuie sa o rezolvi.
Sentimentul de gelozie poate aparea din motive dintre cele mai bizarre si poate fi proiectata, pur si simplu, asupra partenerului tau. Inainte de a a-I dezvalui iubitului tau aceste sentimente, incearca sa iti explorezi propriile probleme.

Trebuie sa recunoastem: fiecare dintre noi s-a comparat, cel putin o data, cu fosta iubita a partenerului nostru, cu colegele sale de munca sau cu prieteni. In majoritatea cazurilor, acest lucru cauzeaza o cadere a nivelului stimei de sine si aparitia geloziei. Incercati sa va ajutati unul pe celalalt si vorbiti despre lucrurile care va plac unul la celalalt si invatati sa apreciati fiecare gest pozitiv. Pentru ca o relatie sa functioneze cat mai bine, este important ca criticile lipsite de productivitate sa fie eliminate din timpul discutiilor, iar aprecierile pozitive sa fie cat mai prezente.

Cel mai important lucru intr-o relatie ramane a fi comunicarea. Doar prin aceasta metoda orice problema isi poate gasi rezolvarea, iar tu si partenerul tau puteti fi siguri ca aveti aceleasi asteptari. Nu iti refula sentimentele, deoarece vei ajunge sa ai un comportament pasiv-agresiv, care nu va ajuta in niciun mod relatia ta. Vorbeste deschis despre lucrurile care te supara si invata sa nu judeci sentimentele partenerului tau.

Un alt lucru la fel de important este sa iti cunosti propriile limite, lucrurile care te supara si care cauzeaza acest sentiment de gelozie. Astfel, dupa stabilirea acestora poti incepe sa lucrezi cu ele si sa le rezolvi. Insa, este vital sa vorbesti despre aceste limite sau lucruri suparatoare si cu partenerul tau.

Pentru ca suntem persoane diferite, exista posibilitatea sa avem si modalitati diferite de a ne exprima dragostea fata de partener. Atunci cand limbajul tau de iubire difera de cel al partenerului difera, ne putem simti lipsite de apreciere si poate aparea frica de a fi inlocuite, lucru ce duce inevitabil la aparitia geloziei.

Fie ca este prin mici gesturi, atingeri tandre, daruri sau orice altceva, dragostea poate fi exprimata in nenumarate moduri. Incercati sa stabiliti care sunt limbajele iubirii practicate de tine si de partenerul tau si demonstrate-va dragostea astfel incat fiecare dintre voi doi sa se simta apreciat si inteles.

Daca simti ca este prea multa munca si nu te poti descurca de una singura, terapia este intotdeauna o solutie potrivita, pentru ca te va ajuta sa treci peste anumite blocaje si sa construiesti o relatie bazata pe intimitate si intelegere.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle