Fostul episcop de Huși Cornel Onilă, reținut pentru viol

Episcopul retras al Hușilor, Cornel Onilă, a fost reținut pentru viol, la aproape un an după ce publicația Să fie lumină a adus în atenția publicului abuzurile sexuale ale clericului.

Ioana Ulmeanu Editorial de Ioana Ulmeanu

Fostul episcol al Hușilor, Cornel Onilă, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii Parchetului Curții de Apel Iași. Episcopul retras este acuzat de viol și abuz sexual împotriva unui elev de la seminarul teologic din Huși, și în același dosar a fost reținut și fostul arhimandrit al Catedralei Episcopale din Huși, Sebastian Jitaru, acuzat, la rândul său, de multiple fapte de viol și abuz sexual asupra unor minori. Jitaru este închis astăzi, pentru șantajarea lui Cornel Onilă cu filmări compromițătoare, cu scopul de a obține funcția de episcop vicar.

Faptele celor doi au fost prezentate pe larg într-o investigație publicată în mai multe episoade (Victimele chiliilor, Năravurile chiliilor și Secretele chiliilor), anul trecut, de publicația independentă Să fie lumină. Reporterii au detaliat infracțiunile sexuale care au avut loc la seminar vreme de 10 ani, dar au arătat și cum Direcția Națională Anticorupție Iași, care a cercetat acuzațiile de șantaj asupra lui Cornel Onilă, a ținut la sertar probele abuzurilor sexuale. Ca urmare a acestui fapt, procurorii Parchetului Curții de Apel Iași au clasat, în 2018, o plângere pentru „posibile fapte de abuz sexual asupra unor minori comise de fostul episcop al Hușilor, Onilă Cornel', pe motiv că „nu există niciun mijloc de probă care să ateste că persoana cercetată a comis faptele reclamate'.

Investigațiile Să fie lumină despre faptele lui Cornel Onilă au condus la redeschiderea cercetărilor, la doar o zi după publicarea primului episod al investigației. În cele din urmă, la nouă luni după reluarea cercetărilor, fostul episcop Cornel Onilă (Corneliu Bârlădeanu, după numele de monah) și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru au fost reținuți pentru viol și agresiune sexuală, iar procurorii cer arestarea lor preventivă.

Biserica Ortodoxă Română, arată Să fie lumină, i-a oferit lui Cornel Onilă statutul de episcop retras, după scandalul de șantaj din 2017, iar acesta s-a refugiat la Văratec, unde măicuțele i se adresau cu preasfințite. După știrea reținerii lui, BOR a comunicat, conform G4media, că „Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.”

„În noul context al reținerii la care s-a procedat astăzi, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua la rândul său decizia irevocabilă a caterisirii.”, se mai arată în comunicare BOR.

În numărul de mai al revistei ELLE, de citit online, regăsești și un interviu cu jurnalista Diana Oncioiu, parte din echipa Să fie lumină care a scos la iveală abuzurile lui Cornel Onilă, și care a fost recompensată în martie, la Gala Premiilor Superscrieri, cu premiul I la categoria Investigație, pentru seria chiliilor. Echipa Să fie lumină care a lucrat la investigație este formată din Diana Oncioiu, Paula Căbescu, Ovidiu Vanghele și Vlad Stoicescu, Octavian Coman și Andrei Crăciun. Diana Oncioiu a povestit pentru ELLE și despre satisfacția pe care i-a oferit-o publicarea acelei serii de materiale. „Pe de altă parte, când sunt lucruri cum a fost subiectul chiliilor, satisfacția e că spui o poveste care nu a fost spusă până acum. Și, dacă n-ai fi spus-o, rămânea îngropată. Sunt lucruri pe care nu le-am fi știut, și eu cred că trebuie să le știm. Dar nu ai prea mult timp să te bucuri. Imediat trebuie să-l începi pe celălalt, practic un subiect îți moare în momentul în care l-ai publicat.”

Reținerea fostului episcop Cornel Onilă, spun jurnaliștii Să fie lumină, este o premieră: „prima dată când un cleric ortodox de grad atât de înalt ajunge arestat pentru asemenea infracțiuni.”

Citește și:
Dorința lui Viorel Cataramă de a se infecta cu coronavirus e combinația perfectă de aroganță și inconștiență. Și nu e singurul care vrea asta!

Foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Unica.ro
Mai multe din lifestyle