Dragoste sau sex?

O zicala biblica ne invata ca daca dragoste nu e, nimic nu e. Fals. Nu e dragoste? Nu-i nimic. E sex.

Dragoste sau sex?

Dar nu toata lumea impartaseste acest punct de ve­dere. Multi se situeaza la granita, intre cele doua tendinte, privind lucrurile cu mai multa deta­sare si umor. „Ceea ce ma intereseaza atunci cind fac sex – recu­noaste Irina (36 de ani, avocat) – este intilnirea cu celalalt. Pentru mine, a face sex este un mod de co­mu­nicare, nu un raport de forte. Si nu cred ca exista o gra­nita atit de stricta intre a face dragoste si a face sex. Eu am facut-o cu multi dintre prietenii mei, fara ca acest lu­cru sa ne afecteze relatiile de camaraderie si fara sa facem mare caz din asta. Cit despre Ioana (30 de ani, consultant financiar), aceasta mi-a povestit ca, intr-o noapte de amor, prietenul ei i-a soptit la ureche: „Eu, acum, cu tine, fac dragoste, te explorez, intelegi, fac sex, te … intelegi? Cool!… Cool?

Sexologii sustin ca a face dragoste implica, in conceptia moderna, si a face sex. Erotismul are multe fete. Dragostea nu implica in mod obligatoriu penetratia, iar aceasta, la rindul ei, se poate intimpla cu blindete sau cu o anumita doza de violen­ta chiar, caci violenta nu in­seam­­­­na intotdeauna lipsa sentimentelor. Tinerii par sa fi inteles cel mai bine mecanismul, caci tot mai multe per­soa­­ne cu virste cu­prinse intre 20 si 35 de ani nu fac nici o diferenta intre dra­gos­te si sex.

Unii sustin chiar ca anumite cuvinte con­side­rate trivi­ale ar trebui reabilitate, caci ele sint o expresie a li­bertatii si a bucu­riei sexului. Maria (29 de ani, copywriter) ga­seste ca nimic nu e mai ex­citant decit cuvintele deo­chia­te. „Acestea imi aprind simturile si imi evoca cele mai diverse fantasme erotice – acelea in care sint dominata de un barbat puternic, care ma for­teaza un pic, sau cind eu sint cea care domina… A face dragoste mi se pare plictisitor, dar a face sex imi evoca placeri erotice intense, nopti lungi si ametitoa­re, orgasm. In mintea mea, acesta este cu­vintul pe care l-am asociat intotdeauna barbatilor cu care m-am culcat, atit celor pe care i-am iubit cit si celorlalti.

Psihologii sint de acord ca pentru unele persoane expresia „a face dragoste actio­neaza ca o frina in calea placerii, ca o conventie co­pu­latorie, sugerin­­du-le ceva vechi si prafuit, in timp ce termenul „sex ar avea o nuanta mai vesela si mai dezinhibata. Ei sustin ca, daca vrem sa evoluam din punct de vedere sexual, ar trebui sa incepem prin a recunoaste importanta experientelor de tip „aventura sexuala. Este si parerea Iuliei (25 de ani, web designer), a carei poveste de dragoste cu logodnicul ei a inceput ca o simpla aventura sexuala: „Sexul e foarte important pentru noi. Asta ne ajuta sa evitam rutina si sa continuam sa ne dorim ca la inceput. Alternam dragostea in pat sau pe covor cu sexul in casa scarilor sau orice ne trece prin cap.

Bravo lor, sustin sexologii si psihologii, la unison. Aceasta alternanta de jocuri erotice este benefica pentru cuplu. Din mai multe mo­tive. In primul rind, imaginatia este un excelent afrodisiac. Incercati si va veti convinge! Apoi, jocurile sexuale regleaza anumite tensiuni ale sub­con­stientului, caci ele constituie o moda­litate perfecta de elibe­rare de fantasmele erotice de care sintem bin­tuiti. Si uite-asa con­ven­tiile si ingradirile so­ciale redevin suportabile.

Cati (41 de ani, pro­fesoara), ca­satorita de 17 ani, re­zuma astfel: „Faptul ca eu si sotul meu avem inca resurse de a ne trai fanteziile sexuale im­preuna ne face sa nu ne plicti­sim unul de altul si sa nu ne cautam alti parte­neri. Sexul es­te secretul cu­plurilor care du­reaza. Iar Cezar, so­tul ei, conchide: „Fap­tul ca esti ca­sa­torit de mult timp nu trebuie sa actioneze ca o frina in sexua­litate. Actul se­xual este o ba­talie care trebuie dusa impreuna. Dupa asa un maraton, am realizat ca eu, una, nu ma pot incumeta sa trag (pardon, sa formulez) nici o concluzie. Nici nu cred ca ar fi cazul. Pina la urma, nu putem decit sa ne consolam cu gindul ca daca dragoste nu e… ne ramine macar sexul.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle