Dezvoltare durabila in doi

Oare ajuta metodele de protejare a Planetei si in situatii de urgenta... domestica? Putem vorbi despre managementul crizelor conjugale, tipuri de dezvoltare durabila, replantari de intentii bune si implementari de „energii“ regenerabile?

Dezvoltare durabila in doi

Cu siguranta, Adam si Eva nu sint cel mai fericit exemplu de cuplu, dar cei doi sint, de departe, mai celebri decit Ma­donna si Guy Ritchie. Desi traiau intr-o lume nepoluata si aveau o pofta nebuna de mere, celor doi nu prea le-a iesit miscarea asta cu managementu’ crizelor cuplului. stiti povestea. De altfel, nici Madonnei & co… si, imaginati-va, pe vremea aceea nu trebuia sa cureti merele de coaja, pentru ca nu erau imbicsite cu pesticide, ci doar cu… pretentii indoielnice. Desi, si in zilele noastre, d-alde Ritchie, spun gurile rele, ar avea ceva probleme „fructifere“, legate de excesul de mere din bucataria cuplului. Mda, uneori pare mai simplu sa salvezi o plane­ta decit un cuplu. Oricum, sa o luam usor.

N-ar strica un bilant al impasului
stiu, e cam frustrant sa faci miscarea asta terestra cind tu (sau voi) plutesti (sau plutiti) printre norii amorului etern. Dar nu e cazul azi, pentru ca azi presupunem ca gradul de defri­sa­re a zonelor verzi din relatia voastra a depasit limita admisa de ra­ceala si indiferenta.

Incepeti cu evaluarea dezastrului produs. Luati o bucata de hirtie (reciclata/reciclabila, de preferat) si scrieti tot ce cuplul a intreprins ca energie pozitiva/ nepo­luan­ta/re­ge­ne­rabila (si re­ge­neratoare) in cursul unui an, in relatia voastra. De exemplu: seri petrecute impreuna, vacante reu­site, mici victorii casnice, concerte asteptate de amindoi (!) etc.

Apoi, pe alta foaie (sau pe verso, mai bine), aniversarile uitate, cuvintele dure spuse de­spre familia si prietenii ce­lui­lalt, hainele aruncate prin ca­sa, vasele nespalate, zilele cu „bo­tic“, reprosurile, banii dositi sau aruncati pe „prostii“ (terme­nul e relativ), relatiile extra (uuuu!!), flirturile online (uuuu!!) ma rog, toate „nimicurile“ negative care v-au poluat relatia si care trebuie con­tabilizate. Reevaluate. Schim­bate. Eli­mi­nate.
Da, zici tu ca mai bine le faci uitate, ca nu-i sa­na­tos sa te mai gindesti la ele, dar iti vor da tircoale cind ti-e lumea mai draga. Crede-ma! Adica de­gea­ba plantezi copaci daca nu incerci sa pui si filtre la industria grea. Odata si-odata trebuie sa afli cam cum se inclina balanta. Daca nu masori particu­lele de plumb din aer, n-o sa stii niciodata de la ce ti se trag afectiunile cardiace, nu?!

Din nefericire, nu exista fonduri de la Uniune (cea europeana, nuuu cea…) pentru solutionarea pro­ble­mei deficitului de intentii si sentimente reciproce de calitate din cupluri, si atunci trebuie sa luati masuri in particular, cu buget de austeritate, si sa incercati sa va monitorizati impactul asupra mediului… dual.

In faza asta ajuta si discutiile. Insa cum practica (nu) ne omoara, eu zic ca, dupa evaluari si concluzii in scris, sa hotariti impreuna de unde mai reduceti, unde mai plantati si ce dati la casat.

Managementul resurselor
Energia e scumpa (si o sa fie si mai scumpa) pentru ca o producem, in mare parte, din resurse epuizabile. Consumam fara cap, adica fara sa ne dam seama ca toate au un sfirsit. Intotdeauna. Pina si intr-o relatie. si daca energia nu e folosita cu cap, acolo unde trebuie, cind trebuie, cum trebuie si cu cine trebuie, efectele pe termen lung sint dezastruoase. De-aia copiii nostri nu vor mai prinde zapada in decembrie, asa cum multe cupluri nu apuca… nunta de aur.

Pare inofensiv, desi e dureros de costisitor. Exact ca becul ala de 100, uitat aprins in debara. Insa, ca orice sursa de energie epuizabila si cea dintr-un cuplu devine un obstacol care apare cind ti-e vesnicia mai draga.

Daca atmosfera e apasatoare, iar viata voastra incepe sa aiba tonusul unui cartof invechit (nici macar bio!) uitat in fundul frigiderului, e cazul sa luati masuri. Treceti pe resurse inepuizabile! Da’ repede! Pina nu se duce pe apa simbetei si ultima petala din buchetul dragostei (Phew! Am spus-o si pe-asta!).

„Inepuizabilele“, daca nu-s gratis, atunci sint ieftine, si se gasesc in cele mai banale locuri. De exemplu, in tinerete! A voastra, evident. A o cauta in afara cuplului e o falsa rezolvare a problemei, cu potential de colaps iremediabil. Ma refeream la AMINTIRILE din tinerete, sursa inepuizabila de idei bune, cu potential de regenerare sentimentala. Puteti, de exemplu, sa va surprindeti jumatatea invitind-o la o cina romantica, pe la 10 seara, cum faceati in studentie. Fara rezervare prea­labila si nu la cel mai trendy restaurant din tirg. Incercati ceva usor, vegetarian, fara junk, slow, fara nervi, fara tinuta obligatorie si fara crize de timp. Stocati astfel energie pentru mai tirziu.

Alta solutie ar fi sa gatiti impreuna intr-o seara. Da, impreuna!!! Apoi beti un ceai de tei in asternuturi din bumbac (echitabil!).

Reciclati
Cam totul. Mai putin numerele de telefon ale fostilor sau fostelor. si amintirile neplacute, care trebuie eliminate discret, mai ales din conversatii. Reciclati vinilurile care va plac si de care ati agatat momente placute. Nu-i musai sa mearga, da’ tineti-le la vedere. La fel si filmele pe care le-ati vazut (si placut!) im­pre­una. Dar nu exage­rati, nu o faceti os­ten­tativ, faceti-o cu convingere.
Pastrati miile (cam da, nu?) de poze facute in luna de miere, micile cadouri cu miros de vechi si trandafirul ala uscat, de la pagina 126, din volumul cu Sonetele lui Shakespeare.

Toate sint de folos in momentele critice. stiu ca, dupa reciclare, nimic nu mai arata ca nou, dar veti avea satisfactia ca trecutul va poate upgrada pre­zentul si ca salvati cu ocazia asta si o parte din voi. „Noul“ e bun in ma­su­ra in care nu e exagerat de impachetat in plasticuri, sclipici si interese ascunse.

In rest, nu-ti recicla „problemele“ in apele comune de care se folosesc alte cupluri, burlaci… Niciodata! Habar n-aveti citi oameni le pot recicla la rindul lor. Cu scopuri diferite.

Specii pe cale de disparitie?
Daca relatia voastra este o planeta in pericol, atunci voi sinteti specii pe cale de disparitie. Sau cel putin dispuneti de sentimente pe cale de disparitie. Sentimente pe care e bine sa incercati sa le puneti intr-un loc sigur si sa le hraniti adecvat. Neaparat sa le ajutati sa se perpetueze.

Exista doar o mica diferenta: daca pentru salvarea Pamintului orice ajutor e binevenit, in emisfera cuplului e necesara o majoritate covirsitoare pentru reusita sigura si iesirea din criza… chiar daca el bea cu amicii mai ceva ca un Hummer, adora zarva motorului tusind viril in trafic si, cu o sap­tamina in urma, si-a dat cu parerea despre coafura ta. In public! si nu era o parere flatanta. si chiar daca ea gindeste ca o hibrida, nu consuma multa energie, nu face zgomot, dar baga destula viteza cit sa nu treaca neobservata… inca mai sint sanse de supravietuire.

Dezvoltare adorabila va doresc!

Anca Rusu

Foto:Hepta
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle