Cum să vă susțineți reciproc în cuplu și să vă creșteți încrederea în sine

Încrederea în sine poate fi construită și într-un cuplu hrănitor emoțional, care să creeze un mediu sigur și validant.

Cum să vă susțineți reciproc în cuplu și să vă creșteți încrederea în sine

În relații suntem răniți, în relații ne vindecăm. Iar cuplul poate fi o sursă de deprivare emoțională, un context în care să fie apăsate toate butoanele iar frustrarea și durerea să fie semnificative, deoarece nu sunt împlinite nevoile emoționale. Sau, varianta fericită, în care cuplul devine acel mediu fertil, hrănitor, în care simți că primești respect, apreciere, valorizare, recunoștință, și în care treptat încrederea în sine este construită sau consolidată, nu distrusă ori provocată mereu.

Fără victimizare

Ați avut un eșec, ceva nu a mers corect. Îndoiala, critica își pot face simțite prezența și sunt un dușman teribil. Dramatismul poate fi o modalitate de exprimare, alături de victimizare ceea ce adâncește emoțiile negative. În cuplu nu vă lăsați unul pe altul să intrați în această dinamică nefavorabilă.

Fără jigniri

Nicicum jignirile nu există în cuplul vostru, nici adresate unul celuilalt și nici propriei persoane. Iar un acord tacit este acela că nu vă permiteți să vorbiți urât despre sine. Vă oferiți reciproc iubire, iar când iubirea de sine este cotropită, aveți grijă să vă aduceți pe calea cea bună.

Vă apărați

Poate că cei din jur nu sunt așa blânzi și nu vă susțin atât de mult. Le sunt foarte la îndemână comparațiile, iar ei cred că a critica îngrozitor pe cineva este o modalitate de a-l motiva, a-l impulsiona. Sunt persoane apropiate, care uneori vă blochează. Intrați într-un soi de îngheț, care vă paralizează. Aici interveniți unul pentru celălalt. Vă luați apărarea și nu lăsați pe nimeni să vă rănească. Vă înțelegeți reciproc istoriile familiale, tiparele disfuncționale și vă întindeți o mână de ajutor ori de câte ori aveți tendința de a cădea în acea prăpastie.

Exersați gratitudinea

Știți că mintea poate aluneca ușor pe panta negativității, iar că o astfel de viziune are nevoie să fie schimbată la polul opus prin antrenament. Așa că vă antrenați individual și împreună pentru gratitudine. În fiecare zi notați personal care sunt acele 3-5 lucruri pentru care sunteți recunoscători, apoi vă spuneți în timp ce vă țineți de mâini care sunt acele 3-5 lucruri pentru care sunteți recunoscători unul în legătură cu celălalt. Este și un mod foarte frumos de a cimenta conexiunea emoțională dintre voi.

Învățați împreună

Fiecare o luați de la 0 și sunteți colegi de bancă pe un nou drum. Fie că este un curs de gătit, ceramică, o limbă străină sau chiar o nouă facultate. Vă stimulați, susțineți să dezvoltați noi abilități, să învățați lucruri noi și să vă bucurați de evoluția și succesul în domeniul respectiv.

Afirmații pozitive

În fiecare dimineață aveți o rutină comună care poate fi îmbogățită și cu yoga, meditație, sport împreună. La toate acestea adăugați afirmațiile pozitive. Fraze pe care vi le scrieți și chiar vi le spuneți cu voce tare, ce compun toate acele mesaje pe care ați fi vrut să le auziți în copilărie, dar nu le-ați primit, de care ați avea nevoie acum.

Citește și:
Obișnuiești să aplici des tratamentul tăcerii în relația de cuplu? De ce este foarte dăunător să te porți astfel cu partenerul tău

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle