Cum să faci o schimbare în carieră la 30 de ani

Cum să faci o schimbare în carieră la 30 de ani

O mulțime de persoane de peste 30 de ani visează la o schimbare în carieră. Motivele care alimentează aceste dorințe sunt la fel de diverse ca și oamenii înșiși. Unii oameni consideră că jobul pe care credeau că-l vor iubi nu-i împlinește. Alții vor dori să câștige mai mulți bani, să aibă mai multă flexibilitate în programul de lucru sau să petreacă mai mult timp cu copiii lor. Și în multe industrii, s-au deschis posibilități care nici nu existau înainte.

Text: Mihaela Pascari

Ai o singură viață. Îți petreci aproximativ 90.000 de ore din viață muncind. Așadar, de ce să nu profiți la maximum de această perioadă ofertantă și să faci ceva ce îți place și care-ți oferă un salariu decent și șansa de a crește? Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi!

Cu ce începi

Află ce te motivează!

Majoritatea persoanelor fac o schimbare în carieră pentru că nu le mai place munca pe care o desfășoară, șeful sau compania în care lucrează. E util să identifici factorii care provoacă disconfortul cel mai mare. Mai dificil este să descoperi ce-ți aduce satisfacții, ce-ți place să faci cu adevărat când ești la serviciu sau în timpul liber. Pentru a descoperi ce te inspiră și te motivează, acordă suficient timp analizei activităților pe care le faci. Îndreaptă-ți atenția catre domeniile profesionale legate de aceste activități. Folosește această evaluare a motivațiilor și intereselor tale pentru a descoperi obiectivele ce-ți aduc satisfacție și pentru a alege un traseu profesional potrivit.

Descoperă care-ți sunt opțiunile!

După ce ai descoperit sau redescoperit dorințele tale pentru perioada imediat următoare, analizează domeniile profesionale în care te poți dezvolta. Nu te teme de nesiguranța pe care o resimți – aceasta este o parte naturală a procesului schimbării. Profunzimea analizei depinde de cât de radicală este schimbarea pe care intenționezi să o faci.

Urmează un curs într-un domeniu de viitor!

În funcție de gradul de dificultate al schimbării propuse, s-ar putea să ai nevoie să obții și o certificare în domeniu înainte de a aplica la joburi. Spre exemplu, dacă te vei orienta spre domeniul IT-ului, un domeniu de viitor, se poate să fie nevoie să-ți dezvolți abilitățile practice și să-ți lărgești cunoștințele. eJobs te susține în acest demers și organizează cursuri IT, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Înscrie-te încă de pe acum pentru 2022 și alege ce curs ți se potrivește.

Dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege Cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator JavaScript. În cadrul cursului de Tester, vei învăța cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. Vei contribui la crearea celor mai tari website-uri. În cadrul cursului de Programator JavaScript, vei învăța cum să creezi pagini web cu ajutorul JavaScript, HTML, CSS, dar și aplicații web.

Ce ar trebui să știi despre cursurile în IT:

• Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
• Au loc de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs)
• Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
• Se întâmplă 100% online
• Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
• Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin: PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contact: 0729699505

Bazează-te pe networking!

Prin intermediul acesteia vei putea fi direcționat, sfătuit. Vei primi informații concrete privind o companie sau domeniul profesional de care ești interesat sau poți fi prezentat unor persoane care lucrează deja în respectivul domeniu.

Lasă experiența să facă diferență!

Când faci o schimbare în carieră și începi o nouă profesie, pregătește-te să iei totul de la zero. Ca să-ți fie mai ușor, începe să lucrezi part time sau chiar să faci un voluntariat în domeniul proaspăt ales. Nu numai că te vei asigura că ai luat decizia potrivită, dar vei acumula și experiență prețioasă în noul domeniu.

Află dacă sunt oportunități în cadrul companiei unde lucrezi!

Unii oameni își schimbă jobul sau departamentul în care lucrează, însă nu își schimbă angajatorul. Îți poți recâștiga productivitatea și motivația lucrând într-o altă funcție, într-un alt departament. Trebuie doar să te asiguri că ai pregătirea și cunoștințele potrivite pentru a face față noilor provocări.

Sporește-ți flexibilitatea!

Urmărește-ți obiectivele cu perseverență, însă așteaptă-te și la obstacole. Nu permite ca acestea sa te descurajeze. Analizează posibilele soluții pe care le ai la dispoziție și orientează-te spre activități și responsabilități care te pot ajuta să te dezvolți în domeniul pe care-l vizezi.

Foto: Unsplash

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle