Ce pot face cu banii mei?

Buna ziua. Ma numesc Ana si sint dependenta de cumparaturi. Da, trebuie sa marturisesc ca nu sint in stare sa economisesc vreun ban. Si nu rezist in fata unui nou parfum sau a vitrinelor pe care sta scris mare „reduceri”. Gata, nu se mai poate asa. M-am hotarit: voi incepe o „terapie financiara”. Vreau sa aflu si eu... ce pot face cu banii mei?

Ce pot face cu banii mei?

"Si citi bani vrei sa investesti?”, m-a intrebatt cea mai buna prietena a mea (fiind realmente ingrijorata ca aceasta aventura financiara ar putea sa se soldeze, de fapt, cu niste gauri si mai mari in buget). Deja avertizata despre regulile de baza ale investitiilor financiare, i-am raspuns: „cam atitia cit imi voi permite sa pierd”… De fapt, citi bani imi pot permite sa pierd?

Si, inainte de a demara orice fel de investitie, m-am decis sa ma documentez. Sa simulez. Sa vad de ce ar fi mai bine (sau mai profitabil, daca tot e sa vorbim in termeni economici) sa investesc banii in valuta, in actiuni ale unor societati ro­manesti, pe Wall Street sau pur si simplu sa-i economisesc la banca intr-un de­po­zit in lei. Inarmata cu multa rabdare (si o tona de cafea), cu un vraf de zia­re econo­mice, de pliante ban­care, gra­fice cu evolutii ale unor actiuni la bursa si nume­rele de telefon ale unor „consilieri” financiari, am luat un cre­ion si am inceput sa socotesc. Si pentru ca nu vreau sa fiu singura care renunta la shopping pentru speculatii financiare, m-am gindit sa va impartasesc si voua rezultatele aventurii mele in lumea finantelor.

La prima vedere, transformarea economiilor din lei in euro sau dolari poate parea cea mai usoara cale de a evita tentatia cumparaturilor „inopinate”, pe de o parte, si de a proteja economiile de efectul inflatiei, pe de alta parte. Insa nici in acest caz lucrurile nu sint atit de simple pe cit par. Daca ai o anumita suma de bani pe care vrei sa o transformi in valuta, nu e rau sa iei in calcul citeva elemente importante. O mica documen­tare pe la banci si la casele de schimb pentru a afla cel mai bun curs de cumparare nu strica (incercati www.bnr.ro pentru cursul oficial leu-dolar sau leu-euro). Atentie, insa: unele banci sau case de schimb ar putea sa va taxeze acest serviciu cu un comision din suma schimbata. Nici acest tip de investitie nu e lipsit de surprize.

„Stim”, veti spune. Banca e acea institutie mare si frumoasa care ne pastreaza banii si, in loc sa ne ia chirie, ne mai da si dobinda. Cam asa e, la o prima vedere. Si, daca nu esti cumva „depu­nator de profesie” (acel personaj care se plimba cu banii de la o banca la alta in fiecare luna, in cautarea celei mai mari dobinzi), iti depui banii intr-un cont unde vor sta pina in ziua cind vor fi folositi la diverse achizitii. Un fel de „investitie a lenesului”. Evident, nici cistigurile nu sint foarte mari. Nici depozitele in valuta nu aduc cistiguri mai mari: 35-40 de dolari (sau euro) in plus la un depozit de 1.000 de dolari (euro) pe un an. Atentie: la banci trebuie sa aveti in vedere ca, pentru unele tipuri de de­pozite, exista restrictii de suma minima, comisi­oa­ne la deschiderea de cont si comisioane din suma restituita. Poate nu va doriti insa o existenta linistita si „le­ne­sa”.

Incercam un bungee-jumping? Glu­mesc, desigur (eu personal nici nu m-as gindi vreodata sa ma arunc cu capul in jos legata de o coarda). Insa, pe undeva, investitiile pe pietele de capital seamana cu un sport extrem: sint destul de pe­ri­culoase, nu pot fi practicate de oricine, au un grad de risc care face sa-ti creasca adrenalina si, mai ales, cind te prind, nu mai poti renunta, vrei si mai mult. „Pe piata de capital romaneasca joaca destul de putine femei. Proportia intre cei care investesc, femei si barbati, e cam de 20-80”, ne explica un account manager la o societate de investitii financiare. Doamnele nu sint mai active nici pe pietele internationale. „Sint putine femei care au investit in actiuni de pe piata din New York sau Londra, insa unele dintre ele chiar au reusit sa-si dubleze investitia. Cred ca femeile au multa intuitie si bun simt in administrarea banilor”, spun si sales and marketing managers.

Daca pentru investitiile pe piata roma­neasca de capital, suma minima pe care ar fi de preferat sa o aveti in cont ajunge la aproximativ 1000 de lei, pentru a fi actionar la Microsoft, L’Oréal sau IBM aveti nevoie de cel putin 5.000 de dolari. E de preferat sa investesti in domenii despre care stii cite ceva. Sau cel putin pe care poti sa le intelegi. Daca nu ai nici o le­gatura si nu stii cum functioneaza domeniul IT, de exemplu, e destul de dificil sa intelegi cind ar trebui sa cumperi si sa vinzi sau ce inseamna anumite informatii pe care le primesti despre acel sector de activitate.

Mda… oare la ce ma pricep? La cosmetice, la turism, sa zicem… As mai putea lua in calcul industria textilelor sau poate pe cea auto. Asta pe piata internationala, ca la bursa romaneasca poate ma orientez catre farmaceutice sau banci… „Trebuie sa fii atenta la informatiile care apar despre so­cie­tatile in care investesti banii. Daca vor face investitii, daca au programe de restructurare, daca se anunta majorari de capital. Si e bine ca investitiile sa fie diversificate”, spun specialistii. Fie ca ma hotarasc sa aleg intre actiuni cotate la bursa romaneasca sau pe Wall Street, am la dispozitie mai multe posibilitati de a alege intre portofoliile de actiuni. „Unele persoane care vor sa investeasca sint hotarite de la bun inceput ce vor sa cumpere. Altele au doar niste bani pe care ar vrea sa-i investeasca. Atunci un trader va sta de vorba cu ele si le va sfatui in ce priveste investitiile viitoare”, spun specialistii.

 

Dupa ce actiunile sint cumparate, evolutia lor poate fi ur­marita fie direct pe site-ul burselor, fie pe site-ul socie­tatilor de investitii financiare. In plus, brokerul isi va anunta periodic clienta despre evolutia portofoliului de actiuni. Trebuie sa stii insa cind sa te opresti din cistig sau cum sa iti limitezi pierderea: unii investitori chiar prefera sa puna conditii in care, daca o actiune ajunge la o anumita valoare in plus sau in minus fata de valoarea cu care a fost cumparata, sa fie vinduta in mod automat de catre brokerul care le administreaza contul.

In general, actiunile de pe piata internationala sint alese du­pa „reputatie” (cele mai cautate societati fiind, dupa statisticile WBS, Microsoft, Intel, IBM, Pfizer, Vodafone sau Ericsson). Actiunile romanesti sint alese dupa informatiile detinute despre evolutia lor sau dupa beneficiile oferite la sfirsit de an: dividende sau alte actiuni gratuite (caz in care in­ves­titia este deja gindita a fi pe termen lung).

„Tre­buie sa ai informatii. Dar si un strop de inspiratie. Exista persoane care si-au triplat investitia bazindu-se mai mult pe flerul personal”, spun specialistii. Insa si riscul de a pierde tot ce au investit a fost de trei ori mai mare. Si totusi… daca valuta nu ma atrage, iar pariul la bursa mi se pare deosebit de riscant? „Alege investitiile imobiliare, sau pe cele in arta, sau in­vestitiile in aur si bijuterii. Vor fi mereu actuale”, ma sfatuiesc prietenii.

Chiar daca tranzactiile cu obiecte de arta, tablouri si fotografii nu sint la fel de uzuale ca in alte tari, achizitia unor obiecte „palpabile” ar putea sa tina loc de pusculita virtuala pentru cele mai conservatoare dintre noi. Sa recapitulam putin: ca sa imi economisesc banii sau chiar sa mi-i sporesc as avea la dis­po­zi­tie valuta, depozitele bancare, actiuni la compa­ni­ile romanesti sau straine, obiectele de arta sau in­vestitii imobiliare. Ba unii imi mai soptesc ca mai exista si certificate de trezorerie, bonduri ame­ri­cane de tezaur si fonduri de investitii... Grea deci­zie… Oare sezonul reducerilor la pantofi s-a terminat cu totul?

Sfaturi pentru incepatoare

  • Informati-va, informati-va si iar informati-va! In orice ati vrea sa investiti, fiti mereu conectate la pulsul pietei. Fiti atente la orice informatie financiara (sau politica), la schimbarile legislative, la schimbarile de actionariat ale companiilor in care investiti.
  • Ginditi-va mereu ca nu exista investitie cu grad de risc zero.
  • Incercati sa va diversificati plasamentele, pe principiul deja uzitat „sa nu pui toate ouale in acelasi cos”. Daca pierdeti intr-o tranzactie, e foarte posibil sa cistigati in alta.
  • Nu va asteptati sa obtineti cistiguri spectaculoase pe termen scurt.
  • Acceptati de la bun inceput ideea ca ati putea sa luati si decizii gresite.
  • Daca investiti in actiuni, alegeti un domeniu despre care mai stiti cite ceva. Sau, cel putin, pe care il puteti intelege. Si comparati mereu evolutia actiunilor pe care le-ati ales cu evolutia sectorului din care respectiva companie face parte.
  • Cistigul este, de cele mai multe ori, proportional cu gradul de risc. .

Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle