Banii pot fi un motiv de ceartă în cuplu și una dintre frustrările partenerului tău. Care sunt nuanțele, indiferent cât de moderni și deschiși la minte sunteți.
Este România încă o țară puternic tradiționalistă? Unii vor spune că da, alții că nu, alții că depinde. La oraș viziunile sunt mai largi, sex rol-ul masculin sau feminin și-a schimbat structura, pe când în zona rurală accentele sunt încă tradiționaliste. Da, societatea s-a schimbat, femeile au acces la poziții importante, care pe lângă funcție aduc și sume mari de bani. Sau, pur și simplu, anumite domenii de activitate sunt plătite mai bine. Dacă tragem linie, apare întrebarea firească: de ce ar fi un bărbat deranjat de faptul că partenera lui are un salariu mai bun decât al lui? Doar banii intră oricum în casă… Iată câteva explicații.
În trecut un bărbat de succes era acela care vâna mamutul. Apoi cel care pleca la război și era recompensat pentru asta sau era încununat de glorie dacă nu și de avuție. Practic avem componenta palpabilă, materială, dar și cea care ținea de statut, viziunea pe care cei din jur o aveau în ceea ce privește bărbatul respectiv. Iar admirația, puterea, masculinitatea validată astfel azi a căpătat noi forme. Titulatura de pe cartea de vizită, salariul, banii din cont, casa, mașina, vacanțele.
Bărbații pleacă la luptă cu vitejie la corporație sau afacerea personală. Să nu uităm că în Evul Mediu femeile nu aveau drepturi. Primeau o zestre și apoi erau complet dependente de soț. Nici acum 100 de ani situația nu era prea diferită. În sensul că bărbatul era considerat furnizorul principal, dacă nu chiar unic al familiei. Așadar, cu o moștenire culturală și transgenerațională de îngrijitor al familiei, din punctul de vedere al banilor, bărbații se văd în fața unei noi situații unde femeia poate câștiga mai mult decât ei. Pentru unii vine ca o ușurare, pentu alții ca o imensă frustrare.
Când această expresie a masculinității este invalidată, până la stima de sine scăzută mai e doar un pas. Insesizabil sau fățiș se poate schimba și dinamica în familie sau relație. Femeia devine mai dominatoare, ea poartă pantalonii, ia deciziile și poate folosi câștigul drept modalitate de manipulare. Tulburările de dinamică sexuală nu sunt de mirare. Dacă nu se mai simte bărbat în afara dormitorului, cum ar putea să mai fie bărbat în pat?
… mult mai palpabil și mai ușor de atacat decât propria neputință. Nesiguranța, frica, autocritica intensă, contextul îl pot împiedica pe bărbat să avanseze profesional și financiar. Și e mai simplu să te uiți la celălalt decât la emoțiile tale negative, care sunt atât de dureroase încât fugi de ele cum poți.
… poate întreține situația de fapt. Nu aveți un cont comun, fiecare este cu banii lui, ascunzi sume de partener. Nu e clar cine ce plătește, ori tu acoperi toate facturile ca el să nu se simtă prost dar obții exact contrariul. Bărbatul e pus în situații repetate în care e nevoit să îți ceară bani. Este esențial să stabiliți concret anumite reguli financiare pentru cuplul vostru.
Mulți dintre noi au fost învățați de mici cu critica, pe care ulterior au perpetuat-o în relațiile de cuplu, de prietenie, în relația cu propriii copii. Iar această critică e percepută ca modalitate de stimulare. Desigur, efectul ei este invers și cât se poate de distructiv. Glumele răutăcioase, ironiile, expunerea bărbatului în public (că el câștigă mai puțin decât tine) contribuie la minimizarea lui.
Foto: PR