Nu mai ai nici o scuză să nu ieși din casă (ba chiar și din țară), pentru că luna aceasta îți aduce o mulțime de ocazii să te întâlnești cu artele de tot felul în moduri care te vor stimula profund.
John Krasinski își încearcă din nou forțele ca regizor, cu o dramedie fantasy în a cărei distribuție îi regăsești pe Ryan Reynolds, Phoebe Waller-Bridge, Emily Blunt și Matt Damon, despre o fetiță care, în urma unei experiențe dificile, începe să vadă prietenii imaginari lăsați în urmă de copiii care între timp au crescut. Bea descoperă, însă, că și vecinul său are abilități similare. În cinematografe de pe 31 mai.
La jumătatea lunii are premiera în cinematografele de la noi drama regizoarei Molly Manning Walker despre trei adolescente britanice care decid, pentru a celebra finalul liceului, să meargă împreună în vacanță în Creta. Premisa aceasta anunță deja o vară a exceselor, de la cele alcoolice la cele sentimentale, dar în final eroinele vor descoperi în escapada însorită complexitățile sexului, consimțământului și autodescoperirii.
De pe 24 mai Furiosa se reîntoarce în cinematografe, de data aceasta întruchipată de Anya Taylor-Joy, căreia i se alătură Chris Hemsworth. Filmul SF de acțiune regizat de George Miller ne arată omenirea pe cale de dispariție și pe tânăra Furiosa răpită din sânul familiei și căzută pradă unei bande nemiloase. Eroina va trebui să supraviețuiască luptelor pentru putere dintre Warlord Dementus și Immortan Joe, pentru a se întoarce acasă.
Pentru că și noi, la fel ca tine, dragă cititoare, am căzut pradă farmecelor odraslelor adorabile și încăpățânate ale familiei Bridgerton, dar mai ales ne dăm în vânt după pana ascuțită a lui Lady Whistledown, cea care cunoaște mai bine ca oricine secretele și dramele fiecărui personaj din înalta societate, ne bucurăm să te anunțăm că serialul care ne face să chicotim cu emoție revine pentru un al treilea sezon. Acesta va fi difuzat în două calupuri, cu primele patru episoade ajungând pe Netflix pe 16 mai, iar următoarele, pe 13 iunie.
Produs de Shondaland și realizat de Jess Brownell, sezonul acesta se concentrează pe relația dintre Penelope Featherington (Nicola Coughlan) și Colin Bridgerton (Luke Newton), ajunsă într-un punct critic la finele celui de-al doilea sezon, când eroina a surprins declarațiile deloc măgulitoare la adresa ei ale celui la care visa în secret. Mai mult, Penelope se vede nevoită să facă față și destrămării relației cu cea mai bună prietenă a ei, Eloise (Claudia Jessie), care și-a găsit o altă amică de încredere. Și nici acasă lucrurile nu stau mai bine, căci mama și surorile lui Penelope nu o iartă nici o clipă. Decisă că va trebui să-și găsească un soț care să-i rezolve toate problemele și mai ales să îi asigure independența față de propria familie, Penelope se vede eșuând pe toate planurile. Dar bănuiala noastră este că se vor găsi, în cele din urmă, soluții pentru fiecare dintre necazurile ei.
Rămâne să le vedem în noul sezon, care îi aduce pe ecranele noastre pe Jessica Madsen (Cressida Cowper), Luke Thompson (Benedict Bridgerton), Golda Rosheuvel (Queen Charlotte), Hugh Sachs (Brimsley), Adjoa Andoh (Lady Danbury), Daniel Francis (Lord Marcus Anderson), Hannah Dodd (Francesca Bridgerton), Harriet Cains (Philipa Featherington), Bessie Carter (Prudence Featherington), Polly Walker (Portia Featherington), Martins Imhangbe (Will Mondrich) și Emma Naomi (Alice Mondrich).
La început de mai are premiera pe Netflix seria A Man in Full cu Jeff Daniels în rolul principal, cu Regina King servind drept regizoare și David E. Kelley ca producător și scenarist. Daniels joacă rolul mogulului imobiliar Charlie Croker, un afacerist din Atlanta amenințat de faliment, în momentul în care interese politice și financiare îl forțează să își apere imperiul de cei care vor să profite de pe urma decăderii sale.
Proiectul The Institute ajuns la cea de-a XII-a ediție redeschide anul acesta, între 24 mai și 2 iunie, clădirea fostului restaurant CINA din București, și va expune peste 200 de proiecte în cadrul secțiunilor de arhitectură, design de produs, design interior, design vestimentar, design grafic și ilustrație, prilejuind astfel întâlniri între profesioniști și public. Festivalul de anul acesta are tema Unlock the City, propunându-și să investigheze cum pot creativitatea și inovația să modeleze orașele de mâine, dar și să contribuie la explorarea Bucureștiului și la descoperirea potențialului său.
Dacă vizitezi Veneția până pe 12 mai, nu rata, la Oratorio dei Crociferi, instalația Where the Sun Sleeps a Tincuței Marin, așezată alături de lucrările renascentiste ale lui Palma il Giovane, ce oferă context explorărilor actuale ale artistei. Instalația este formată din patru figuri din bronz ce poartă, fiecare, câte o pictură la scară mare, alcătuind astfel un întreg ce trimite la stiluri, personaje și epoci diferite, toate reunite de interesul artistei pentru ele într-un colaj de artefacte eclectice care capătă acum semnificații noi.
Până pe 8 iunie, la galeria Nicodim din București ai de văzut o expoziție solo a artistului din Zimbabwe Moffat Takadiwa, care transformă deșeuri (precum periuțe de dinți uzate, capace de sticle, tastaturi și altele) în sculpturi fascinante și lucrări asemănătoare unor tapiserii, toate referindu-se la politica, cultura și tradițiile țării sale, încă afectată de sistemele și mecanismele puse în practică de colonialism. Practica artistului explorează modul în care comunitățile din țările africane cu experiențe similare suferă încă după experiențe istorice traumatizante, așa încât expoziția sa servește atât ca lecție, cât și ca avertisment, dar mai ales ca un apel la acțiune pentru a elibera un întreg continent de vestigiile dăunătoare ale colonialismului.
De pe 17 mai, pe Apple TV+ ai de văzut o dramă inspirată de povestea adevărată a lui Huey P. Newton, liderul revoluționar al Panterelor Negre care a reușit să se refugieze de FBI în Cuba, cu ajutorul producătorului de la Hollywood Bert Schneider. În rolurile celor doi au fost distribuiți Andre Holland și Alessandro Nivola, iar povestea se bazează pe un articol al lui Joshuah Bearman, și a fost adaptată pentru această serie de către Jom Hecht.
Până pe 8 iunie, la Kunsthalle Bega din Timișoara ai de văzut expoziția artistului Matei Bejenaru, curatoriată de Cristian Nae. Pornind de la ideea că astăzi imaginea este redusă la informație procesată algoritmic, PROIECȚIE 02 continuă cercetarea artistului din ultimii cinci ani asupra fotografiei analogice și tehnologiei corespunzătoare ei, ca forme de cunoaștere vizuală specifice modernității, și recuperează aura obiectului artistic. Explorează, deci, o instalație fotografică imersivă ce recuperează materialitatea imaginii diafane și experiența vizionării imaginii fotografice.
Mișcarea internațională Hip Hop a aniversat 50 de ani în 2023, iar local fenomenul a ajuns să aibă trei decenii, motiv pentru care Rezidența9 îți propune o celebrare. Astfel, ai de văzut până pe 19 mai o expoziție colectivă dedicată mișcării, o explorare realizată de un colectiv de artiști și teoreticieni cu rădăcini în Hip Hop (Omu Gnom, DJ Undoo, Robert OBERT, Alin Boeru, G.P.Volceanov, Cristian Eduard Drăgan, Cătălin Soto, Pisica Pătrată, JR și John Dot S). O încercare de a reda o cultură în întreaga sa complexitate, ce îmbină vizualul, sunetele, mișcarea și cuvântul, expoziția a programat o serie de evenimente ce îți vor permite să experimentezi interactiv cultura locală a străzii din ultimele decade.
Pe 10 mai ajunge în cinematografele de la noi filmul lui Bertrand Bonello, cu Léa Seydoux și George MacKay în rolurile principale, o dramă romantică a cărei acțiune se petrece într-un viitor apropiat, în care inteligența artificială controlează viețile oamenilor și emoțiile au devenit o reală amenințare. Eroina decide să-și purifice ADN-ul într-o mașină care o va scufunda în viețile sale trecute și o va scăpa de toate sentimentele, dar îl întâlnește apoi pe Louis și simte o legătură puternică cu el.
Pentru că cea mai prestigioasă bienală a lumii și-a deschis deja porțile, îți recomand să nu ratezi, dacă ai drum în orașul italian până în toamnă, Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, unde vei găsi expoziția artistului Șerban Savu despre relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. Examinând iconografia muncii și inspirându-se din realismul istoric și arta de propagandă din fostul bloc de Est, lucrările lui Șerban Savu înfățișează momente de pauză, în care limita dintre muncă și timp liber este estompată; și se încadrează în tema generală a bienalei, Străini pretutindeni, prin trimiterile la munca în străinătate și la ruptura dintre muncă și simțul apartenenței. 40 de picturi și o bancă de dimensiuni mari ce înglobează postamentele a patru machete arhitecturale decorate cu mozaicuri compun un spațiu care va îndemna la reflecție despre ce nu este munca, ce nu arată munca și ce nu înseamnă munca; iar expoziția e completată de o intervenție site-specific pe fațada și în holul Pavilionului, realizată de studioul de design grafic Atelier Brenda (Sophie Keij și Nana Esi), explorând chestiunea valorii.
În luna mai te așteaptă la Sala Radio două concerte cu ritm și atmosferă iberică. Pe 17 mai, Orchestra Națională Radio (dirijată de Gabriel Bebeșelea) îți propune o seară spaniolă (în care vei asculta Simfonia spaniolă de Édouard Lalo și Tricornul lui Manuel de Falla) a cărei invitată specială este violonista spaniolă Leticia Moreno, care cântă pe o vioară de colecție Gagliano (din 1762), alături de cele mai mari orchestre ale lumii. Iar pentru că Analia Selis prezintă turneul național TANGO AUTÉNTICO începând de luna aceasta, o poți asculta pe artistă la Sala Radio pe 29 mai, alături de Orchestra de Cameră Radio (dirijor: Daniel Manasi), alături de Julián Caeiro la pian și Damián Foretic la bandoneón, cu un repertoriu conceput în jurul tango-ului interbelic românesc.
Galeria clujeană de pe strada Axente Sever găzduiește, până pe 18 mai, o expoziție ce reunește lucrări ale artiștilor Matei Dumitriu și Luca Florian, picturi din perioade și cu stiluri diferite, care interacționează unele cu altele, dar și cu culorile din spațiul galeriei. „joyrider este o expoziție simptomatică despre un potențial al surplusului, neclarității și deciziilor.”, spune curatoarea Daniela Custrin.
Între 9 și 12 mai, la Iași are loc cea de-a treia ediție a Romanian Mental Health Film Festival, un proiect inițiat de Raluca Bejenariu și Teodora Popescu, cofondatoare ale asociației În Dialog, și artistul vizual Dan Basu. Evenimentul utilizează filmul pentru a demara conversații utile despre sănătate mintală și despre probleme presante din realitatea imediată, onorând experiențele oamenilor. Deși programul de proiecții, sesiuni Q&A și talk-uri nu este încă finalizat (poți să fii la curent cu el pe www.rmhffest.ro), țin să-ți recomand cel puțin câteva filme pe care merită să le urmărești.
Primul ar fi Familiar, filmul lui Călin Peter Netzer despre un regizor român care documentează emigrarea în condiții suspecte a propriei familii în Germania anilor 1980, lucru care-l conduce la complicații în relația cu logodnica sa, dar și la degradarea legăturii cu familia, la aflarea unor secrete privind conexiunea lor cu Securitatea. Nu rata nici Imaculat, realizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, despre experiențele unei tinere într-o clinică de dezintoxicare; și nici Ace de siguranță, în regia lui Bobi Pricop, care-și împrumută numele de la cel al unei mișcări a adolescenților care vor să utilizeze platforma TikTok pentru a vorbi despre anxietate, identitate, autocunoaștere, educație, relații, vulnerabilitate sau izolare. Safe Place, Love Is Potatoes, Marocco, Driving Mum și Theatre of Thought completează programul din acest moment.
Foto: PR