8 martie și greva feministă din Spania

ellede Stefana Macovei

Care e treaba cu greva feministă din Spania, care a avut loc chiar de 8 martie, în cele mai importante orașe ale țării? Află că femeile de acolo au ales să facă un statement extrem de puternic de Ziua Internațională a Femeii - în loc să sărbătorească cu flori și ciocolată, au protestat cu sloganuri și pancarte pentru drepturile lor.

8 martie și greva feministă din Spania

Ieri a avut loc greva feministă din Spania. Probabil te întrebi ce s-a întâmplat acolo chiar de 8 martie – ziua femeii – când toată lumea ar trebui să se bucure și să celebreze o astfel de sărbătoare. Ei bine, nu a fost și cazul Spaniei, unde peste cinci milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta într-o grevă feministă, prima de așa natură din peninsula Iberică.

În timp ce noi ne bucuram de flori și dulciuri, femeile din Spania au înțeles că nu e de ajuns să fii respectuos o zi pe an cu persoanele de sex feminin, ci ar trebui să fie o normalitate, iar, din păcate, nu este. Așa că s-au folosit de această zi semnificativă pentru a trage un semnal de alarmă și a lupta pentru drepturile lor.

Acțiunile făcute pentru marcarea Zilei Internaționale a Femeii au pus accentul pe hărțuirea sexuală, violență domestică și diferențele salariale pe bază de gen. Joi după-masă aproximativ 5,3 milioane de participanți au marșat pe străzile marilor orașe din Spania într-o manifestare neprecedată. Unele dintre cele mai mari politiciene ale țării s-au alăturat mișcării, inclusiv primarul Madridului, Manuela Carmena, și cel al Barcelonei, Ada Colau. Participanții au cerut drepturi, egalitate și respect. În plus, Spania vrea să sfârșească acest trend de șovinism masculin, care conduce societatea.

Mesajele de pe pancarte și cele scandate au fost extrem de puternice și empowering:”Ne-au luat atât de multe, încât au ajuns să ne ia și frica”, „Nicio femeie nu are orgasm curățând bucătăria” sau „Drepturile femeii = Drepturile omului”. Majoritatea protestelor au avut loc pe străzi, unde traficul a fost oprit, însă studenții din marile orașe au ales universitățile ca punct de desfășurare. Mai mult, jurnaliste de la diferite publicații au ales să nu meargă la birouri sau în studio-uri, tot în semn de protest. El País, spre exemplu, a postat un video care arăta birourile redacției complet goale și desktop-uri împachetate în slogane care susțineau greva feministă din Spania.

Ministrul Sănătății, al Servicilor Sociale și al Egalității, Dolors Montserrat, a descris evenimentul drept „revoluția socială pentru femei și bărbați”, dar a subliniat că nu este „un război între sexe”. Tot ea a susținut că se bucură de prezența mare a femeilor la protest, dar că ține de fiecare în parte să aleagă cum o face – fie că merge sau nu la serviciu.

Pe lângă cei activi în câmpul muncii, iată că nici elevii nu s-au lăsat mai prejos. Unii dintre ei au spus clar că sexismul este la fel de prezent în școli, cum este la locul de muncă sau pe stradă. De la glume bazate pe gen și până a discriminare efectivă, sexismul se resimte pe toate planurile sociale, și cu cât este combătut mai devreme, cu atât are șanse mai mici să se împrăștie între generațiile viitoare.

Greva feminista din Spania

Carmena, primarul Capitalei, a fost activ implicată în protest și a spus că „asta nu e doar despre strigătul pentru egalitate pură, dar și despre nevoia de a schimba modul în care lumea tratează femeile. Este despre feminism.” Iar Colau, primarul Barcelonei, s-a alăturat și a susținut și ea greva feministă din Spania pentru că „fără femei, lumea chiar s-ar opri.” Ea a continuat: „Ca oameni în poziții publice, avem datoria de a ne mobiliza și în numele celor care nu pot să facă grevă. Acesta este secolul femeilor și al feminismului; ne-am ridicat vocile și nu ne vom opri. Gata cu violența, discriminarea și diferențele de salarizare.”

Doar anul trecut 49 de femei au fost omorâte de către partenerii sau foștii parteneri, comparat cu 44 în 2016. Rapoartele și statisticile guvernamentale arată o creștere în abuzuri și violență față de femei: 129.193 de cazuri raportate în 2015 și 142.893 în 2016. Pentru 2017, nu există niște numere clare, dar până la sfârșitul lui septembrie au fost raportate 125.769.

În Spania, femeile se luptă cu inegalitatea salarială, fiindcă sunt plătite cu 12,7% mai prost decât colegii lor de sex masculin. Totuși, s-a văzut o scădere în diferență, de la 18,1% în 2007, la 14,9% în 2015.

Greva feministă din Spania a mai vrut să arate cât de importantă este munca domestică pe care femeile o fac mai mereu – pentru o zi au lăsat-o pe capul bărbaților.

82% dintre spanioli au găsit greva feministă ca având motive reale, în timp ce episcopul din San Sebastian, José Ignacio Munilla, a spus că creștinismul este împotriva „feminismului radical”, pentru că a făcut victime din femei și „adevărata cauză feminină”.

Citește și:
8 martie – de la A la Z

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle