5 pași de urmat când vizezi o schimbare în carieră

Primul pas către o schimbare în carieră este un moment emoționant. Asta mai ales în primele 5 minute, până când îți dai seama că nu știi ce faci, unde mergi și nici măcar de unde să începi.

5 pași de urmat când vizezi o schimbare în carieră

Dar acest tip de tranziție nu are loc peste noapte și nu te poți aștepta să rezolvi instant problema. Așadar, pentru a te pune pe picioare și a-ți urma visul, ți-am pregătit un set ce cuprinde 5 pași pe care-i poți face punctual dacă-ți dorești un job în IT.

Text: Mihaela Pascari

Pasul 1: întreabă-te ce te determină să faci asta

Mulți oameni știu că-și detestă jobul sau că acesta nu li se mai potrivește, dar nu aprofundează subiectul. E important să înțelegi ce te-a condus în acest punct înainte de a te orienta spre ceva nou. Altfel, ai putea schimba domeniul, dar să ajungi iarăși în acest punct.

Pune-ți aceste întrebări:

• De ce vreau asta?
• De ce cred că această nouă carieră îmi va face viața mai bună?
• Care ar putea fi dezavantajele sau riscurile?

Pasul 2: revizuiește-ți CV-ul

Un CV bine realizat îți sporește sansele de a fi invitat la un interviu. CV-ul trebuie să fie unul bine structurat. Atenție la fonturi și la organizarea acestuia, cu cât este mai bine structurat, cu atât CV-ul tău va fi mai ușor de citit și vei reuși să atragi atenția asupra aspectelor care te pot scoate în evidență. În ceea ce privește conținutul, acesta ar trebui să includă: numele, datele de contact, dacă ai sau nu permis de conducere, studii, certificate, diplome și, desigur, experiența profesională.

Pasul 3: extinde-ți setul de abilități

De multe ori, contrar temerilor și credințele noastre interne, nimeni nu începe niciodată de la 0. În funcție de jobul pe care-l vizezi, sunt șanse să ai deja cel puțin unele dintre abilitățile așteptate pentru post. După ce ai parcurs câteva descrieri de joburi în companii pentru care te-ai vedea lucrând, ți-ai făcut probabil o idee mai bună despre unde te afli în acest moment, unde ai vrea să fii și de ce ai concret nevoie pentru a ajunge acolo.

Pasul 4: alege strategia câștigătoare

Fă-ți un plan în ceea ce privește modalitățile de identificare a oportunităților de carieră și felul în care ai putea să te promovezi. O primă posibilitate o reprezintă portalurile de joburi. Stabilește o listă cu portalurile de joburi în cadrul cărora poți să identifici oportunități potrivite ție. Dacă respectivul portal are și newslettere, abonează-te pentru a fi la curent cu cele mai noi poziții. Urmarește și aplică constant și nu uita să te asiguri că CV-ul tau este complet.

O altă posibilitate de identificare și accesare a unui job îl reprezintă networking-ul. Rețeaua ta de contacte se poate extinde de la persoane din familie, prieteni, cunostințe, foști colegi, până la persoane cu care ai interacționat într-un anumit punct al carierei tale. Nu te rezuma doar la a menționa faptul că ești interesat de o nouă oportunitate în carieră, ci asigură-te că persoanele în cauză au CV-ul tău pentru a-l putea redirecționa către HR sau alte persoane din companie.

Pasul 5: înscrie-te la un curs de profil

Dacă nu ai lucrat până acum în domeniul IT-ului, ideal ar fi să urmezi cursuri gratuite organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. În funcție de abilitățile tale poți fie cursul cursul de tester, ideal dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri sau cursul de Programator Java, ideal dacă ai înclinație spre design.

În cadrul cursului de Tester:

• Vei învăța de la zero cum să descoperi defecte ale website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori.
• Vei contribui la dezvoltarea celor mai tari site-uri și aplicații.
• Acest curs este ideal dacă nu ai experiență în IT

În cadrul cursului de Programator Java:

• Vei învăța de la zero JavaScript, HTML, CSS și cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora.
• Vei învăța cum să creezi aplicații web.
• Acest curs este ideal pentru persoanele fără experiență în programare.
• Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene

Cursurile loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00. Ele te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT, se desfășoară 100% online și te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii. Acestea includ și consiliere în carieră.

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

[email protected]

0729.729.843

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle