5 idei preconcepute despre cuplu la care e esențial să renunți

Când ai idei preconcepute în cuplu, șansele de a ajunge la conflict sau la despărțire sunt foarte mari. Ori tocmai aceste credințe te împiedică să îți găsești pe cineva. Renunță la ele!

5 idei preconcepute despre cuplu la care e esențial să renunți

Cu toții avem idei preconcepute, într-o măsură mai mică sau mai mare. Temele variază, dar zona de cuplu și romantism poate că ne doare cel mai tare. De ce? Pentru că, fără să vrem, chiar noi producem sau întreținem durerea.

E bărbat, el să depună efort

Sigur, îți place ca el să facă primul pas, să te curteze. Vânătoarea aceasta îi trezește interesul și pe tine te face să te simți importantă. Dar chiar și la început de relație discutăm de un schimb, iar dacă tu ești doar la primire e posibil ca el să se retragă. Și bărbații au nevoie de încurajare, validare, să vadă că le apreciezi eforturile, că îți faci timp pentru ei și, la rândul tău, ești și tu atentă. În construirea unei relații, efortul este comun.

Idei preconcepute: mă va iubi mereu

Actul căsătoriei nu garantează nimic, și, cu toate astea, după mariaj multe persoane se relaxează și își lasă relația în bătaia vântului. Dragostea presupune efort! Așa cum apar îndrăgostirea, apoi dragostea matură, ele pot foarte bine dispărea dacă nu sunt întreținute. Așa cum spune psihologul și cercetătorul american John Gottman, este important să depunem zilnic gesturi mici și frumoase în contul bancar emoțional al relației. Când ne aflăm în cuplu într-un moment dificil, ne alimentăm sufletește din acest cont bancar emoțional. Dacă el este gol sau cu fonduri insuficiente… deznodământul nu va fi unul prea fericit.

Un copil ne va salva relația

Poate campioană la capitolul idei preconcepute este credința că apariția unui copil va salva sau repara relația de cuplu. Însă bebelușul înseamnă provocare financiară, dispute despre stilul de creștere al copilului, nopți nedormite care cresc iritabilitatea poate deja prezentă între parteneri. Într-un cuplu unde există tensiuni și fricțiuni emoționale, apariția copilului poate funcționa ca o scânteie ce aprinde fitilul bombei. Cel mai sănătos este să vă rezolvați problemele și apoi să deveniți părinți, oferind micuțului un exemplu de cuplu cât mai sănătos.

Nu se va schimba niciodată – idei preconcepute care fac rău

Nu mai ești persoana de care m-am îndrăgostit. Sună a replică dintr-un film? Nu e. Realitatea este că în timp cu toții ne schimbăm. Iar idei preconcepute că oamenii și situațiile sunt statice aduc doar dezamăgire. Experiența de viață, lucrurile cu care ne confruntăm, ambițiile personale, interacțiunile semnificative, toate ne transformă. Iar în cuplu se întâmplă ca evoluția să nu fie în același ritm, și tocmai distanțarea aceasta în ceea ce privește evoluția, dezvoltarea personală să creeze o prăpastie între cei doi. Ori, dimpotrivă, să funcționeze ca un catalizator pentru celălalt sau să nască admirație.

Doar sufletul contează

În mod evident că valorile morale, calitatea umană contează enorm. Dar ar înseamnă să nu fim realiști, să avem idei preconcepute periculoase, dacă nu luăm în calcul partea fizică. Se spune brut că la modul general bărbații iubesc cu ochii, iar femeile cu urechile. Adică pentru bărbați e important un aspect fizic plăcut, iar pentru femei să li se spună vorbe frumoase. Sigur, nu e doar asta de ajuns, chiar dacă face parte, într-o mică măsură, și din dinamica de început a relației. Însă pe parcurs, aspectul fizic este important pentru ambele sexe, și alături de validări întreține pasiunea.

Citește și:
Cele mai proaste sfaturi în dragoste pe care trebuie să le ignori

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle