România s-ar putea confrunta cu un nou val al epidemiei săptămâna viitoare, spune medicul Virgil Musta

Din cauza măsurilor de relaxare ce au intrat în vigoare la 15 mai, specialiștii afirmă că numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus poate crește considerabil în perioada următoare.

România s-ar putea confrunta cu un nou val al epidemiei săptămâna viitoare, spune medicul Virgil Musta

Măsurile de relaxare, implementate în urmă cu câteva zile, vor atrage după ele un număr mai mare de persoane infectate cu noul coronavirus, afirmă specialiștii. Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, Virgil Musta, spune că România se va putea confrunta cu un nou val al epidemiei în curând.

„Eu cred că va fi acest al doilea val după vreo săptămână, când încep să se vadă primele semne de la relaxare, după care vedem, în funcţie de cum evoluează boala, cum mergem mai departe. Şi de acum încolo transmiterea va fi comunitară pentru că transmiterea comunitară înseamnă că virusul există deja în populaţie. Sunt forme asimptomatice, forme uşoare, sunt oameni care, fără să ştie sunt contaminaţi, dau mai departe boala”, a declarat Virgil Musta, pentru opiniatimisoarei.ro.

În acest context, Virgil Musta subliniază încă o dată importanța respectării măsurilor de prevenție și în perioada următoare. Distanțarea socială, purtarea măștilor și dezinfectarea mâinilor, trebuie să fie făcute în continuare. Chiar dacă au fost implementate măsuri de relaxare, asta nu înseamnă că virusul nu este încă prezent. În plus, acesta atrage atenția și asupra faptului că un număr mare de infectați ar putea duce la incapacitatea spitalelor de a trata persoanele bolnave.

„Fiecare trebuie să evalueze riscurile, şi, dacă face parte din categoria persoanelor cu risc crescut, de peste 65 de ani şi cu patologii asociate severe, e bine să fie mult mai precaut. Această relaxare să o facă treptat, să respecte în continuare regulile de bază, de distanţare socială de 1,5 metri şi purtarea măştii şi spălatul cât se poate de des pe mâini. În rest, sunt persoane care au fost bolnave şi care au anticorpi şi care pot fi mult mai relaxate, faţă de alţii care, dacă nu respectă aceste reguli, se vor îmbolnavi. Important este să nu ne îmbolnăvim toţi deodată, pentru că în momentul acela nu vom mai face faţa ca spital şi atunci nu vor beneficia de terapiile necesare pentru patologia respective”, a concluzionat Virgil Musta.

Citește și:
Cum ar putea fi identificați copiii cu risc să dezvolte sindromul inflamator pediatric legat de infectarea cu coronavirus?

Foto: Libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din health & diet