Medicul Emilian Imbri: „Apar cazuri Covid-19 cu noi manifestări. E foarte greu de intervenit”

Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș, trage un semnal de alarmă: „Au apărut cazuri cu simptomatologie neuropsihiatrică, care până acum nu prea a fost evidentă”.

Medicul Emilian Imbri: „Apar cazuri Covid-19 cu noi manifestări. E foarte greu de intervenit”

Medicul Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș, a declarat într-un interviu acordat pentru Digi24 că infecția cu noul coronavirus provoacă noi manifestări. Spre deosebire de complicațiile cunoscute până acum, acesta afirmă că un număr tot mai mare de persoane infectate se confruntă cu simptomatologii neuropsihiatrice. Acestea se traduc prin tulburări de orientare, de exprimare sau de echilibru, iar medicii încă nu înțeleg fenomenul și se află în imposibilitatea de a trata pacienții.

Dacă până acum una dintre problemele majore ale medicilor era legată de numărul mare de pacienți și de resursele medicale insuficiente, acum, Imbri subliniază că personalul medical se confruntă cu o nouă provocare.

„Eu, ca persoană și ca managerul unei instituții, mi-am exprimat îngrijorarea mea personală. De ce vă spun că sunt îngrijorat: nu neapărat de număr, numărul vedeți că este constant – și nu e ușor de gestionat, suntem la limită cu numărul de paturi, din terapie nici nu vorbesc, nu a mai fost un pat liber de câteva luni de zile. Problema e că sunt cazuri ale căror manifestări – nici colegii mei nu au înțeles și nu pricep cum de se ajunge în situația asta”, a declarat medicul pentru Digi24.

Deși încă numărul persoanelor care prezintă simptome neuropshiatrice nu este mare, medicul se arată îngrijorat fiindcă atât el, cât și colegii săi, nu știu ce tratament să folosească.

„Au apărut cazuri cu simptomatologie neuropsihiatrică, care până acum nu prea a fost evidentă. Au început să apară cazuri – nu sunt multe – în care manifestările sunt neurologice, psihiatrice, devieri de la percepția reală a momentului și a realității, tulburări de echilibru, de exprimare și de orientare și până acum nu prea am auzit. Am vorbit și cu alți colegi din alte spitale, nu prea se înțelege cum se întâmplă fenomenul ăsta. Mai grav e că, nefiind o medicație stiințifică, e foarte greu de intervenit, stai cu mâinile încrucișate și nu știi ce să faci. În acest sens sunt îngrijorat, mi-e teamă că vom fi în situația în care nu știm ce să facem”, a declarat Emilian Imbri.

Medicul trage un semnal de alarmă și subliniază faptul că noul coronavirus este un virus puternic, și care afectează o mare parte din organism.

CONȚINUT VIDEO ELLE

„Pentru foarte mulți, viitorul nu e foarte limpede, modul în care vor fi afectate diverse sisteme ale corpului nu e limpede încă. S-au făcut pași mari, se știe clar unde ajunge, ce zone vasculare atacă, ce produce acolo – nici nu trebuie populația să le știe, trebuie doar să înțeleagă că e un virus cu arie foarte mare de acțiune, cu întindere pe mai multe sisteme, nu e virusul care dă doar simptome specifice unei răceli”, a concluzionat Imbri.

Citește și:
Câți copii s-au îmbolnăvit de Covid-19, cu aproape două săptămâni înainte de începerea școlii? Anunțul lui Nelu Tătaru

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video