Pacienți vindecați de coronavirus susțin că nu și-au recăpătat mirosul sau gustul

Deși sunt vindecați deja de mult timp, foști bolnavi de Covid-19 se plâng că cele două simțuri nu le-au revenit deloc sau că dacă au revenit, sunt modificate.

Pacienți vindecați de coronavirus susțin că nu și-au recăpătat mirosul sau gustul

La finalul lunii aprilie, CDC, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, o agenție federală a Departamentului de Sănătate Publică al SUA, a adăugat pe lista de simptome Covid-19, pierderea de gust și/sau miros. Acum, conform Wall Street Journal, datele timpurii de la pacienții recuperați arată că mulți dintre ei ar putea să nu-și mai recupereze simțurile după ce alte simptome ale bolii dispar.

Conform datelor preliminare ale cercetătorilor, aproximativ un sfert dintre pacienții recuperați spun că și-au recăpătat gustul și mirosul la două săptămâni după dispariția altor simptome. Cei mai mulți însă, nu. Dar pentru a determina cu exactitate dacă și când pacienții vindecați, care nu și-au recuperat după această perioadă de timp capacitatea de a gusta și mirosi, vor înregistra îmbunătățiri, este necesară consemnarea pe termen lung a unor date. Acest proces poate dura luni și sunt medici care spun că unii dintre ei ar putea să nu își mai recupereze simțurile niciodată, mai relatează WSJ. Acest fapt poate crea mai multe bariere pentru recuperarea completă a pacienților cu Covid-19, provocând stres emoțional și anxietate.

Pamela Dalton, doctorand, om de știință și membru al Monell Chemical Senses Center din Philadelphia, a declarat pentru WSJ că pierderea capacității de a simți gustul sau mirosul poate declanșa emoții negative, acestea fiind responsabile pentru circulația serotoninei în creier care contribuie la stări de bine și fericire.

„Facem cercetări cu privire la pierderea mirosului și a gustului”, spunea pe 23 martie Maria van Kerkhove, conducătorul tehnic pentru Covid-19 al Organizației Mondiale a Sănătății. „Am făcut un apel către mai multe țări și cercetăm cazuri deja raportate pentru a stabili dacă este o trăsătură comună. Dar nu avem încă un răspuns.”

Un studiu condus de Marea Britanie și Italia, publicat luna trecută, a stabilit că 64% dintre pacienții cu coronavirus prezintă „miros sau gust modificat.”

Citește și:
Interdicție la sex, în noul amendament contra coronavirusului din Marea Britanie

Foto: Arhiva revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video