Măsurile esențiale de prevenție pe care ar trebui să le respectăm după 15 mai

După 15 mai România va intra într-o perioadă de relaxare în ceea ce privește restricțiile pentru reducerea răspândirii noului coronavirus. Însă, asta nu înseamnă că lucrurile vor intra definitiv în normalitate.

Măsurile esențiale de prevenție pe care ar trebui să le respectăm după 15 mai

Conform declarației de presă pe care a făcut-o președintele țării, Klaus Iohannis, după 15 mai, România va intra într-o perioadă de relaxare în ceea ce privește restricțiile pentru reducerea răspândirii noului coronavirus Asta înseamnă că restricțiile de circulație vor fi ridicate, cetățenii români putând să se deplaseze fără declarații.

Însă, așa cum declara chiar Iohannis, „să nu ne imaginăm că vom reveni la normal în 15 mai”. Purtarea măștii va deveni obligatorie, adunările publice și manifestările vor fi în continuare interzise, iar întoarcerea la locurile de muncă se va produce probabil treptat. Cum încă nu a fost elaborat un plan clar privind condițiile de relaxare, iată cinci pași esențiali pe care fiecare dintre noi ar trebui să îi pună în aplicare după 15 mai.

Distanțarea socială

Este o măsură pe care va trebui să o respectăm în continuare. După mai bine de o lună în care am stat în autoizolare, probabil că primul gând al multor oameni este să se întâlnească cu cei dragi, să dea o petrecere sau să meargă într-un bar sau un club. Din păcate însă, ar fi bine să mai amâni astfel de ieșiri.

Deși probabil că multe restaurante sau terase vor implementa anumite măsuri de distanțare, este esențial să eviți locurile extrem de aglomerate. Pandemia nu a trecut încă, și ne putem infecta la fel de ușor. Mai ales în condițiile în care multe persoane sunt infectate cu coronavirus, însă nu prezintă simptome. Așa că, pentru a preveni o escaladare a îmbolnăvirilor, cea mai bună metodă este să evităm locurile aglomerate și interacțiunea cu mulți oameni.

Spălarea mâinilor

În continuarea va trebui să respectăm măsurile de igienă elementare. Spălatul pe mâini timp de 20 de secunde și folosirea dezinfectantului nu vor trebui să iasă din rutina noastră. Ca și distanțarea socială, aceasta este o măsură de prevenție esențială.

Persoanele cu risc crescut

Tuturor ne e dor de părinții sau de bunicii pe care nu i-am mai văzut de săptămâni bune. Însă, să îi vizităm imediat după 15 mai, să îi îmbrățișăm și să îi sărutăm, nu e cea mai bună variantă. Virusul încă există și se poate transmite ușor. Deși în momentul de față specialiștii testează mai multe vaccinuri, probabil va mai dura cel puțin un an până când vor ajunge pe piață. Nu putem sta atât de mult departe de cei dragi, însă trebuie să punem aplicare câteva măsuri esențiale: să purtăm mășți, să ne dezinfectam mâinile.

Vacanțele

Probabil că toți ne gândim deja unde ne vom petrece vacanța de vară. Însă, din păcate, și acest lucru trebuie amânat. Specialiștii ne recomandă să evităm călătoriile cu avionul și mai ales zborurile internaționale. Aeroporturile găzduiesc sute de persoane într-un spațiu închis, iar avioanele nu au un sistem de ventilație. Aceste două lucruri favorizează transmiterea infecției. În plus, în cazul în care te vei îmbolnăvi, spitalizarea și perioada de carantină într-o altă țară pot fi adevărate provocări.

Măștile de protecție

Așa cum am aflat din declarația de presă de ieri, acestea vor deveni obligatorii după 15 mai. Toți românii vor trebuie să le poarte în spațiile publice închise  și în transportul public în comun. Cum probabil va fi extrem de greu să le găsim în magazine, confecționează-ți tu una acasă. Așa o vei putea refolosi, și în plus, o vei putea personaliza în funcție de stilul tău.

Citește și:
Al doilea val al pandemiei de coronavirus va lovi mai puternic, anunță experții americani

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
evedete.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video