În ce condiții se va introduce carantina locală? Declarațiile OFICIALE ale lui Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre condițiile în care autoritățile vor fi obligate să introducă restricții zonale.

În ce condiții se va introduce carantina locală? Declarațiile OFICIALE ale lui Ludovic Orban

În urma creșterii alarmante de cazuri de coronavirus din ultimele zile, posibilitatea ca autoritățile din România să introducă noi restricții este din ce în ce mai mare.

În acest context, Premierul Ludovic Orban a precizat că autoritățile vor fi obligate să introducă restricții zonale dacă se ajunge la peste 1.200 de noi infecții cu coronavirus pe zi.

„Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsură. Nu vrem să fim obligați să luăm măsuri. Dacă va crește numărul de persoane infectate să spun peste 1.200 deja ne apropiem de un grad de risc și putem ajunge în situația în care să fim obligați să luăm măsuri restrictive acolo unde există risc epidemiologic. Măsuri care pot fi zonale, locale, de carantinare. Putem să luăm măsuri de închidere a unor unități economice unde apar focare”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat dacă persoanele infectate cu coronavirus care s-au externat la cerere vor fi duse din nou în spital, Ludovic Orban a precizat: „Am solicitat transmiterea rapidă a bazelor de date, astfel încât fiecare Direcţie de Sănătate Publică să poată să emită deciziile privitoare la aceştia, fie dacă doresc să se interneze în spital, fie, dacă nu, să fie trataţi în izolare la domiciliu sau în altă locaţie de izolare pe care şi-o doresc. Toată baza de date de la Ministerul Sănătăţii să fie transmisă la MAI, să existe, practic supraveghere medicală pentru respectarea tratamentului, evoluţia bolii şi în acelaşi timp, controale de respectare a măsurii izolării la domiciliu”.

Evident, pentru toate aceste persoane, în momentul de faţă, se va dispune tratarea prin izolare la domiciliu. Şi, în mod clar, de acum încolo se aplică legea. Persoanele care vin cu simptome la spital pot fi internate 48 de ore, până la diagnosticare, după care se vor aplica prevederile legale, de asemenea. De asemenea, vom putea impune izolarea la domiciliu pentru toţi cei care au intrat în contact cu persoanele infectate prin decizii ale angajaților din DSP-uri. Se va putea dispune izolarea la domiciliu, dacă nu se va putea face tratarea persoanei la spital”, a subliniat premierul, menționând că 972 de persoane confirmate cu coronavirus s-au externat la cerere și au existat şi persoane cu test pozitiv care nici măcar nu s-au internat.

Legea carantinei și izolării a intrat în vigoare marți, 21 iulie 2020, și precizează că măsura izolării se face într-o primă etapă pentru 48 de ore, timp în care se fac examinări clinice, paraclinice și evaluări ale stării pacientului. Medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Apoi, dacă se menţine riscul transmiterii, medicul recomandă prelungirea izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta.

Citește și:
Ludovic Orban explică de ce sunt mai puține cazuri de coronavirus în alte țări și ce ar trebui să facem pentru a limita răspândirea epidemiei

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video